Φόρμα αναζήτησης

Στο ένα δισ. ευρώ θα ανέλθει το αποθεματικό ρευστότητας

Απόθεμα πέραν του ενός δισ. ευρώ στοχεύει να αφήσει στον διάδοχό του στο τέλος του χρόνου ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μαζί με τη «συνταγή πλεονάσματος», στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2020-2022, το οποίο ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν θέσει ψηλά τον πήχη για το πλεόνασμα, καθώς ξέρουν πως μόνο μέσα από αυτό μπορούν να προχωρήσουν σε εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Πλέον έχει καθορισθεί η οροφή των δημοσίων δαπανών για το 2020 στα 6,55 δισ. ευρώ και σε αυτό το όριο θα ετοιμαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά και θα είναι και αυτός πλεονασματικός» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης. Για την επόμενη χρονιά το πλεόνασμα υπολογίζεται, όπως είπε, γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ.

«Ανά πάσα στιγμή μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μπορέσει να θεωρηθεί ότι η δική μου αποστολή θα έχει ολοκληρωθεί», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, μιλώντας για το πλάνο αποχώρησης από το υπουργείο.

Το ΓεΣΥ

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι δαπάνες του κράτους αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα με την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο έναρξης της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, σημαντική αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν και οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές της τάξης του 15%. Σημαντικές θα είναι και οι αυξήσεις στις δαπάνες προσωπικού στο 7,1%, εξαιτίας της σταδιακής κατάργησης της μείωσης των απολαβών, της συνεισφοράς του κράτους στο ΓεΣΥ ως εργοδότη, της παραχώρησης προσαυξήσεων, τιμαριθμικού επιδόματος και της αύξησης της απασχόλησης στον τομέα της παιδείας και υγείας.

Τα έσοδα

Πέρα από την αύξηση δαπανών στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως θα μπορέσουν να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα στα 8,8 δισ. ευρώ το 2019 από 8,2 δισ. ευρώ τη χρονιά που μας πέρασε. Θα πρόκειται για μια αύξηση ύψους 7,4%, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εισφορές υπέρ του ΓεΣΥ και σε μικρότερο βαθμό στη βελτίωση της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο, η ανεργία θα περιοριστεί στο 5% μέχρι το 2022. Το Υπουργικό ενέκρινε χθες και τον ετήσιο απολογισμό του ΥΠΟΙΚ για το 2018.

Σε μονοψήφιο τα ΜΕΔ

Η εφαρμογή του σχεδίου Εστία αλλά και το νέο τραπεζικό πλαίσιο που έχουν οι δανειολήπτες στη διάθεσή τους θα περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) σε μονοψήφιο ποσοστό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργίαδης. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένει ότι εντός του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος του σχεδίου Εστία, το οποίο υπενθυμίζουμε πως έχει εγκριθεί από το καλοκαίρι του 2018 και πως τράπεζες και κράτος έχουν ήδη υπογράψει το σχετικό συμφωνητικό.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), τον Δεκέμβριο του 2018 το ποσοστό των ΜΕΔ επί των συνολικών δανείων στην Κύπρο ήταν στο 30,3% στα 10,28 δισ. ευρώ.

Διατηρείται η δυναμική της ανάπτυξης

Στην ισχυρή ανάπτυξη που κατέγραψε η κυπριακή οικονομία για το πρώτο τρίμηνο του 2019 στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών. Συγκεκριμένα η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ανάπτυξη 3,5%, για το πρώτο τρίμηνο, με τον υπουργό Οικονομικών να εκτιμά πως η χρονιά θα κλείσει στα ίδια επίπεδα.

«Για μας η ανάπτυξη αποτελεί τη βασική επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής, της κυβερνητικής πολιτικής και θέλω να επαναλάβω την προσήλωσή μας προς τις πολιτικές, τις κινήσεις που θα διατηρήσουν αυτή την πορεία ανάπτυξης, που θα διασφαλίσουν τη συνέχεια και τη σταθερότητα», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας έχει θετική αντανάκλαση στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να συνεχίζει να μειώνεται με έναν πολύ ικανοποιητικό ρυθμό. Πρόσθεσε ότι η ισχυρή ανάπτυξη έχει επίσης θετική επίδραση στην πορεία των δημοσίων οικονομικών και εκτίμησε ότι το δημόσιο χρέος το 2019 θα είναι αισθητά πιο κάτω από το 100%, στο 95-96% και κάτω από 90% το 2020.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.