Φόρμα αναζήτησης

Τα 2/3 των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν προβλήματα

Εικόνα συγκρατημένης αισιοδοξίας αλλά και σαφή μηνύματα για την ανάγκη στήριξης των κυπριακών επιχειρήσεων στέλνουν τα αποτελέσματα του ένατου κύματος της «Μεγάλης Επιχειρηματικής Έρευνας», που διεξάγεται από την εταιρεία CMRC Cypronetwork και το Cyprus International Institute of Management (CIIM), με τη χορηγία της Baker Tilly.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Cypronetwork και πρώην πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη 107.6 τα αποτελέσματα της έρευνας, σημείωσε ότι η πραγματική οικονομία κουβαλά την κληρονομιά της κρίσης γι’ αυτό και απαιτούνται αποτελεσματικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με την έρευνα, ο βαθμός ικανοποίησης από την πορεία της επιχείρησης το τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού ανέρχεται στο 32%, ποσοστό μεγαλύτερο σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες. Από τις υπόλοιπες, το 30% αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και το 37% στέκεται στη μέση και παρουσιάζει βελτίωση χωρίς να έχει ξεπεράσει τα προβλήματα.

Η αγορά παρουσιάζει μια εικόνα τριχοτόμησης, τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης. Κοινό σημείο όλων η πίεση στα έσοδα.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παρουσιάζει σημαντική μείωση, αφού συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα πολύ λιγότερες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει βελτιωθεί (24% έναντι 32% το προηγούμενο κύμα). Οι επιχειρήσεις που αναφέρουν μειωμένο κύκλο εργασιών έχουν αυξηθεί από το 16% για το 2018 στο 24%.

Τα προβλήματα

Σημαντικότεροι λόγοι δυσαρέσκειας και κατ’ επέκταση τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα εξακολουθούν να είναι η μειωμένη ζήτηση / πελατεία / κύκλος εργασιών και η έλλειψη ρευστότητας, ενώ σε σχέση με τις ενέργειες / προσεγγίσεις που πρέπει να γίνουν προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, υψηλότερα ποσοστά αναφοράς συγκέντρωσαν η αλλαγή οργανωτικής δομής, η εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού και η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Σταθερότητα στις θέσεις εργασίας

Περίπου τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (27%) έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας κατά το τελευταίο εξάμηνο, ποσοστό ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα (24%). Από την άλλη, το ποσοστό των εταιρειών που έχουν χάσει θέσεις εργασίας αυξήθηκε έστω και οριακά (10% σε σχέση με 9%). Οι θέσεις αυτές και στις δύο περιπτώσεις (νέες και χαμένες) προέρχονται κυρίως από τους τομείς της παραγωγής και υποστήριξης προϊόντων/ υπηρεσιών καθώς και των πωλήσεων/ μάρκετινγκ.

Εφτά στις δέκα επιχειρήσεις (72%) αναμένουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους το επόμενο εξάμηνο θα παραμείνει σταθερός. Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων προβλέπει ποσοστό 20%, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα (22%), με όσους εξέφρασαν αντίθετη άποψη, δηλαδή έκαναν αναφορά σε μείωση του προσωπικού, να αυξάνονται στο 5%, σε σχέση με το 3% του προηγούμενου κύματος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.