Φόρμα αναζήτησης

Συνεχίζονται οι αυξήσεις στα καύσιμα

Βραχύβια αποδείχθηκε η ανακούφιση των καταναλωτών όταν η Βουλή αποφάσιζε τον περασμένο Δεκέμβριο να μειώσει τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα αφού από τον Ιανουάριο οι τιμές βρίσκονται σε συνεχή άνοδο.

Οι ανατιμήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων συνεχίστηκαν και τη Μεγάλη Εβδομάδα με την τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων να ανεβαίνει κατά δύο σεντ το λίτρο περίπου και με αυτήν του πετρελαίου κίνησης να ακριβαίνει κατά ένα σεντ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του διαδικτυακού παρατηρητηρίου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας που συνέλεξε ο «Π» . Πιο αναλυτικά ενώ τη Δευτέρα 15 Απριλίου η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ανερχόταν στο 1,217 ευρώ το λίτρο χθες το πρωί η μέση τιμή λιανικής πώλησης του προϊόντος ανερχόταν στο 1,239 ευρώ το λίτρο.

Παγκύπρια χθες η φθηνότερη τιμή πώλησης της βενζίνης 95 οκτανίων ανερχόταν στο 1,192 ευρώ το λίτρο και η ακριβότερη στο 1,269 ευρώ. Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης η μέση λιανική τιμή του ανερχόταν στις 15 Απριλίου στο 1,247 το λίτρο, ενώ χθες στο 1,255 ευρώ.

Από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή προκύπτει πως από τις 7 Ιανουαρίου όταν η μέση λιανική τιμή βενζίνης ήταν 1,090 ευρώ η βενζίνη αυξήθηκε κατά 14,9 σεντ το λίτρο μέχρι και χθες ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 7,2 σεντ αφού αρχές Ιανουαρίου ανερχόταν στο 1,183 ευρώ.
Τον Δεκέμβριο πέρσι και πριν τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ανερχόταν στο 1,210 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στο 1,297 ευρώ.
Σημειώνεται, πάντως, πως παρά τις συνεχείς ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο παραμένουν κάτω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μέση λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο στις 15 Απριλίου ανερχόταν στο 1,210 ευρώ το λίτρο και στην ΕΕ στο 1,455 ευρώ. Η δε μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης την ίδια ημερομηνία ανερχόταν στο 1,248 ευρώ το λίτρο στην Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 1,362 ευρώ.

Πάνω και διεθνώς

Έντονα  ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του αργού πετρελαίου στις αρχές της εβδομάδας, αν και το σερί ανόδου τερματίστηκε προς το τέλος της. Μάλιστα, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ξεπέρασε την Πέμπτη τα 75 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά φέτος, καθώς οι ανησυχίες για την ποιότητα του αργού οδήγησαν στην αναστολή μέρους των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου. Στην άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου, το οποίο επηρεάζει και τις τιμές των υγρών καυσίμων σε κάποιο βαθμό, συνέβαλαν στις αρχές της εβδομάδας και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να μειώσουν σε μηδενικά επίπεδα τις εξαγωγές ιρανικού αργού. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα τερματίσουν όλες τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις που αφορούν το Ιράν, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, απαιτώντας από χώρες να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη από τον Μάιο, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.
Η κίνηση των ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχία στην αγορά, με τον Λευκό Οίκο, πάντως, να διαβεβαιώνει πως δεν θα προκύψει πρόβλημα όσον αφορά την προσφορά πετρελαίου. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τρεις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο, μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας, δεσμεύονται να ενεργήσουν με τρόπο ώστε οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου να παραμείνουν επαρκώς εφοδιασμένες», ανέφερε συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.