Φόρμα αναζήτησης

Στα 45 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα από τα κοιτάσματα

Απάντηση στο ερώτημα για τα έσοδα που μπορεί να αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, από τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα επιχείρησε να δώσει ο διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Ασσιώτης. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, μιλώντας στο The Annual Gala Dinner του Τομέα Επιχειρήσεων της Ελληνικής, εκτίμησε το καθαρό έσοδο στα 45 δισ. ευρώ με τη ροή των χρημάτων να ξεκινά σε οκτώ χρόνια.
”Οι εξελίξεις που αφορούν τα θέματα φυσικού αερίου παρακολουθούνται στενά από εμάς για την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση των προοπτικών που δημιουργούνται”, σημείωσε ο κ. Ασσιώτης.

Πως προκύπτει το ποσό;

Κατ’ αρχάς ο κ. Ασσιώτης επισήμανε ότι τα σημαντικότερα ευρήματα μέχρι στιγμής αφορούν το τεμάχιο 12, το οποίο έχει ανατεθεί στην εταιρεία Noble (και αργότερα πήραν μερίδιο οι εταιρείες Delek και Shell), το τεμάχιο 6 (το οποίο έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία ΕNI και Total), και το τεμάχιο 10, για το οποίο υπήρξε μεγάλος ανταγωνισμός και τελικά ανατέθηκε στην κοινοπραξία Exxon-Mobil και Qatar-Petroleum.

Το 12

Ξεκινώντας από το τεμάχιο 12, όπου οι διεργασίες βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, η ανακάλυψη αφορά το κοίτασμα Αφροδίτη και σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αξιολογήσεις, τα αναμενόμενα αποθέματα φυσικού αερίου υπολογίζονται (με πιθανότητα 90%) σε περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

”Αν και σημαντικό, το απόθεμα αυτό δεν θεωρείται αρκετό για μια επένδυση κατασκευής τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο διότι για να γίνει αυτό χρειάζεται μια ποσότητα πάνω από 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές επιλογές για την Αφροδίτη έχουν περιοριστεί και τώρα παρουσιάζεται ως πιο συμφέρουσα λύση η εξαγωγή στις περιφερειακές αγορές. Το πλάνο εκμετάλλευσης για την Αφροδίτη είναι η εξαγωγή του στην Αίγυπτο, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και μετέπειτα πώλησή του στις διεθνείς αγορές”, σημείωσε ο διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Ελληνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, η αξία του κοιτάσματος Αφροδίτη κυμαίνεται γύρω στα 30 δισ. ευρώ.

”Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος απόσβεσης της επένδυσης που κυμαίνεται γύρω στα 3 δισ. ευρώ, τα διαχειριστικά έξοδα, αλλά και τον αναλογικό καταμερισμό των εσόδων μεταξύ κράτους και εταιρειών (που συνήθως ορίζεται γύρω στο 60% για το κράτος και 40% για τις εταιρείες – αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις), τα καθαρά έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία αναμένονται γύρω στα 15 δισ. ευρώ (για μια περίοδο 15 ετών παραγωγής)”, εξήγησε ο κ. Ασσιώτης.

6 και 10

Σε ό,τι αφορά τα τεμάχια 6 και 10 ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ανέφερε ότι οι διεργασίες βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο, (χρειάζονται δηλαδή περισσότερες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις), τα ευρήματα είναι πιο θετικά και ίσως να δικαιολογούν τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο μέσω κοινής ανάπτυξης, εφόσον η γεωγραφική τους θέση το επιτρέπει, σε αντίθεση με την Αφροδίτη.

Στο τεμάχιο 6, η ανακάλυψη αφορά το κοίτασμα Καλυψώ, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι ποσότητες ανέρχονται γύρω στα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Στο τεμάχιο 10 η ανακάλυψη αφορά το κοίτασμα Γλαύκος, το οποίο βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης εκτιμάται ότι διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με πιθανότητα 50% το κοίτασμα να έχει 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και πιθανότητα 75% να έχει 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

”Σύμφωνα με τα πιο πάνω, η κοινή ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων (6 & 10) καλύπτει την απαραίτητη ποσότητα για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Στη βάση των προηγούμενων υπολογισμών και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος δημιουργίας εγκαταστάσεων υγροποίησης που φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμώνται γύρω στα 30 δισ. ευρώ.

Η ροή

Στο ερώτημα ως προς τον χρόνο είσπραξης των εσόδων, ο κ. Ασσιώτης επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία.

”Για να υπάρξει”, είπε, ”καταρτισμός επενδυτικής απόφασης θα χρειαστούν άλλα περίπου 2 χρόνια. Οι κατασκευές θα διαρκέσουν άλλα 3 με 4 χρόνια και επομένως οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα γίνουν σε 5-6 χρόνια. Τα πρώτα 2-3 χρόνια όλα τα έσοδα από τις εξαγωγές θα χρησιμοποιηθούν για την απόσβεση των επενδύσεων. Άρα, η ροή χρημάτων θα αρχίσει σε περίπου 8 χρόνια”.

Ο κ. Ασσιώτης υπογραμμίζει ότι παρά τη θετική προοπτική, θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση τους επόμενους μήνες για τον καλύτερο προσδιορισμό των δυνητικών αποθεμάτων. Παράλληλα, θα συνεχίσουν να γίνονται εξερευνήσεις σε γειτονικά τεμάχια με συνεργασίες όλων των εταιρειών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.