Φόρμα αναζήτησης

Στα €10,27 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα-Μείωση κατά 743 εκατομμύρια

Κατά €743 εκατ. ή 6,7% μειώθηκαν στο τέλος του 2018 οι μη εξυπηρετούμενες  χορηγήσεις (ΜΕΧ), σε σύγκριση με το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018, υποχωρώντας στα €10,27 δισεκατομμύρια, ενώ στο καθαρό υπόλοιπο των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων παρουσιάστηκε πτώση ύψους €660 εκατ., σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) , η οποία σημειώνει πως «βελτιώνονται οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων».

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων προς το σύνολο των χορηγήσεων υποχώρησε από 31,8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 στο 30,3% στο τέλος Δεκεμβρίου 2018. Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 50,9% στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 σε σύγκριση με 51,9% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018.

Οι συνολικές σωρευμένες προβλέψεις των τραπεζών έναντι των συνολικών ΜΕΧ (€10,27 δισ.) ανήλθαν στο τέλος του 2018 στο 50,9% ή στα €5.233 εκ.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΚΤΚ, οι συνολικές χορηγήσεις συρρικνώθηκαν από €34.652 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 στα €33.892 εκατ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, παρουσιάζοντας πτώση ύψους €760 εκατ. ή 2,2%.

Η ΚΤΚ σημειώνει ότι, κατά την περίοδο 31.12.2014 – 31.12.2018 σημειώθηκε συνολική μείωση στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ύψους €17 δισ. ή 62,4%.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η καθοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων οφείλεται στη μεταφορά του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην αναταξινόμηση δανείων ως χρεωστικών τίτλων διαθέσιμων προς πώληση, καθώς και σε δάνεια που έχουν επιτυχώς αναδιαρθρωθεί και επανενταχθεί στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με το πέρας της περιόδου παρακολούθησης, διαγραφές δανείων, αποπληρωμές δανείων και διευθετήσεις χρέους μέσω ανταλλαγής με ακίνητη περιουσία.

Αναφέρει επίσης ότι από την ανάλυση των πρόσθετων στοιχείων που συλλέγει όσον αφορά τα δάνεια τακτής λήξης, προκύπτει ότι βελτιώνονται οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, π.χ. τα ποσά που μεταφέρονται στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις λόγω επιτυχούς ολοκλήρωσης των αναδιαρθρώσεων με τη λήξη της περιόδου παρακολούθησης και τις εισπράξεις έναντι αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων.

Επιπλέον, η ΚΤΚ αναφέρει πως στη συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων συνέτειναν και οι αυξημένες διαγραφές χορηγήσεων, οι οποίες γίνονται στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων και συνήθως αφορούν ποσά για τα οποία προϋπάρχουν προβλέψεις επισφάλειας στους λογαριασμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πραγματοποιούνται, ωστόσο, και μη συμβατικές ή “λογιστικές” διαγραφές έναντι ποσών που περιλαμβάνονται ήδη στις προβλέψεις με στόχο την πιο αντιπροσωπευτική απεικόνιση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων.

Σε σχέση με τις αποπληρωμές μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσω διακανονισμού που αφορούν ή περιλαμβάνουν απόκτηση ακίνητης περιουσίας/μετοχών έναντι χρεών από τα πιστωτικά ιδρύματα, η ΚΤΚ αναφέρει πως παρατηρείται ότι οι διευθετήσεις αυτές εφαρμόζονται κυρίως στην περίπτωση μεγάλων επιχειρήσεων καθώς επίσης και σε νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, από τα €10,27 δισ. ΜΕΧ, τα €4,77 δισ. αφορούν ΜΕΧ εταιρειών, εκ των οποίων €4,08 δισ. Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και €5,17 δισ. ΜΕΧ νοικοκυριών.

Συνολικές αναδιαρθρώσεις
—————————-
Οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018 ανέρχονταν στα €6.659 εκατ., από τα οποία €4.623 εκατ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, μερικώς λόγω του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Από τα €6.659 εκ. χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν, τα €3.046 εκ. αφορούν χορηγήσεις σε εταιρείες (εκ των οποίων €2.080 εκ. παραμένουν ΜΕΧ) και τα €3.320 χορηγήσεις σε νοικοκυριά (εκ των οποίων €2.356 εκ. παραμένουν ΜΕΧ).

Σημειώνει πως, για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων τα πιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν τον ορισμό που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Με βάση τον ορισμό αυτό, όταν μια μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται δεν μεταφέρεται αυτόματα στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων για πρόσθετη περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, ακόμη και αν ο πελάτης ακολουθεί χωρίς καθυστερήσεις το νέο συμφωνημένο πρόγραμμα αποπληρωμής.

Επιπλέον, η ΚΤΚ αναφέρει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης διευθέτησης. Παράλληλα, η επιτυχία ορισμένων αναδιαρθρώσεων εξαρτάται από τη δυνατότητα ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων εντός των χρονικών ορίων που τίθενται.

Προσθέτει ότι στο καθαρό υπόλοιπο των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 παρουσιάστηκε πτώση ύψους €660 εκατ. σε σύγκριση με το τέλος Σεπτεμβρίου 2018.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.