Φόρμα αναζήτησης

Σύνδεσμος Τραπεζών: Ανάγκη επανεξέτασης

Ανησυχία για αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αλλά και στην οικονομική σταθερότητα λόγω των τροποποιήσεων στη νομοθεσία που διέπει τις εκποιήσεις, εκφράζει ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ) σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ζητώντας από τη Βουλή όπως επανεξετάσει τη θέση της.

Στην επιστολή προς τον Δημήτρη Συλλούρη, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΤΚ Ιωάννης Μάτσης και την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, σημειώνεται πως «οι σχετικές τροποποιήσεις δεν ευνοούν την πλειοψηφία των δανειοληπτών, αλλά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές». Όπως αναφέρεται στην τρισέλιδη επιστολή, «δυνάμει των τροποποιήσεων, δίνεται το δικαίωμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εκμεταλλεύονται τη διαδικασία αλλά και τις καθυστερήσεις των δικαστηρίων, εγείροντας αβάσιμους ισχυρισμούς με στόχο να αναστέλλουν και/ή να καθυστερούν τη διαδικασία εκποίησης», ενώ η αύξηση των διαφόρων προθεσμιών που προβλέπονται στον νόμο έχει ως αποτέλεσμα «την επιμήκυνση του χρόνου ολοκλήρωσης εκποίησης ανυπόθηκων ακινήτων». Σημειώνεται ακόμη ότι η κατάργηση του δικαιώματος του ενυπόθηκου δανειστή για αγορά του ενυπόθηκου ακινήτου, αποδυναμώνει την προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Στην επιστολή του, ο κ. Μάτσης παραθέτει επτά αρνητικές επιπτώσεις που, όπως εκτιμά, θα επιφέρει η τροποποίηση της νομοθεσίας υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως αυξάνεται το προφίλ κινδύνου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξης της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα, η τροποποίηση θα οδηγήσει σε αύξηση των προβλέψεων και των ζημιών των δανείων της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα και εμπίπτουν στο Σχέδιο Εγγυήσεων (Asset Protection Scheme), το οποίο εγγυήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, με συνεπακόλουθη σημαντική αύξηση των απαιτήσεων αποζημίωσης, που θα πλήξει τον φορολογούμενο.
Υπενθυμίζονται και οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από την κυβέρνηση έναντι της ΕΕ στο πλαίσιο της έγκρισης της κρατικής στήριξης της συναλλαγής που αφορούσε την πώληση της ΣΚΤ προς την Ελληνική και ότι ενδεχόμενη παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα «ενδεχομένως να επιφέρει συνέπειες για την Κυπριακή Δημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω παράβασης των όρων παροχής κρατικής ενίσχυσης».

Τέλος, ο ΣΤΚ σημειώνει πως οι τράπεζες έχουν επίγνωση της νομικής τους ευθύνης και ηθικής υποχρέωσης να προσφέρουν στους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση αναδιαρθρώσεις των δανείων τους, όπου αυτό είναι εφικτό και επαναλαμβάνει τη δέσμευση των τραπεζών ότι δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για περιπτώσεις που ενδέχεται να εμπίπτουν στο σχέδιο Εστία.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.