POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Συνέντευξη: Κάρτα αλληλεγγύης Unity Card της LoyaltekΗ εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Loyaltek προχωρά στο πανευρωπαϊκό λανσάρισμα μιας νέας προπληρωμένης κάρτας αλληλεγγύης, της «Unity Card», η οποία εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού έχει σκοπό να βοηθήσει τις δημόσιες αρχές (τοπικές και εθνικές) να εκκινήσουν τις οικονομίες τους στηρίζοντας τους πιο αδύναμους και τις τοπικές επιχειρήσεις. Η εν λόγω λύση έχει αποδεδειγμένο ιστορικό στη Γερμανία, όπου χρησιμοποιήθηκε από τις αρχές κατά τη διάρκεια της κρίσης μετανάστευσης (των Σύρων προσφύγων) το 2014. Η Loyaltek ήταν και η πρώτη εταιρεία η οποία λάνσαρε τα wireless mobile payment terminals στην Ευρώπη. Η υπεύθυνη ανάπτυξης του έργου στην Κύπρο, Jenny Huang, εξηγεί στον «Π» τον στόχο και τα χαρακτηριστικά της «Unity Card». Η κ. Huang προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα όπου έχει δουλέψει για πάνω από 15 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει στην Paynovate (ίδρυμα ηλεκτρονικών πληρωμών το οποίο εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου) και είναι μία από τους Business Developers και βοηθός του κ. Robert Masse, Founder & CEO της Loyaltek.

– Η κάθε κρίση γεννά και ευκαιρίες και ανάγκες. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τι κενό εντόπισε η Loyaltek;

Η πανδημία του κορωνοϊού θα οδηγήσει σε μια τεράστια οικονομική κρίση και οι δημόσιες αρχές προσπαθούν να μειώσουν τον αντίκτυπο αυτής της κρίσης στην οικονομία τους διατηρώντας την προσφορά και τη ζήτηση. Αλλά η διατήρηση της ζήτησης δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί, πρακτικά μιλώντας, στέλνοντας χρήματα ή διανέμοντας κουπόνια. Τα χρήματα που διανέμονται σε μετρητά/ τραπεζικό έμβασμα/ επιταγές (είτε σε όλους είτε σε συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού) ενδέχεται να εξοικονομηθούν για μελλοντική χρήση ή να χρησιμοποιηθούν για αγορά στο διαδίκτυο ή να σταλούν από μια οικογένεια σε άλλη στο εξωτερικό, κ.λπ. Όλες οι χρήσεις χρημάτων είναι κατανοητές, αλλά δεν θα βοηθήσουν τους μικρούς καταστηματάρχες και την τοπική οικονομία να ανακάμψει. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους της κάρτας, να μείνουν τα χρήματα τοπικά. Η «Unity Card», η κάρτα αλληλεγγύης, είναι ένα προϊόν που προορίζεται να προσφέρει βοήθεια κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19. Δίνουμε έως και 5.000 κάρτες δωρεάν στις τοπικές αρχές. Για εμάς, είναι λίγο πολύ μια ανέξοδη λειτουργία.

– Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της «Unity Card»;

Η «Unity Card» δημιουργήθηκε εντός της πανδημίας, μιας παγκόσμιας πανδημίας η οποία δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει οριστικά (εάν τελειώσει). Λόγω του «παγώματος» της αγοράς και το ουσιαστικό κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων καταστημάτων και επιχειρήσεων η προπληρωμένη αυτή κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, συνδυαστικά, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έκτακτης ανάγκης, να υποστηρίξει συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού τα οποία έχουν πληγεί στον μεγαλύτερο βαθμό, αλλά και να βοηθήσει επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, καφέ, τοπικούς λιανοπωλητές και έμπορους που είχαν κλείσει τις επιχειρήσεις τους. Στόχος είναι η επανέναρξη της οικονομίας.
Η κάρτα, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να έχει πολύ μεγάλη επιρροή στην τοπική οικονομία, και φυσικά στην τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό τον λόγο ο στόχος μας είναι οι κάρτες να διεισδύσουν στις τοπικές κοινωνίες μέσα από τις δημοτικές αρχές, έτσι ώστε το υπερ-τοπικό στοιχείο να προωθηθεί έναντι των υπόλοιπων «ξένων» στοιχείων και να γίνεται μια τοπική ανακύκλωση του χρήματος, αφήνοντάς το στην τοπική κοινωνία.
Υπάρχει επίσης μια ειδική έκδοση, η «Unity Card Boost» που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις δαπάνες από τους πολίτες.

– Γιατί μια δημόσια ή άλλη αρχή να την αξιοποιήσει;

