Φόρμα αναζήτησης

Συνεχίζει πτωτικά η ανεργία στην Κύπρο

Πτωτικά και τον Μάρτιο κινήθηκε η ανεργία στην Κύπρο, η οποία κατέγραψε σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ για ακόμα έναν μήνα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο υποχώρησε στο 9,1% τον Μάρτιο, συγκριτικά με 9,5% τον Φεβρουάριο και 12,3%.

Η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ εκτιμά επίσης ότι ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας μειώθηκε τον Μάρτιο στις 39 χιλιάδες άτομα από 40 χιλ. τον προηγούμενο μήνα. Τον Μάρτιο πέρσι η Eurostat εκτιμά πως οι άνεργοι στην Κύπρο ανέρχονταν σε 52 χιλ. άτομα. Όπως αναφέρθηκε, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο τον Μάρτιο κατέγραψε, σύμφωνα και με την Eurostat, τη μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση μεταξύ των κρατών μελών.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση καταγράφει η Ελλάδα, αφού το ποσοστό ανεργίας στη χώρα διαμορφώθηκε στο 20,6% τον Ιανουάριο φέτος από 23,2% τον Ιανουάριο του 2017, την τρίτη η Κροατία όπου το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε τον Μάρτιο στο 9,4% από 11,8% τον ίδιο μήνα πέρσι, ενώ την πρώτη τετράδα συμπληρώνει η Πορτογαλία με την ανεργία να περιορίζεται τον Μάρτιο στο 7,4% σε σχέση με 9,7% τον ίδιο μήνα την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με την Eurostat, η ανεργία κατέγραψε μείωση σε ετήσια βάση σε όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση τη Λιθουανία όπου δεν παρουσίασε μεταβολή, αλλά και την Εσθονία, στην οποία το ποσοστό αυξήθηκε στο 6,5% τον Φεβρουάριο φέτος από 5,3% τον Φεβρουάριο πέρσι. Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη τον Μάρτιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 8,5% σε μηνιαία βάση και στο χαμηλότερο σημείο του από τον Δεκέμβριο του 2008.

Πέρσι τον Μάρτιο ανερχόταν στο 9,4%. Στην ΕΕ το ποσοστό ανεργίας παρέμενε επίσης στο 7,1%, όσο και τον Φεβρουάριο, αλλά μειωμένο σε σχέση με πέρσι (7,9%). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Μεταξύ των κρατών μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Μάρτιο του 2018 καταγράφηκαν στην Τσεχία (2,2%), τη Μάλτα (3,3%) και τη Γερμανία (3,4%). Αντίθετα, η Ελλάδα διατήρησε την αρνητική πρωτιά, αφού η χώρα κατείχε το υψηλότερο ποσοστό (20,6% τον Ιανουάριο του 2018), με την Ισπανία να ακολουθεί, διατηρώντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (16,1% – στοιχεία Μαρτίου).