Φόρμα αναζήτησης

Στην προσεχή ολομέλεια η πρόταση νόμου για τις επιχειρήσεις

Η πρόταση νόμου για την κάλυψη και των μικρών επιχειρήσεων από τη νομοθεσία που αφορά την προστασία φυσικών προσώπων από καταχρηστικές ρήτρες έχει διακομματική συναίνεση και η ψήφισή της βρίσκεται στην ατζέντα της προσεχούς ολομέλειας, την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Ωστόσο η πρόταση νόμου, συντάκτης της οποίας είναι ο Χρηματοοικονομικός επίτροπος, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο, αν και στον τελευταίο οι αντιδράσεις είναι και προς τις δύο κατευθύνσεις (και υπέρ και κατά).

Η πρόταση νόμου προβλέπει ενισχυμένη προστασία για μικρές επιχειρήσεις από καταχρηστικές ρήτρες που περιλαμβάνονται σε συμβάσεις. Η ένσταση που υπάρχει, ειδικά από την πλευρά των τραπεζών, καθώς η πρόταση αφορά και τις συμβάσεις δανείων- είναι ότι η παρέμβαση του νομοθέτη στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων θα φέρει αναστάτωση. Οι δε τράπεζες προειδοποιούν με διακοπή της παροχής νέων δανείων. Ο λόγος; Η πρόταση νόμου ορίζει ως καταχρηστική ρήτρα την κυμαινόμενη επιβάρυνση (με την οποία ο δανειστής μπορεί να διορίσει διαχειριστή – παραλήπτη) όταν υπάρχουν και άλλες εξασφαλίσεις.

Τα κριτήρια

Η συζήτηση της πρότασης νόμου στην Επιτροπή Εμπορίου έχει ολοκληρωθεί με την προσθήκη και παρατηρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών -ο κύκλος εργασιών των επιλέξιμων προς κάλυψη επιχειρήσεων περιορίστηκε στο 1 εκατ. ευρώ, ο μέγιστος αριθμός υπαλλήλων πρέπει να είναι 3 και το ενεργητικό της επιχειρήσεις να μην ξεπερνά τις 700.000 ευρώ. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου δίνουν μεγάλη σημασία στην υιοθέτηση της πρότασης νόμου.

«Υπάρχει μεγάλη συναίνεση ούτως ώστε να δώσουμε την προστασία που χρειάζεται από τούδε και στο εξής σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις (….) Επιτέλους θα δώσουμε ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ούτως ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα κατάχρησης από κανένα ο οποίος συμβάλλεται για σκοπούς επιχειρηματικής δράσης», είχε δηλώσει στις 11 Ιουνίου ο ο πρόεδρος Επιτροπής Εμπορίου -και βουλευτής του ΔΗΣΥ- Αντρέας Κυπριανού, ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους την ολοκλήρωση της συζήτησης.

Αντιπρόταση

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, με επιστολή του προς την Επιτροπή Εμπορίου έχει ήδη ζητήσει την αναστολή της ψήφισης της πρότασης και πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή βουλευτών, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και το Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, η οποία θα επεξεργαστεί αντίστοιχα μοντέλα που υπάρχουν σε άλλα κράτη της Ευρώπης, με σκοπό την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για προστασία των μικρών επιχειρήσεων από πρόνοιες σε συμβάσεις.

Διχασμός

Από πλευράς επιχειρηματικού κόσμου, οι οργανώσεις των μικρών επιχειρήσεων (με προεξάρχουσα την ΠΟΒΕΚ) στηρίζουν την πρόταση νόμου, ενώ στα επιμελητήρια υπάρχει διχασμός. Το ΚΕΒΕ έχει εκφραστεί υπέρ της αναβολής της ψήφισης της προτεινόμενης νομοθεσίας, αλλά το ΕΒΕ Πάφου τοποθετήθηκε δημόσια υπέρ της πρότασης νόμου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή αναφέρει:
«Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου αφουγκράζεται τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και την αγωνία των επιχειρηματιών που πασχίζουν να καταστήσουν τις επιχειρήσεις τους οικονομικά βιώσιμες έχοντας να αντιμετωπίσουν συχνά τις τράπεζες και τη συμπεριφορά τους που κάθε άλλο παρά υποστηρικτική μπορεί να είναι. Προς τούτο, το ΕΒΕ Πάφου υπενθυμίζουμε ότι ενέγραψε το θέμα στο ΚΕΒΕ διά του προέδρου του κ. Δημητριάδη ώστε οι θέσεις του να συζητηθούν εκτενώς σε παγκύπριο επίπεδο στα αρμόδια όργανα και να ληφθούν αποφάσεις».

Στην ίδια ανακοίνωση το ΕΒΕ Πάφου τονίζει ότι «δεν υιοθετεί τις ανησυχίες ότι με την ψήφιση των νομοθετημάτων οι τράπεζες θα αποδυναμωθούν ». Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, κ. Δημητριάδης, ξεκαθαρίζει ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΕΒΕ, κατά πλειοψηφία συμφωνήθηκε να υποστηριχθεί η πρόταση του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου και ανέφερε απτά παραδείγματα που επιχειρήσεις εκποιήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές.