Φόρμα αναζήτησης

Στήριξη όπου απαιτείται

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων εξερχόμενοι χθες το μεσημέρι από το Προεδρικό Μέγαρο έστειλαν μηνύματα για την ανάγκη ισχυρής στήριξης της πραγματικής οικονομίας και μετά τις 12 Ιουνίου, οπότε και εκπνέει η τρέχουσα περίοδος εφαρμογής των ειδικών σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας και ξεκινά η επόμενη φάση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

«Όλοι συμφωνούμε ότι όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν ούτως ώστε να συνεχίσουν να εργοδοτούν και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Πέτρου, μεταφέροντας τη θέση του επιχειρηματιών και προσέθεσε:

«Κύριος στόχος μας είναι να πεισθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι πρέπει να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να υποφέρουν και ο κύκλος των εργασιών τους έχει μειωθεί πέρα από 25% ή 30%. Η στήριξη θα είναι ανάλογη με το μέγεθος το οποίο έχει επηρεαστεί κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα του κράτους».

Η κυβέρνηση άκουσε χθες τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ACTΑ) σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει τις αποφάσεις της για την επόμενη φάση σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας, με την κατεύθυνση τα νέα σχέδια να είναι στοχευμένα και σε κλάδους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παναγιώτη Σεντώνα να δηλώνει ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η απασχόληση και οι θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας».

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, θεωρεί δεδομένη τη στήριξη του τουρισμού, ενώ «οι υπόλοιποι τομείς πιθανόν να στηριχθούν με μικρότερη ένταση».

Τις αποφάσεις πάντως της κυβέρνησης θα τις καθοδηγήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια (που περιγράφονται ως στενά και πεπερασμένα) και η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Η άρση των περιορισμών έχει δώσει κάποια κίνηση στην πραγματική οικονομία η οποία και θα ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση των σχεδίων της επόμενης περιόδου.

Η κατεύθυνση

Σύμφωνα με τον κ. Σεντώνα «η διαμόρφωση των σχεδίων που θα ακολουθήσουν την περίοδο από 13 Ιουνίου και έπειτα, θα βασιστεί στην οικονομική δραστηριότητα και στους διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα εξαρτηθεί, βεβαίως, και από τα οικονομικά δεδομένα του κράτους, από τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, προκειμένου να διαμορφωθεί η πρόταση της κυβέρνησης που θα στηρίζει ουσιωδώς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, όπως άλλωστε έπραξε και την προηγούμενη περίοδο με τα σχέδια που αποφασίστηκαν και βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης».

Χωρίς να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο μπορούμε να πούμε ότι από τη χθεσινή σύσκεψη προκύπτουν τρεις κατευθύνσεις:

  • Θα δοθεί στήριξη όπου τεκμηριώνεται η ανάγκη εφαρμογής σχεδίων.

{Bullet}{Bullet}Η ένταση της στήριξης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο κοινωνικός διάλογος να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. «Οι όποιες αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στις συγκεκριμένες δυνατότητες του κράτους. Η αναθέρμανση της οικονομίας φαίνεται ότι προχωρά πολύ καλά σε κάποιους τομείς, αλλά βρισκόμαστε ακόμα σε φάση που καθημερινά αλλάζουν τα δεδομένα, είναι μια δυναμική κατάσταση”, σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  • Αναγνωρίζεται η ιδιαίτερη κατάσταση στον τουρισμό, ο οποίος δεν θα ανακάμψει πλήρως το 2020. Προκύπτει η ανάγκη ειδικής στήριξης του τομέα. «Ο τουρισμός δέχεται μεγάλο πλήγμα, άρα φαίνεται ότι ως τομέας θα συνεχίσει να στηρίζεται. Το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και σε άλλους τομείς όπου θα διαφανεί ότι πρέπει να συνεχίσει η στήριξη, θα καθοριστεί την επόμενη περίοδο», ανέφερε ο κ. Σεντώνας.

Οι συντεχνίες τάσσονται υπέρ της στήριξης τομέων της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία, με παράλληλη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις που επωφελούνται από τη δημόσια χρηματοδότηση.

Ο τουρισμός

Στη σύσκεψη ο ΠΑΣΥΞΕ υπέβαλε φόρμουλα στήριξης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας για επιδότηση της εργασίας η οποία σύμφωνα με τους ξενοδόχους θα επιτρέψει να λειτουργήσει μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων από τις 20 Ιουνίου.

«Ο τουριστικός τομέας νομίζω είναι από όλους αποδεκτό ότι έχει πληγεί περισσότερο από τους άλλους τομείς και δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η κρίση για την τουριστική βιομηχανία. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι μόνες αγορές που μπορεί να επαναλειτουργήσουν από τις 20 Ιουνίου και μετά είναι η Γερμανία, η Αυστρία και ορισμένες άλλες χώρες οι οποίες έχουν πολύ μικρό ποσοστό συνεισφοράς στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου, ενώ οι αγορές της Αγγλίας, Ρωσίας και Σκανδιναβίας θα παραμείνουν  κλειστές μέχρι τέλος Αυγούστου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.