Φόρμα αναζήτησης

Στα ύψη τα ναύλα για την Ελλάδα – €689 για Αθήνα και €507 για Θεσσαλονίκη

Μέχρι τα €689,98 για την Αθήνα και €507,98 για τη Θεσσαλονίκη, εκτοξεύθηκαν κάποιες μέρες τον Αύγουστο τα αεροπορικά εισιτήρια!

Αυτό προκύπτει από πίνακα τιμών αεροπορικών εισιτηρίων για τους καλοκαιρινούς μήνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας.

Σε διάσκεψη τύπου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ιωσήφ Ιωσήφ ανάφερε ότι το γνωστό πρόβλημα με τις υψηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων παίρνει ευρύτερες διαστάσεις τώρα τους θερινούς μήνες, που ταξιδεύουν περισσότεροι για την Ελλάδα.

Όπως ανάφερε ο κ. Ιωσήφ,  τόσο πολλά μέλη του Συνδέσμου, όσο και απλοί πολίτες, μας καταγγέλλουν καθημερινά ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα (και αλλού) είναι πανάκριβες και σε ορισμένες περιπτώσεις απλησίαστες.

Στα διαβήματα που κάνουμε, πρόσθεσε, η επίσημη απάντηση είναι ότι “αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα από την προσφορά και τη ζήτηση”. Ο Σύνδεσμος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ζητά άμεσα να αυξηθεί η προσφορά αεροπορικών θέσεων στα δρομολόγια προς την Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, είπε ο κ. Ιωσήφ για να συγκρατηθούν οι τιμές σε λογικά και υποφερτά επίπεδα.

Σήμερα, επισήμανε οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις προς την Ελλάδα απ΄  όλες τις εταιρείες μαζί δεν καλύπτουν τη ζήτηση, αφού μόνο οι Κύπριοι που ταξιδεύουν στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 500.000 το χρόνο, ενώ πρέπει να υπολογιστεί και ο αριθμός των Ελλαδιτών που έρχονται στην Κύπρο.

Οι τιμές

Για να γίνει αντιληπτό το σημερινό πρόβλημα, ο κ. Ιωσήφ παρουσίασε πίνακα με ενδεικτικές τιμές με τις οποίες προσφέρονται οι πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι τιμές που είναι αρκετά ψηλές, είπε, αφορούν το καλοκαίρι και αναμένεται ότι θα αυξάνονται όσο μεγαλώνει η ζήτηση.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου, είπε ότι:

  • Αποθαρρύνεται η μετακίνηση επιβατών μεταξύ των 2 χωρών.
  • Επιβαρύνονται τα βαλάντια όλων των ταξιδιωτών.
  • Επηρεάζεται η ανάπτυξη στενότερων επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
  • Μειώνεται η τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών.

Για αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Σύνδεσμος έκανε τις εξής εισηγήσεις:

  • Οι αεροπορικές εταιρείες που σήμερα έχουν πτήσεις από Κύπρο προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να αυξήσουν τα δρομολόγια τους, για να αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις.
  • Να δοθούν κίνητρα σε ξένες αξιόπιστες αεροπορικές εταιρείες για να εντάξουν στο πτητικό πρόγραμμα τους τα δρομολόγια Κύπρος, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Να προσεγγιστούν ξένες εταιρείες της περιοχής μας, οι οποίες πετάνε από την έδρα τους προς Ελλάδα, ώστε να μετατρέψουν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό τους προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Να μειωθούν οι φόροι στα αεροδρόμια για τα δρομολόγια Κύπρου – Ελλάδας.
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εγκαθίδρυση της ακτοπλοϊκής γραμμής Κύπρου – Ελλάδας.

Πιστεύουμε ότι αν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί κάποια ή κάποιες απ’ αυτές τις προτάσεις, είπε ο κ. Ιωσήφ τότε θα αυξηθεί αμέσως η προφορά αεροπορικών θέσεων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι τιμές θα υποχωρήσουν.

Πρόεδρος ΚΕΒΕ: Οι σημερινές τιμές παραπέμπουν σε άτυπο καρτέλ

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, μιλώντας στη διάσκεψη ανέφερε ότι οι σημερινές τιμές είναι απαράδεκτες και παραπέμπουν σε ένα άτυπο καρτέλ μεταξύ των εταιρειών και πρέπει η πολιτεία να δει αυτό το θέμα.

Σημείωσε ότι δεν μπορεί το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου Κύπρου – Ελλάδας, Ελλάδας – Κύπρου, να συγκρίνεται πολλές φορές με το κόστος Λονδίνου – Νέα Υόρκης, ένα ταξίδι μακρύτερο και δαπανηρότερο.