Κατ’ αρχάς η Loyaltek και η Paynnovate διαθέτουν αποθέματα αυτών των καρτών και μπορούν να σταλούν αμέσως σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Η δε χρήση της μπορεί να βοηθήσει οργανωμένα την οικονομική ανάκαμψη, μέσω της διανομής επιδομάτων και διατήρηση της ζήτησης. Ειδικότερα, ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί σχεδόν 100% αποδοτικότητα στη διανομή «χρημάτων-βοηθημάτων» οικονομικής ανάκαμψης είναι να χρησιμοποιηθεί μια ειδική κάρτα πληρωμής, με πολύ περιορισμένη ισχύ (π.χ. 1 ή 2 μήνες) και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στα καθορισμένα καταστήματα και γεωγραφικές περιοχές. Αυτό προσφέρει η «Unity Card».
Θα το εξηγήσω πιο αναλυτικά. Υπάρχουν δύο μεγάλες προκλήσεις κατά τη χρήση δημόσιων πόρων για τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης.
Πρώτον, να βεβαιωθούν οι αρχές (κρατικές ή τοπικές) ότι τα χρήματα τα οποία θα δοθούν (στους πληγέντες οικονομικά) θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί.
Δεύτερον, το σύστημα να είναι διαχειρίσιμο.
Όταν γίνεται χρήση δημόσιων πόρων, η δημόσια αρχή συνήθως θέλει τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν άμεσα (και όχι να αποταμιευτούν για αργότερα) εντός της τοπικής οικονομίας. Ο στόχος είναι να βεβαιωθεί ότι τα χρήματα βοηθούν τόσο το άτομο που τα λαμβάνει, όσο και τον έμπορο που τα δέχεται και γενικά την τοπική αγορά. Έτσι, για να αποφευχθεί για παράδειγμα η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου από ξένες εταιρείες ή η αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό καθώς και την ανάληψη μετρητών, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί, η κάρτα αλληλεγγύης θα βοηθήσει στην αποφυγή όλων αυτών των περιπτώσεων και θα «μοιράσει» τα χρήματα στην τοπική αγορά όπου η ανάγκη είναι πολύ μεγαλύτερη.
Σε επίπεδο διαχείρισης μια ειδική κάρτα πληρωμής όπως η «Unity Card» επιτρέπει την εύκολη και αποτελεσματική επίλυση αυτών των προβλημάτων. Είναι πολύ εύκολη στη διαχείριση (extranet, voice server και διαδικτυακή πύλη για τους χρήστες, εργαλεία διαχείρισης, αυτοματοποιημένα συστήματα για ενεργοποίηση καρτών και ούτω καθεξής) και είναι πολύ αποτελεσματική στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δαπανηθούν χρήματα: έχει ημερομηνία λήξης, περιορισμό στη χρήση (όχι ηλεκτρονικό εμπόριο, χωρίς ATM), δυνατότητα ακριβούς προσδιορισμού του γεωγραφικού πεδίου, καθώς και των αποδεκτών εμπόρων/ επιχειρηματικών τομέων.

– Ποια η διαφορά με τα υπόλοιπα συστήματα καρτών;

Οι κύριες διαφορές της «Unity Card» έναντι οποιασδήποτε άλλης κάρτας έχει λανσαριστεί στις αγορές το τελευταίο διάστημα ή και πιο πριν είναι οι εξής:
– Αυτές οι κάρτες πρέπει να φορτώνονται από ιδιωτικές εταιρείες για τους υπαλλήλους τους, πράγμα που σημαίνει γι’ αυτούς αύξηση των δαπανών, καθώς ενδέχεται να μην αντικαταστήσει έναν μισθό. Είναι πολύ απίθανο να το κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες όταν προσπαθούν να μειώσουν τους μισθούς ή/και να μειώσουν το εργατικό τους δυναμικό.
– Η «Unity Card» προορίζεται μόνο για αρχές ή/και απλούς πολίτες, όχι για ιδιωτικές εταιρείες για να δοθούν στους υπαλλήλους τους.
– Η «Unity Card» ενδέχεται να περιορίζεται σε ορισμένους ταχυδρομικούς κώδικες ή γεωγραφικές περιοχές για προσωπικές πληρωμές.
– Η «Unity Card» μπορεί να δέχεται συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου με συγκεκριμένους εμπόρους.
– Τα δημόσια χρήματα θα δαπανηθούν μόνο όταν ένας δήμος αποφασίσει να συνεργαστεί με την κάρτα. Χάρη στους περιορισμούς της, είναι εγγυημένο ότι τα χρήματα θα επανεπενδυθούν απευθείας στην τοπική οικονομία. Έτσι, δεν θα σπαταληθούν χρήματα των φορολογουμένων και να φύγουν εκτός «τόπου».
– Το κάθε στοχευμένο project και παραγγελία μπορεί να παραδοθεί σε εβδομάδες και όχι χρόνια.
– Δεν εμπλέκονται τράπεζες. Οι τράπεζες δεν είναι συνήθως πολύ συνηθισμένες στη διαχείριση πολύ συγκεκριμένων καρτών πληρωμής. Συνήθως, εκδίδουν αυτό που ονομάζουμε κάρτες πληρωμής «ανοιχτού βρόχου» που σημαίνει ότι μπορούν να γίνουν δεκτές παντού. Εργαζόμαστε ως οργανισμός, για περισσότερα από 5 χρόνια για να βελτιώσουμε το σύστημα διαχείρισης για τις κάρτες «κλειστού βρόχου» που είναι η ειδικότητά μας. Για να μην αναφέρουμε ότι με πολλές εμπλεκόμενες τράπεζες, οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά των καρτών θα είναι μια πρόκληση. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να παραδίδουμε κάρτες πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με τις τράπεζες και με πολύ φθηνότερο κόστος. Σε αρκετές περιπτώσεις, παραδώσαμε ένα πλήρως προσαρμοσμένο πρόγραμμα καρτών σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες

– Η κρίση φαίνεται πως θα προκαλέσει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Η Loyaltek, ως εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, πώς βλέπει να εξελίσσεται η βιομηχανία των πληρωμών;

Πιστεύουμε ότι η ανάγκη για ευέλικτες λύσεις πληρωμών θα αυξηθεί και ότι ο τομέας του Fintech (Financial Technology) βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να τις παρέχει. Τόσο η Loyaltek όσο και η Paynnovate, είμαστε ενεργοί και πρωτοπόροι στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών, ειδικά στις πληρωμές μέσω καρτών. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη δραστηριότητά μας, καθώς πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να βελτιώσουμε τις πληρωμές για να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό κάνουμε καθημερινά και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον. Ακόμα και σε δύσκολες στιγμές που αποδεικνύεται τώρα χάρη στην «Unity Card».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.