Φόρμα αναζήτησης

Συμπληρωματικός…λίγο απ’ όλα

Με τις απαιτούμενες αλλαγές για δημιουργία νέου κεφαλαίου «Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού», που μέχρι τη λήξη της θητείας της διπλά επιτρόπου Λήδας Κουρσουμπά λειτουργούσε ως παράρτημα ουσιαστικά του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2019, ύψους 332,1 εκατ. ευρώ. Από τις πρόσθετες απαιτούμενες πιστώσεις, 189,5 εκατ. αποτελούν ενδοκυβερνητικές συναλλαγές και σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο και τον δημοσιονομικό στόχο που έχει τεθεί το 2019 για πλεόνασμα ύψους 3,8% του ΑΕΠ. Ενδιαφέρον πάντως στοιχείο του συμπληρωματικού είναι και το από πού αφαιρέθηκαν δαπάνες για σκοπούς εξοικονόμησης (βλ. πίνακας). Σύμφωνα με το νομοσχέδιό του, το οποίο εξασφάλισε ο «Π», 4,28 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί για την ανέγερση νέου κτηρίου για το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης δεν χρειάζονται αφού το έργο, που έχει χαρακτηριστεί μη ώριμο, δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται. Περαιτέρω και όσον αφορά δρόμους που εξαγγέλθηκαν, τα 6 εκατ. για τον νέο περιμετρικό δρόμο Λευκωσίας και τα 500 χιλ. ευρώ για τον δρόμο Ανθούπολης/Κοκκινοτριμιθιάς/Αστρομερίτη/Ευρύχου δεν απαιτούνται φέτος αφού οι πληρωμές θα αρχίσουν το 2020. Ομοίως και τα 6 εκατ. ευρώ για τον νέο δρόμο Πάφου-Πόλης. Τέλος, από τις εξοικονομήσεις που προκύπτουν από το νομοσχέδιο, 11 εκατ. ευρώ αφαιρούνται από υδατικά έργα (αφαλάτωση, ανακυκλωμένο νερό).

Μεγαλύτερες δαπάνες

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το μεγαλύτερο ποσό, 128 εκατ. ευρώ, προορίζεται να καλύψει την αυξημένη δαπάνη καταβολής της κυβερνητικής εισφοράς στο ΤΚΑ, εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης ένεκα της οικονομικής ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι για το 2019 η εγκεκριμένη δαπάνη ήταν 294 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα προκύπτει η ανάγκη αύξησης κατά 42 εκατ. ευρώ του εγκεκριμένου κονδυλίου 88 εκατ. ευρώ για μη προβλεπόμενες δαπάνες, συνεπεία κατά κύριο λόγο της αυξημένης δαπάνης που προέκυψε για καταβολή της συνεισφοράς του κράτους ως εργοδότη προς το ΓεΣΥ (20 εκατ.) αλλά και της παραχώρησης χορηγίας προς τον Δήμο Αραδίππου για διαγραφή κόστους νερού 10 εκατ. ευρώ. Η διαγραφή αναμένεται πάντως -αν εντοπιστεί κατά την εξέταση του προϋπολογισμού στην Επ. Οικονομικών- να απασχολήσει τους βουλευτές, αλλά και τον γενικό ελεγκτή. Σε μια άλλη εξέλιξη και λόγω της αγοράς και αναβάθμισης εξειδικευμένου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της ΚΥΠ, απαιτείται πρόσφατη δαπάνη 4 εκατ. ευρώ από τα 6,5 εκατ. που είχαν εγκριθεί για το 2019. Όσον αφορά το Υφυπουργείο Τουρισμού, προκύπτει πρόσθετη ανάγκη (σχεδόν διπλάσια από την εγκριθείσα) ύψους 3 εκατ. για κάλυψη των αυξημένων δαπανών που θα παραχωρηθούν σε δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια του Σχεδίου Χορηγιών Επενδύσεων Εμπλουτισμού και Εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Τέλος, για τον CIPA τα 2 εκατ. ευρώ δεν ήταν αρκετά φέτος για προβολή της Κύπρου και απαιτούνται άλλες 500 χιλ. ευρώ.

