Φόρμα αναζήτησης

Στο τελικό στάδιο το νέο υφυπουργείο

Ο Υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει μία από τις πρώτες χώρες που θα ρυθμίσουν αποτελεσματικά την τεχνολογία blockchain [...]

Read More...

Την ημέρα της παρουσίας στην Κύπρο της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαπριέλ επέλεξε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει δύο σημαντικούς μηχανισμούς που αναμένεται ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της χώρας. Χθες το πρωί σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε η διαβεβαίωση του επικεφαλής επιστήμονα για την έρευνα και την καινοτομία. Στη θέση έχει διοριστεί ο Κυριάκος Κόκκινος. Σε ομιλία του κατά τη διαβεβαίωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως βρίσκεται στα τελικά στάδια ετοιμασίας νομοσχέδιο το οποίο αφορά στη δημιουργία αρμόδιου υφυπουργείου, στο οποίο θα ενσωματωθούν με οριζόντιο και ολοκληρωμένο τρόπο τα θέματα έρευνας, καινοτομίας και ψηφιακής διακυβέρνησης.

Το υφυπουργείο ανακοίνωσε και ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα του θεματικού συνεδρίου του ΔΗΣΥ με τίτλο «Ψηφιακή οικονομία και καινοτομία: Όραμα ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι. Βασική ομιλήτρια στο συνέδριο ήταν η επίτροπος Γκαπριέλ. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η καινοτομία και η μεταβίβαση στην ψηφιακή τεχνολογία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσουμε το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι να γίνει μία από τις πρώτες χώρες που θα ρυθμίσουν αποτελεσματικά την τεχνολογία blockchain.

Ψηφιακές δεξιότητες

Η ψηφιακή οικονομία είναι το αύριο, αλλά αυτό το αύριο δεν μπορεί να περιμένει. Κάτω από αυτό το μήνυμα η Ευρωπαία επίτροπος Μαρίγια Γκαπριέλ ανέπτυξε τα οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης. Όπως σημείωσε στην ομιλία της, μετά το 2020 το 90% όλων των θέσεων εργασίας θα χρειάζονται βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ενώ αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, στην Ευρώπη υπάρχουν 350 χιλιάδες κενές θέσεις για τους ειδικούς στην τεχνολογία της πληροφορικής, οι οποίες θα φθάσουν το μισό εκατομμύριο το 2020. Τα κράτη μέλη, επισήμανε, πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των αποφοίτων στις επιστήμες, τη μηχανική, τα μαθηματικά και να ενισχύσουν τη διδασκαλία των ψηφιακών δεξιοτήτων. Αναφερόμενη στην τεχνητή νοημοσύνη, είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν και είπε ότι για πρώτη φορά, τον Μάρτη, η ΕΕ θα έχει στα χέρια της την πρώτη της έκθεση για το θέμα με ευρωπαϊκά δεδομένα για τον αντίκτυπο στα διάφορα επαγγέλματα.

Ανέδειξε δε το ζήτημα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου ως βασικό θέμα το οποίο σχετίζεται και με την εμπιστοσύνη στις νέες τεχνολογίες, κάνοντας λόγο και για τη σημασία προώθησης ενός επαρκούς νομικού πλαισίου.

Ανάπτυξη αλλά και ευημερία

Ο οικοδεσπότης του συνεδρίου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι ο κόσμος σήμερα αλλάζει με γρήγορο ρυθμό και ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι αξιοποίησης της νέας ψηφιακής εποχής προς όφελος των κοινωνιών μας, με πολιτικές που να επιτρέπουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Και τέτοιες πολιτικές, πρόσθεσε, είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο και φυσικά για την Κύπρο.

Τόνισε ότι η υποστήριξη της Κομισιόν σε αυτό το εγχείρημα είναι μεγάλης σημασίας και ανέφερε ως παράδειγμα τα 19 εκατ. ευρώ για τους κυπριακούς δήμους και τις κοινότητες για την ανάπτυξη δωρεάν υποδομής Wi-Fi. Αυτό, είπε, θα έχει συνέχεια με την επέκταση του προγράμματος χρηματοδότησης ύψους 120 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω επέκταση του δωρεάν Wi-Fi με επιπλέον προσκλήσεις από τώρα έως το 2020. Τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή της Ευρωπαίας επιτρόπου, του προέδρου του Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Φίλιππου Πατσαλή και του νεορισθέντος επικεφαλής επιστήμονα Κυριάκου Κόκκινου.

Send this to a friend