Φόρμα αναζήτησης

Στρες τεστ στην κυπριακή οικονομία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Η οπτική είναι θετική, χωρίς να παραγνωρίζεται η ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και αποτελεσματικής διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. [...]

Read More...

Δημοσιονομικά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα βρεθούν στο επίκεντρο του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου (Post-Program Monitoring) της Κύπρου από το ΔΝΤ που ξεκινά τυπικά από σήμερα Δευτέρα και θα μπει σε πλήρη ρυθμό από την Τρίτη. Ο συγκεκριμένος έλεγχος θα είναι ετήσιος και θα εστιάζει στους κινδύνους που αντιμετωπίζει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η οικονομία της χώρας.

Προς το τέλος της χρονιάς, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμη ο χρόνος, θα διεξαχθεί και έλεγχος στη βάση του “Άρθρου 4”, ο οποίος έχει πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Μιλώντας για βραχυπρόθεσμους κινδύνους, αυτοί δεν είναι άλλοι από το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί τον δανεισμό της. “Πρόκειται για μια στενότερη παρακολούθηση μιας χώρας μετά τη λήξη του προγράμματός της και ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό χρέος με το Ταμείο”, ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Αντρέας Αντριάνο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, σε αυτές τις περιπτώσεις η ενισχυμένη παρακολούθηση έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση της βιωσιμότητας του οικονομικού πλαισίου μιας χώρας, και να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το ΔΝΤ.
Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, το ΔΝΤ θα παρέχει συμβουλές σε σχέση με πολιτικές δράσεις για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. 

Η κληρονομιά

Εξερχόμενη από το πρόγραμμα η Κύπρος είχε καταφέρει να αποκαταστήσει τη χρηματοδότησή της από τις αγορές με ανταγωνιστικό επιτόκιο, χαμηλότερο από αυτό που θα έπρεπε να καταβάλλει η χώρα με βάση τη βαθμολόγησή της από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι εξακολουθούν να διατηρούν την Κύπρο σε μη επενδυτική βαθμίδα. Η οπτική του ΔΝΤ για την Κύπρο είναι θετική, χωρίς να παραγνωρίζεται -αντίθετα επαναλαμβάνεται σε κάθε ευκαιρία- η ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και αποτελεσματικότερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τεχνοκράτες του Ταμείου εκτιμούν ότι το πρόγραμμα έχει εξοπλίσει τα χώρα με τα κατάλληλα εργαλεία και σε αυτή τη μεταμνημονιακή περίοδο ζητείται αυτά τα εργαλεία να εφαρμόζονται αυστηρά ώστε να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση της οικονομίας και η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της σε κινδύνους.

Οι κίνδυνοι

Στον τραπεζικό τομέα, η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ και το δημόσιο χρέος βρίσκεται πάνω από 100%, αποτελώντας άλλη μια εστία ευπάθειας. Η Κύπρος ανέκτησε την πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές μόλις 16 μήνες μετά την κρίση και έχει προχωρήσει σε επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων. Συνεπώς η Κύπρος έχει μια καλή βάση, αλλά ως μια μικρή ανοικτή οικονομία εξαρτάται από την εξωτερική ζήτηση και τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό. Αν υπάρξει κάποια διεθνής αναταραχή (και ζούμε πλέον σε έναν κόσμο με πολλές αβεβαιότητες) ενδεχομένως η Κύπρος να δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.

Τα στελέχη του ΔΝΤ εστιάζουν και σε μια άλλη πηγή κινδύνου, η οποία παραμένει σε διψήφια ποσοστά, στο 12,9% στο τέλος του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία. Η μείωση της ανεργίας θεωρείται ζωτικής σημασίας και για το ΔΝΤ ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωσή της είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Το μήνυμα προς τη χώρα είναι απλό: η Κύπρος πρέπει να εργαστεί για να γίνει πιο ανθεκτική η οικονομία της, και για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να επιτυγχάνονται πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να μειώνεται το δημόσιο χρέος.

Αδυναμίες που έχουν ήδη εντοπιστεί για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας είναι η αποδυνάμωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η μη προώθηση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. Το ΔΝΤ (αλλά και η ΕΕ) δίνει στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας σημασία ανάλογη με τη στρατηγική μείωση της μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς θεωρείται απαραίτητη για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα της κρατικής μηχανής (που στηρίζει την υπόλοιπη οικονομία) και να μην εκτροχιαστεί, στο μέλλον, η μισθολογική δαπάνη.

Send this to a friend