Αυξημένα κονδύλια για παροχές υγείας 

Αυξημένες δαπάνες για το τρέχον έτος προκύπτουν και στις παροχές υγείας. Κυρίως προκύπτει ανάγκη επιπρόσθετων 57,6 εκατ. ευρώ για σχέδια θεραπείας Κυπρίων στο εξωτερικό, δαπάνες περίθαλψης Κυπρίων στην ΕΕ, για ιατρική περίθαλψη στην Κύπρο κ.λπ. Άλλα 15 εκατ. ευρώ απαιτούνται για κάλυψη των αυξημένων αναγκών για αγορά φαρμάκων και εμβολίων εντός του έτους, ενώ 2,5 εκατ. θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε αναλώσιμα και ιατρικές προμήθειες. Για κάλυψη των ολικών δαπανών για επιδόματα υπερωριακής απασχόλησης στο ΓΝ Λευκωσίας απαιτούνται πρόσθετα 4 εκατ. από τα 10,4 εκατ. που είχαν ήδη εγκριθεί. Για επιδόματα υπερωριακής απασχόλησης στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς το κονδύλι –λόγω των αναγκών που προκύπτουν και καλύπτονται υπερωριακά– εκτοξεύεται από τις 326 χιλιάδες σε 2,4 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνέχεια της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για λειτουργία εξειδικευμένου κέντρου στήριξης και θεραπείας ενήλικων ατόμων που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση ως παιδιά ο συμπληρωματικός περιλαμβάνει δαπάνη ύψους 350 χιλ. ευρώ. Το ποσό θα αντληθεί από το κονδύλι «άλλες μεταβιβάσεις εσωτερικού» του Υπ. Υγείας, το οποίο αυξάνεται και κατά 1,5 εκατ. ευρώ για καταβολή χορηγίας στον Αντιαναιμικό Σύνδεσμο για ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου του και τη δημιουργία επιπρόσθετου ορόφου.

-Καταληκτικά και όσον αφορά κονδύλια του Τμ. Αναπτύξεων Υδάτων αυτό για «άλλα λειτουργικά έξοδα» αυξάνεται κατά 6,5 εκατ. για, μεταξύ άλλων, καταβολή χορηγίας στον Δήμο Πάφου για την κατασκευή νέου κυττάρου στον ΧΥΤΑ Πάφου (3 εκατ.) και για την πληρωμή τιμολογίων της εταιρείας που διαχειρίζεται τη λειτουργία της ΟΕΔΑ και διαμετακομιστικού σταθμού στη Λεμεσό (3,15 εκατ. ευρώ).

 

Κονδύλια και έξτρα δαπάνες

  • Στις μικρές και μεγάλες πρόσθετες δαπάνες που προκύπτουν το τρέχον έτος και απαιτείται η έγκρισή τους από τη Βουλή περιλαμβάνονται:
  • 11,4 εκατ. ευρώ για κάλυψη της ολικής δαπάνης για κοινωνική σύνταξη.
  • 1,5 εκατ. ευρώ για κάλυψη της αυξημένης ανάγκης λόγω της προμήθειας έτοιμων μερίδων φαγητού για σίτιση εθνοφρουρών.
  • 1,3 εκατ. λόγω της ενοικίασης δύο πρόσθετων ελικοπτέρων πυρόσβεσης για την καλοκαιρινή περίοδο φέτος και κάλυψης του κόστους καυσίμων.
  • 2,5 εκατ. λόγω της αύξησης του αριθμού των αστυνομικών που εργάζονται με σύστημα βάρδιας για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, κυρίως για θέματα τρομοκρατίας.
  • 6,3 εκατ. για αντικατάσταση των ενεργοβόρων φωτιστικών οδικού φωτισμού αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης με φωτιστικά τύπου LED.
  • Παραχώρηση έκτακτης χορηγίας 1,5 εκατ. για επαναλειτουργία του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου – ΓΣΟ στη Λεμεσό.
  • 1,4 εκατ. για καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές που προκλήθηκαν στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες πατατών.
  • Παραχώρηση κατά χάριν χορηγίας 765 χιλ. ευρώ από το ΥΠΟΙΚ στο Μέλαθρον Αγωνιστών για κάλυψη του ΦΠΑ στις κατασκευαστικές εργασίες της νέας πτέρυγας, 500 χιλ. στα προσφυγικά σωματεία και 220 χιλ. ευρώ στην τεχνική επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.