Φόρμα αναζήτησης

Τα ερωτηματικά για την αγορά ακινήτων

Πρόβλεψη για επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) στην τελευταία έκθεσή της. Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι η πορεία των πωλήσεων ακινήτων το 2019 ήταν ικανοποιητική, ειδικά το πρώτο εξάμηνο, γίνεται αναφορά για μείωση της εξωτερικής ζήτηση ακινήτων και την παραμονή της εγχώριας ζήτησης σε χαμηλά επίπεδα.

H έκθεση αναφέρει ότι οι προκλήσεις στον τομέα συνεχίζονται, ενώ ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση στην προσφορά ακινήτων στην αγορά, μετά την αγορά μεγάλου χαρτοφυλακίου δανείων από επενδυτικά ταμεία. Τονίζεται ότι η εγχώρια αγορά λόγω των πολύ υψηλών ποσοστών ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να συνάψει νέο δανεισμό ή να προχωρήσει σε σημαντικές αγορές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η απορρόφηση της προσφοράς που δημιουργείται από την ανάγκη πώλησης των υποθηκών για εξυπηρέτηση των δανείων.

H αύξηση στις άδειες οικοδομής από τη μια καταδεικνύει τις προθέσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο για ενίσχυση των έργων προς κατασκευή, ενισχύοντας την προσφορά ακινήτων, αλλά από την άλλη δημιουργείται και ο προβληματισμός αν θα υπάρξει και η σχετική ζήτηση για την κάλυψη αυτής της προσφοράς.

Οι παράμετροι

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, με τον κάθε επαγγελματία να το βλέπει από τη δική του σκοπιά, με βάση τα έργα που κατασκευάζει, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του. Ένα στοιχείο που θα πρέπει να αναλυθεί είναι πόσο ανθεκτικές είναι οι εταιρείες του τομέα αλλά και η Κύπρος γενικότερα, σε περίπτωση διόρθωσης της αγοράς. Αν δηλαδή η σημαντική ενίσχυση του τομέα τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε απομόχλευση των εταιρειών σε τέτοιο σημείο, που να μπορούν να απορροφήσουν ενδεχόμενους κραδασμούς ή θα υπάρξει αύξηση στον αριθμό των εταιρειών που μπαίνουν υπό διαχείριση.

Μια άλλη ερώτηση που καλούνται να απαντήσουν οι φορείς του τομέα αλλά και της οικονομίας γενικότερα, είναι το πόσο έτοιμοι είμαστε ως οικονομία να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος, όπως ο κορωνοιός που περιορίζει τις μετακινήσεις πολιτών και επιχειρηματιών, η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας και άλλα ενδεχομένως γεγονότα που θα ενισχύσουν τις υφεσιογενείς τάσεις. Η κυπριακή οικονομία, όχι μόνο ο κατασκευαστικός τομέας, ως εξωγενής επηρεάζεται σημαντικά από τις μεταβολές στο εξωτερικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι τομείς των ακινήτων και των κατασκευών αποτελούσαν παραδοσιακά σημαντικούς ρυθμιστές του ΑΕΠ της χώρας και της οικονομίας γενικότερα, εφόσον απορροφούν σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού, κυρίως σε περιόδους ανάκαμψης. Επιπλέον, οι σημαντικές εισπράξεις του κράτους μέσα από τους έμμεσους φόρους οδηγούν σε πλεονάσματα, οπότε και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε δικές της αναλύσεις «ευαισθησίας», ώστε να αξιολογηθούν ενδεχόμενες συνέπειες από πιθανή επιβράδυνση του τομέα.

Μέτρα

Η αναγκαιότητα για προώθηση των μεταρρυθμίσεων γίνεται πιο έντονη, εφόσον η διατήρηση ενός ανταγωνιστικού μοντέλου, φιλικού προς τους επιχειρηματίες, τους επενδυτές και τους πολίτες, αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας και φυσικά των επενδύσεων. Η διατήρηση ενός γραφειοκρατικού μοντέλου μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα τα οποία οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να επανεξετάσουν. Σημειώνεται ότι με την αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης για τα αγροτικά τεμάχια (πριν αρκετά χρόνια), η αξία τους έχει μειωθεί σημαντικά εφόσον δεν μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης. Επιπλέον ακόμη και στις περιπτώσεις που υπήρχε άδεια οικοδομής η οποία έληξε αυτή δεν ανανεώνεται. Θα μπορούσε για παράδειγμα να εξεταστεί προσωρινή αλλαγή της πρακτικής που εφαρμόζεται, με την ανανέωση των αδειών για έναν χρόνο με βασική προϋπόθεση η έναρξη των εργασιών κατασκευής, σε αντίθετη περίπτωση δεν θα γίνεται ανανέωση (κάτι τέτοιο θα ενίσχυε και την αξία των εξασφαλίσεων).

Σημειώνεται τέλος ότι η πορεία του τομέα και οι συνέπειες των κινήτρων που έχουν παραχωρηθεί θα πρέπει να εξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη του τομέα, καθώς και οι επενδύσεις όσον εμπιστεύτηκαν την κτηματαγορά της Κύπρου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.