POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών το μορατόριουμ στα δάνειαΗ Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δεν κλείνει, αλλά και δεν ανοίγει -προς το παρόν τουλάχιστον- το παράθυρο για μια επέκταση των μορατόριουμ στην καταβολή δόσεων δανείων.
«Η ΕΑΤ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον αντίκτυπο του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 για να εκτιμήσει την πιθανή ανάγκη για μια πολιτική απάντηση σχετικά με την προληπτική αντιμετώπιση των επηρεαζόμενων (δανειακών) ανοιγμάτων, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί νέα απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό οι τράπεζες να διενεργούν διεξοδική αξιολόγηση των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων που επηρεάζονται από την κρίση και να συνεχίζουν να τις παρακολουθούν», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Ευρωπαϊκής Αρχή Τραπεζών απαντώντας σε ερώτημα του «Π», για το αν είναι σε εξέλιξη διαβούλευση στο εσωτερικό της Αρχής για ένα νέο μορατόριουμ λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Σύμφωνα με το euro2day.gr έχει υποβληθεί στην ΕΑΤ αίτημα για παράταση της αναστολή πληρωμής των δανείων από κυπριακές, ελληνικές, πορτογαλικές και άλλες τράπεζες του ευρωπαϊκού Nότου. Το αίτημα αξιολογείται.
Στην Κύπρο το μορατόριουμ εκπνέει στο τέλος της χρονιάς και μετά την επιβολή νέων απαγορεύσεων στην οικονομική δραστηριότητα αυξάνονται οι φωνές (φορείς και κόμματα) που ζητούν παράταση του μορατόριουμ. Η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δανείων σε αναστολή στην ΕΕ, το 48,1% των συνολικών δανείων, όταν στη δεύτερη, κατά σειρά Ουγγαρία, είναι σε αναστολή το 23,3% των συνολικών δανείων και έπεται η Πορτογαλία το 22,2%. Πανευρωπαϊκά σε καθεστώς αναστολής τέθηκε το 6% των συνολικών δανείων. Οι αριθμοί καθιστούν την Κύπρο ιδιαίτερα ευάλωτη την επόμενη ημέρα της άρσης της αναστολής ειδικά αν το δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδειχθεί ισχυρό.
Ωστόσο, παράταση χωρίς να υπάρχει το πράσινο φως από την ΕΑΤ δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κόστος. Κάθε τράπεζα έχει τη δυνατότητα να παράσχει διευκολύνσεις στους πελάτες της, αλλά η μη καταβολή δόσης συνιστά στην ουσία αναδιάρθρωση του δανείου και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογιστούν νέες προβλέψεις. Το υφιστάμενο μορατόριουμ δεν έχει κόστος για τις τράπεζες καθώς η ΕΑΤ έχει επιτρέψει τα δάνεια σε αναστολή να μην αντιμετωπίζονται ως μη εξυπηρετούμενα. Η διορία που είχε δώσει η ΕΑΤ για την υποβολή σχεδίων μορατόριουμ έχει εκπνεύσει στις 30 Σεπτεμβρίου και οι κυπριακές τράπεζες επέλεξαν να μην ζητήσουν επέκταση του υφιστάμενου σχεδίου ή την εφαρμογή ενός πιο στοχευμένου σχεδίου, για τον τουριστικό τομέα.
Η ΕΑΤ σε παλαιότερη ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι «οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους πελάτες τους με εκτεταμένη αναστολή πληρωμών και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και τα δάνεια αυτά πρέπει να ταξινομούνται κατά περίπτωση σύμφωνα με το συνηθισμένο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας».
Σε επίπεδο τραπεζών, πάντως, δεν εκφράζεται έντονη ανησυχία για ένα σημαντικό κύμα νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στον «Π» ότι αριθμός ιδιωτών πελατών έχει ήδη ξεκινήσει να πληρώνει τις δόσεις τους, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις (είναι σε αναστολή το 70% των επιχειρηματικών δανείων) παρακολουθείται η πορεία και όπου χρειάζεται παρέχονται νέες ρυθμίσεις.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.