Φόρμα αναζήτησης

Στα σκαριά μεταρρύθμιση – Στόχος η ενίσχυση συντάξεων

Επτά χρόνια από την τελευταία ευρεία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στο πλαίσιο του μνημονιακού προγράμματος προσαρμογής, το Υπουργείο Εργασίας και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανοίγουν τον φάκελο «ασφαλιστικό», αυτή τη φορά σε συνθήκες ηρεμίας, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου των συνταξιοδοτικών παροχών.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Χρίστος Μαληκκίδης και ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κώστας Σταυράκης μιλώντας χθες σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έδωσαν λεπτομέρειες για την υπό εξέλιξη μελέτη για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η μεταρρύθμιση θα λάβει υπόψη τα εξής:

  • Το σύνολο των παροχών. Το ποσοστό των φτωχών συνταξιούχων έχει υποχωρήσει στο 23%, από 50% που ήταν πριν μια δεκαετία. Η υποχώρηση αυτή δείχνει ότι λειτουργούν οι πολιτικές στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό συνταξιούχων εξακολουθεί να ζει σε καθεστώς φτώχειας. Στην εξίσωση για την αξιολόγηση των πολιτικών που μπορούν να ακολουθηθούν θα μπουν όλες οι παροχές-πληρωμές: η σύνταξη του ΤΚΑ, κοινωνική σύνταξη, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχων. Στόχος είναι να προσεγγιστεί σφαιρικά το ζήτημα της επάρκειας των συντάξεων.
    Στο πλαίσιο της νέας αναλογιστικής μελέτης του ΤΚΑ (διεξάγεται κάθε τρία χρόνια) αξιολογείται και σε ατομικό επίπεδο η επίπτωση.

Τις πιστώσεις των εργαζομένων. Στην εξίσωση θα μπουν και όλες οι παροχές (συνολικά δέκα) που δικαιούνται οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, όπως επίδομα ασθένεια, ανεργίας, μητρότητας, ανικανότητας κ.λπ.

  • Η αλληλεγγύη μεταξύ και εντός των γενεών. Ο κ. Σταυράκης εξήγησε ότι δεν είναι δυνατό να ληφθεί απόφαση για αύξηση των συντάξεων σε βάρος των επόμενων γενεών. Ο κ. Σταυράκης περιέγραψε τις σημαντικές προκλήσεις των νεότερων γενεών. Ως παράδειγμα έφερε τα χάσμα γενεών στη συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων. Οι νεότεροι, σε σχέση με τους άνω των 50 ετών, δυσκολεύονται να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία.
  • Η δημοσιονομική πτυχή, οι όποιες αποφάσεις και παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να απειλούν τη δημοσιονομική σταθερότητα. Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Χρίστος Μαληκκίδης σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εγγυάται τη βιωσιμότητα των οικονομικών του κράτους. Ο παριστάμενος εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε την ανάγκη τα σενάρια που θα εξεταστούν να οδηγούν σε δημοσιονομική ουδετερότητα, να μην επιβαρύνουν τις μελλοντικές γενεές και να συνυπολογίζουν τη συνεισφορά του κράτους στη λειτουργία του ΓεΣΥ.
  • Την αποδοτικότητα των συντάξεων μέσω κινήτρων για παραμονή στην εργασία.

«Πρόκειται για μια εις βάθος μελέτη, που καλύπτει όλες τις πτυχές», εξήγησε ο κ. Σταυράκης, γι’ αυτό ζήτησε να μην υπάρξει πίεση για τον χρόνο ολοκλήρωσή της, ενώ δεσμεύτηκε να ενημερώσει εκ νέου την επιτροπή τον Δεκέμβριο.

Ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε δύο φορές ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ του επιθυμητού, την παροχή ικανοποιητικών συντάξεων και των οικονομικών δυνατοτήτων του συστήματος.

Το πέναλτι του 12%

Ενα πρόβλημα ισορροπίας είναι και η μείωση της σύνταξης για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, στα 63 έτη, αντί για τα 65. Ο κ. Σταυράκης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εφικτή η κατάργηση της μείωσης του 12%, αλλά σε ατομικό επίπεδο μπορούν να εξεταστούν επιμέρους περιπτώσεις. Για παράδειγμα υπάρχουν εργαζόμενοι με περισσότερα χρόνια εργασίας από τον μέσο όρο, για τους οποίους θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη ο ασφαλιστικός χρόνος αν υποβάλουν αίτημα πρόωρης συνταξιοδότησης. Η κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων για όσους αποχωρούν από την αγορά εργασίας στα 63 θα απαιτούσε αύξηση του γενικού επιπέδου των εισφορών κατά περίπου 1,3%.

Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την ανάγκη στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και μη τήρησης της μείωσης του 12% σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.