Αναφερόμενος στις προσφορές που υπάρχουν, είπε ότι σε κάθε πτήση είναι περιορισμένες οι θέσεις και όταν πας να κρατήσεις εισιτήριο σου λένε ότι πωλήθηκαν, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι διαφημίσεις είναι πολλές φορές παραπλανητικές.

Όπως ανέφερε, επειδή λειτουργεί ο νόμος προσφοράς και ζήτησης, πρέπει να αυξηθεί η προσφορά για να μπορέσουν οι τιμές να είναι πιο ανταγωνιστικές.

«Το θέμα είναι τεράστιο και η πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείου Συγκοινωνιών, πρέπει μεταξύ άλλων αν δει και αυτό το θέμα άμεσα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα κόστη είναι πάρα πολύ υψηλά σε σχέση με το μήκος και το χρόνο της διαδρομής, ενώ αντίστοιχα ταξίδια στην Ευρώπη στοιχίζουν πολύ λιγότερα. «Σίγουρα αυτές οι τιμές παραπέμπουν σε υπερκέρδη», ανέφερε, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο που δεν υπάρχει ούτε οδική, ούτε  ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει αυτή η εκμετάλλευση τιμών.

Περαιτέρω ανέφερε ότι όταν η Κύπρος διεκδίκησε την έδρα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Εργασίας, ή την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ένα από τα βασικά κωλύματα ήταν η συνδεσιμότητα της Κύπρου και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων.

Απαντώντας σε ερώτηση διαφώνησε με τη δημιουργία κρατικού αερομεταφορά, αναφέροντας ότι το κράτος είναι κακός επιχειρηματίας, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν και συνεχίζει να αποδεικνύεται και τώρα σε κάποιες εταιρείες οργανισμούς που ελέγχονται από το κράτος. Σημείωσε ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει στον ελεύθερο ανταγωνισμό όταν πρέπει να γίνουν διορθώσεις, δημιουργώντας προσφορά για να πέσουν οι τιμές.

Καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία είπε ότι αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ μετέβη πρόσφατα στο Λονδίνο και τα εισιτήρια κόστισαν €210 ευρώ το άτομο.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Αναφορικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, ανάφερε ότι αναμένουν την έρευνα που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Θέλουμε να πιστεύουμε πρόσθεσε ότι η έρευνα θα καταλήξει σύντομα και έτσι θα μπορέσουμε να απευθυνθούμε στην Ε. Ένωση για να εντάξει την ακτοπλοϊκή γραμμή Κύπρου – Ελλάδας σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα της. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο Σύνδεσμος ενημερώθηκε από την Ομάδα Πρωτοβουλίας για την εγκαθίδρυση της γραμμής ότι έχει συγκεντρώσει διαδικτυακά 12.100 υπογραφές υπέρ της καθιέρωσης αυτής της σύνδεσης.

Ο Σύνδεσμος μας, κατέληξε ο κ. Ιωσήφ, θα συνεχίσει τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τις αεροπορικές εταιρείας, με σκοπό να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στα αεροπορικά εισιτήρια. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο σήμερα να καταβάλλουμε τόσο υψηλά ναύλα για την Ελλάδα από τη στιγμή που παρόμοιας διάρκειας πτήσεις στην Ευρώπη και αλλού, κοστίζουν πολύ λιγότερα για τους καταναλωτές, είπε ο κ. Ιωσήφ.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει επιπρόσθετες πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσεων, διότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο να καταβάλλουν αυτά τα υψηλά ναύλα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι οι τιμές για τα αεροπορικά εισιτήρια μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας είναι απαράδεκτα ψηλές και ίσως να παραπέμπουν σε “καρτέλ”.

Ακόμα, επισήμανε ότι δεν γίνεται για ίσης διάρκειας πτήσεις στην Ευρώπη, οι τιμές να είναι οι μισές σε σχέση με τα δρομολόγια Κύπρου – Αθήνας και Κύπρου – Θεσσαλονίκης. Ο κ. Αγκαστινιώτης ζήτησε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Συγκοινωνιών να εστιάσουν στο θέμα, γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Εκ μέρους του ΕΟΤ, ο Γενικός Διευθυντής του στην Κύπρο κ. Θεόδωρος Θαλασσινός είπε ότι ο ΕΟΤ που ενδιαφέρεται για την αύξηση της ροής επισκεπτών μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας ανησυχεί από το ύψος των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ACTA κ. Βασίλης Σταματάρης, αφού παραδέχθηκε ότι οι τιμές είναι ψηλές, είπε ότι οι ταξιδιώτες αν προγραμματίσουν στα ταξίδια τους μπορούν να βρίσκουν και φθηνά εισιτήρια.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.