Φόρμα αναζήτησης

Συρρίκνωση, αλλά και σημάδια βελτίωσης δείχνει οικονομικός δείκτης

H σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας προϊδεάζει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητή το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Αυτό προκύπτει από την καταγραφή του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου για τον Μάϊο του 2020 και τα προκαταρτικά αποτελέσματα για τον Ιούνιο. Ο Δείκτης καταγράφει τις τάσεις της οικονομίας σε μηνιαία βάση και έχει δημιουργηθεί από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου με την υποστήριξη της Ελληνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο ΣΠΟΔ κατέγραψε τη σημαντικότερη ετήσια (ΕαΕ) μείωση του το Μάιο του 2020 (11.8%) φτάνοντας σε επίπεδο 95.5 (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Σύμφωνα με την ανάλυση ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάιο 2020 επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση, γεγονός το οποίο αποδίδεται στο προσωρινό κλείσιμο της οικονομίας. Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν, η απαγόρευση εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία είχε ως αποτέλεσμα μηδενικές αφίξεις τουριστών το Μάιο του 2020, ενώ ο αριθμός τουριστών τον Ιούνιο του 2020 είναι κατά πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου. Επιπρόσθετα, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν τη καταγραφή αρνητικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης για τον όγκο λιανικών πωλήσεων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το Μάιο και Ιούνιο του 2020. Παρά ταύτα, η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας προϊδεάζει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητή το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Σημάδια βελτίωσης
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, παρουσίασε ήδη σημάδια βελτίωσης το Μάιο και Ιούνιο του 2020. Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου Brent ανέκαμψαν πρόσφατα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα στις πλείστες χώρες έχουν εξαλειφθεί. Σημειώνεται επίσης ότι, η αξία συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες έχει αυξηθεί, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τόσο την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και την προτίμηση για ηλεκτρονικές πληρωμές ως ένα μέτρο προφύλαξης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

“Επιγραμματικά, ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε στην καταγραφή του αρνητικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του Δείκτη ΣΠΟΔ και τον Μάιο του 2020 επιβεβαιώνοντας τις επισημάνσεις για συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας. Οι επιπτώσεις αυτές, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν καθώς η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο του 2020, όπως αυτό διαφαίνεται από τον Προκαταρκτικό Δείκτη του Ιουνίου 2020.

Ο Προκαταρκτικός Δείκτης (flash estimate) του Ιουνίου κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας του ΔΟΚ της ζώνης του ευρώ, της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) και των υψηλής συχνότητας δεδομένων του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Ιούνιο, ενώ οι υπόλοιπες συνιστώσες του εκτιμήθηκαν από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.