Φόρμα αναζήτησης

Στα €7,7 δισ. το υπό διαχείριση ενεργητικό των Συλλογικών Επενδύσεων

Το συνολικό Ενεργητικό υπό Διαχείριση των Συλλογικών Επενδύσεων, το τρίτο τρίμηνο του 2019, ανερχόταν στα €7,7 δισεκατομμύρια καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 12% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019, ενώ η συνολική Καθαρή Αξία ενεργητικού ήταν €5,6 δισ., σύμφωνα με το τριμηνιαίο στατιστικό δελτίο που εξέδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Το 64,6% του Ενεργητικού υπό Διαχείριση προερχόταν από ΔΟΕΕ, το 28,2% από ΔΟΕΕ κάτω των ορίων, το 3.2% από Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ, το 2,7% από ΚΕΠΕΥ και μόλις το 1,3% από εποπτευόμενους ΟΣΕ, οι οποίοι είναι υπό τη διαχείριση μη Κυπριακών Εταιρειών Διαχείρισης.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία για το 3ο τρίμηνο του 2019, η ΕΚΚ έχει υπό την εποπτεία της συνολικά 203 Εταιρείες Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων και Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων, από τις οποίες οι 130 έχουν δραστηριότητες.

Από το σύνολο των εταιρειών, σύμφωνα με το τριμηνιαίο στατιστικό δελτίο της ΕΚΚ, οι 104 είναι Εξωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ, οι 58 Εσωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ, και οι 41 Εξωτερικοί Διαχειριστές. Ο συνολικός αριθμός Εταιρειών Διαχείρισης περιλαμβάνει, 28 ΔΟΕΕ, 67 ΔΟΕΕ κάτω των Ορίων και 4 Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ.

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική πολιτική των ΟΣΕΚΑ, αυτοί επενδύουν περίπου το 80% του Ενεργητικού υπό Διαχείριση σε Κινητές Αξίες, ενώ ακολουθούν με ποσοστό 10% οι επενδύσεις σε Καταθέσεις.

Όσον αφορά τους OEΕ, ΟΕΕΠΑΠ και ΚΟΕΕ, το 40% του Ενεργητικού υπό Διαχείριση αφορά επενδύσεις σε Ιδιωτικό Μετοχικό Κεφάλαιο και το 15% σε Ακίνητα.

Αναφέρεται ότι συνολικά υπάρχουν 117 ΟΣΕ με δραστηριότητες και σημειώνεται πως το 71% του Ενεργητικού υπό Διαχείριση, κατέχεται από 105 κυπριακούς ΟΣΕ (10 ΟΣΕΚΑ, 32 ΟΕΕ, 62 ΟΕΕΠΑΠ και 1 ΚΟΕΕ).

Σύμφωνα με το τριμηνιαίο στατιστικό δελτίο της ΕΚΚ, από το σύνολο των 117 ΟΣΕ με δραστηριότητες, οι 78 επενδύουν στην Κύπρο μερικώς ή ολικώς, ενώ οι επενδύσεις στην Κύπρο αντιστοιχούν σε €1.9 δισ. (26% του συνολικού Ενεργητικού υπό Διαχείριση). Το 48% των επενδύσεων στην Κύπρο, αφορά επενδύσεις σε Ιδιωτικό Μετοχικό Κεφάλαιο, ενώ οι επενδύσεις σε Ακίνητα αποτελούν το 15%.

Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των επενδυτών που επενδύουν σε ΟΣΕΚΑ, παρατηρείται, σύμφωνα με το τριμηνιαίο στατιστικό δελτίο της ΕΚΚ, ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επενδυτές (99,3%) είναι ιδιώτες επενδυτές.

Τέλος, όσον αφορά τους ΟΕΕ, ΟΕΕΠΑΠ και ΚΟΕΕ, 51.5% του συνόλου των επενδυτών είναι Επαγγελματίες Επενδυτές, 45.3% Καλά Ενημερωμένοι Επενδυτές και μόλις 3.2% Ιδιώτες Επενδυτές.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.