Φόρμα αναζήτησης

Συνεργατισμός: Παραμένουν τα βασικά ερωτήματα προς τους επενδυτές

Στο στάδιο των διευκρινίσεων παραμένει η διαδικασία προσφορών για απόκτηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).
 
Όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές κοντά στη διαδικασία, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΣΚΤ, Citigroup Global Markets, έχει ήδη αποστείλει σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων προς τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές που έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές, δηλαδή την Ελληνική Τράπεζα και το επενδυτικό ταμείο Apollo.
 
Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ωστόσο πως τα βασικά ερωτήματα προς τους δύο παραμένουν.
 
Προς τον επενδυτικό ταμείο Apollo, αν έχει εξεύρει το όχημα, δηλαδή το αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα μέσω του οποίου θα απορροφήσει τις τραπεζικές εργασίες του Συνεργατισμού.
 
Αντίθετα, προς την Ελληνική Τράπεζα το ερώτημα αφορά το κατά πόσον έχει ξεκαθαρίσει πώς διαμορφώνεται η μετοχική της δομή μετά την εξαγορά του Συνεργατισμού, καθώς η απόκτηση του καλού κομματιού της ΣΚΤ εξυπακούει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που πρέπει να εγκριθεί από τους υφιστάμενους μετόχους. Μέχρι στιγμής, η Ελληνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τις 11 Ιουλίου (αμέσως μετά την τακτική για τη έγκριση των ετήσιων αποτελεσμάτων), χωρίς ωστόσο στην ατζέντα να υπάρχει θέμα αύξησης κεφαλαίων.
 
Πηγές κοντά στη διαδικασία εκτιμούν πως αυτή τη βδομάδα θα αρχίσουν οι κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με το προσωπικό της ΣΚΤ, τα δάνεια, καταθέσεις και δίκτυο καταστημάτων.
 
Πάντως πέραν από το χρονοδιάγραμμα της 15ης Μαΐου για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, η Citigroup δεν έχει καθορίσει καταληκτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συναλλαγής αφού οι διαπραγματεύσεις αυτές θεωρούνται πολύπλοκες και χρονοβόρες. Στην όλη διαδικασία εμπλέκονται και οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, οι οποίες θα κληθούν να δώσουν το πράσινο φως για την εκτέλεση της συναλλαγής.
 
Εξού και χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι  η διαδικασία έχει δρόμο μπροστά της.
 
Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου με το άνοιγμα του εικονικού δωματίου, ενώ στις 29 του ιδίου μήνα, έγινε το τελικό ξεκαθάρισμα των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Στις 14 Μαΐου υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προτάσεις.

ΚΥΠΕ