Φόρμα αναζήτησης

ΣΤΕΚ: Η έλλειψη προσωπικού πλήγμα για τον τουρισμό

Τέσσερις περιοχές προβλημάτων στον τουριστικού τομέα εντοπίζει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), με την έλλειψη προσωπικού να ιεραρχείται ως πρώτο. Η ένταση του προβλήματος που θέτει η ξενοδοχειακή βιομηχανία επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία για τις κενές θέσεις εργασίας. Το πρώτο τρίμηνο του 2019, από τις 6.762 κενές θέσεις εργασίας, την υψηλότερη θέση κατέχουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια με αριθμό 1.812 κενών θέσεων, δηλαδή σχεδόν μια στις τρεις κενές θέσεις.

Ο ΣΤΕΚ σε ανακοίνωσή του καλεί την Πολιτεία να παρέμβει και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση τα κύρια προβλήματα είναι:

1ον  Έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία.

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία διαθέτει κυρίως ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και η έλλειψη προσωπικού επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει. Η άμεση εξυπηρέτηση και η διαπροσωπική επαφή του προσωπικού προς τους πελάτες, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιαδήποτε μορφή τεχνολογικής ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια ο ΣΤΕΚ προσπαθεί, μάταια όπως σχολιάζει, μέσα από εισηγήσεις του να ενημερώσει το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να μειωθεί ο αριθμός κενών θέσεων εργασίας σον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο διάταγμα που εξέδωσε το αρμόδιο Υπουργείο, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η εργοδότηση αλλοδαπών φοιτητών, οι οποίοι ήδη φοιτούν στην Κύπρο, στα κέντρα αναψυχής, χωρίς αυτό να επιτρέπεται για τις ξενοδοχειακές μονάδες.

«Οι ιθύνοντες της παρούσας κατάστασης είναι οι αρχές, οι εργοδότες και οι συντεχνίες, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την ταχύτερη λύση του προβλήματος», τονίζει ο ΣΤΕΚ.

2ον Παραξενοδοχεία.

Η παροχή υπηρεσιών από μη αδειοδοτούμενες επιχειρήσεις καθώς και η φοροδιαφυγή που προκύπτει από αυτό έχουν απασχολήσει διαχρονικά τον ΣΤΕΚ, καλώντας τους αρμόδιους να βρουν τρόπους επίλυσης. Το θέμα προσλαμβάνει νέες μεγάλες διαστάσεις με την προσθήκη των ηλεκτρονικών πλατφόρμων όπως Airbnb. Το πρόβλημα αυτό απασχολεί σε παγκόσμιο επίπεδο και κάθε χώρα προσπαθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις να το επιλύσει.

«Οι ιδιοκτήτες αυτών των καταλυμάτων δεν έχουν υποχρέωση να ανταποκρίνονται στα επίπεδα εξυπηρέτησης που προσφέρουν τα ξενοδοχεία, ούτε να προβαίνουν σε διάφορους ελέγχους ασφάλειας και υγιεινής.  Παράλληλα, οι πελάτες αυτών των καταλυμάτων δεν συμβάλουν φορολογικά στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο αθέμιτο ανταγωνισμό με την έννομη ξενοδοχειακή βιομηχανία», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

3ον  Έλλειψη καθαριότητας.

Ο ΣΤΕΚ καταγγέλλει ότι μη αντιπροσωπευτικές εικόνες του επιθυμητού, προσφερόμενου και ποιοτικού τουριστικού προϊόντος παρατηρούνται όλο και συχνότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εικόνα ενός παραμελημένου τοπίου στην τουριστική περιοχή της Λεμεσού, χωρίς να υπάρχουν έργα συντήρησης από τις δημοτικές αρχές. Επίσης, για ακόμη μια χρονιά παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή της Λεμεσού, δημιουργώντας έντονα παράπονα από τουρίστες που μένουν στα ξενοδοχειακά καταλύματα της περιοχής. Επιπλέον, υπάρχει ελλιπής στελέχωση των ναυαγοσωστικών πύργων στις παραλίες, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες λουόμενος καθημερινά.

4ον Παρανομίες.

Τέλος, σημειώνονται συχνές καταγγελίες για παράνομη ανέγερση επιπρόσθετων ορόφων. Κάποιοι επιχειρηματίες ξενοδόχοι εκμεταλλεύονται την απουσία ελέγχου των κρατικών μηχανισμών, δρώντας ανταγωνιστικά και αθέμιτα απέναντι στους έννομους επαγγελματίες του κλάδου.

Σύμφωνα με τον ΣΤΕΚ οι αρμόδιες αρχές δεν θα πρέπει να δρουν επιλεκτικά, αλλά να δίνουν την αρμόζουσα προσοχή στην εφαρμογή και τον σεβασμό όλων των νόμων του Κράτους. Άλλωστε η θετική πορεία του τουρισμού, έχει άμεσο όφελος στην οικονομία και την κοινωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας.