Φόρμα αναζήτησης

Στην τελική ευθεία το σχέδιο Εστία

To σχέδιο Εστία θα ανοίξει για συμμετοχή προς τους ενδιαφερόμενους εντός του Ιουλίου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το σχέδιο θα εισαχθεί για τελική έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο το πιθανότερο στη μεθεπόμενη συνεδρία. Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι το σχέδιο Εστία θα αποτελέσει άλλη μια προσθήκη που θα επιτρέψει πλήρως και οριστικά στην οικονομία να απαλλαγεί από τα κατάλοιπα της περιόδου της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης.
Ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε και μια νέα εποχή στις σχέσεις κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας. Η συνεργασία, είπε, κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας θα εξακολουθήσει να είναι στενή, χρήσιμη και ουσιαστική για να διασφαλίσει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην κινδυνέψουν ξανά οι καταθέσεις των πολιτών και για να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με χαμηλά επιτόκια, έλεγχο, αξιοπιστία, διαφάνεια και αντιμετώπιση του κάθε πολίτη με τρόπο ισότιμο και δίκαιο.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όλοι πρέπει να έχουν επίγνωση ότι ο τραπεζικός τομέας λειτουργεί σε ένα διαφοροποιημένο ευρωπαϊκό εποπτικό περιβάλλον, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, που είναι η κοινή απάντηση των κρατών μελών έναντι των λαθών και των παραλείψεων που είχαν οδηγήσει σε μια άνευ προηγούμενου κρίση.
Η κυπριακή κυβέρνηση, είπε, στηρίζει την προσπάθεια για ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, ενώ σημείωσε ότι, παρόλο που η προσπάθεια διαμόρφωσης του σχετικού πλαισίου είναι δύσκολη, γίνεται αντιληπτό ότι αν γίνει αυτή κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην οριστική και πλήρη εξυγίανση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Όπως είπε, αν προσαρμοστεί ο τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης των κυπριακών τραπεζών στα σύγχρονα, διεθνή και τεχνολογικά δεδομένα, θα διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η προοπτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.