Φόρμα αναζήτησης

Στα 6.8 δισ. ευρώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Συλλογικών Επενδύσεων

Νέα αύξηση κατέγραψαν το 2ο τρίμηνο του 2019 τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Εταιρειών Διαχείρισης και των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων, σύμφωνα με το τριμηνιαίο στατιστικό δελτίο που εκδίδει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ). Το δελτίο, η τέταρτη έκδοση του οποίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΚΚ, παρουσιάζει τα σημαντικότερα δεδομένα σχετικά με τον τομέα των Συλλογικών Επενδύσεων στην Κύπρο.

Με βάση τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο του 2019, η ΕΚΚ έχει υπό την εποπτεία της συνολικά 200 Εταιρείες Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων και Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ). Από αυτές, οι 121 έχουν δραστηριότητες. Από το σύνολο των εταιρειών, οι 95 είναι Εξωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ, οι 63 Εσωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ, και οι 42 Εξωτερικοί Διαχειριστές. Ο συνολικός αριθμός εταιρειών διαχείρισης περιλαμβάνει 28 ΔΟΕΕ, 73 ΔΟΕΕ κάτω των ορίων και 4 Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ.

Το συνολικό Ενεργητικό Υπό Διαχείριση ανερχόταν κατά το 2ο τρίμηνο του 2019 στα €6.8 δις, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 2% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2019. Περίπου το 62% του Ενεργητικού Υπό Διαχείριση, προερχόταν από τον Τομέα των Συλλογικών Επενδύσεων και το 30,6% από ΔΟΕΕ κάτω των ορίων, το 3.4% από Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ, το 3.2% από ΚΕΠΕΥ και μόλις το 0.8% από εποπτευόμενους ΟΣΕ, οι οποίοι είναι υπό
τη διαχείριση μη Κυπριακών Εταιρειών Διαχείρισης.

Όσον αφορά την επενδυτική πολιτική των ΟΣΕΚΑ, αυτά επενδύουν το 79% του Ενεργητικού Υπό Διαχείριση σε Κινητές Αξίες, ενώ ακολουθούν με ποσοστό 11% οι επενδύσεις σε Καταθέσεις. Όσον αφορά τους OEE, ΟΕΕΠΑΠ και ΚΟΕΕ, το 49% του Ενεργητικού Υπό Διαχείριση αφορά επενδύσεις σε Ιδιωτικό Μετοχικό Κεφάλαιο και το 16% σε Ακίνητα.

Συνολικά υπάρχουν 112 ΟΣΕ με δραστηριότητες. Το 76% του Ενεργητικού Υπό Διαχείριση, κατέχεται από 100 Κυπριακούς ΟΣΕ (10 ΟΣΕΚΑ, 29 ΟΕΕ, 60 ΟΕΕΠΑΠ και 1 ΚΟΕΕ). Από το σύνολο των 112 ΟΣΕ με δραστηριότητες, οι 76 επενδύουν στην Κύπρο μερικώς ή ολικώς και οι επενδύσεις στην Κύπρο αντιστοιχούν σε €1.8 δις (27% του συνολικού Ενεργητικού Υπό Διαχείριση). Το 59% των επενδύσεων στην Κύπρο, αφορά επενδύσεις σε Ιδιωτικό Μετοχικό Κεφάλαιο ενώ οι επενδύσεις σε Ακίνητα αποτελούν το 16%.

Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των επενδυτών που επενδύουν σε ΟΣΕΚΑ, παρατηρείται ότι σχεδόν όλοι (99.1%) είναι ιδιώτες επενδυτές. Όσον αφορά τους ΟΕΕ, ΟΕΕΠΑΠ και ΚΟΕΕ, 55% του συνόλου των επενδυτών είναι Επαγγελματίες Επενδυτές, 42% Καλά Ενημερωμένοι Επενδυτές και μόλις 3% Ιδιώτες Επενδυτές.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.