Φόρμα αναζήτησης

«Σφαγή» για ακίνητα της πρώην Συνεργατικής

Νέες διαβεβαιώσεις ότι έχουν παγοποιηθεί οι οποιεσδήποτε διαδικασίες για πώληση κτηρίων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), εξαιρουμένων των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί έναντι της ανταλλαγής χρεών, δίνει ο υπουργός Οικονομικών. Το πάγωμα έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να εξετάσει αιτήματα για διάθεση ακινήτων προς τις τοπικές αρχές τα οποία φαίνεται να πληθαίνουν.

Όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη προς τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου μόνο ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονται πέραν των 170 αιτημάτων τα οποία υποβλήθηκαν από δήμους και κοινότητες. Όπως εξηγεί ο Χάρης Γεωργιάδης, η Τεχνική Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει προχωρήσει στη συλλογή των αιτημάτων τόσο από υπηρεσίες και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενημερώνει δε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων έχουν λάβει πέραν των 170 αιτημάτων από δήμους και κοινότητες και πως στην παρούσα φάση τα αιτήματα αυτά αξιολογούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών «λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων τη χρήση των κτηρίων καθώς και τη δυνατότητα του χρήστη για αξιοποίηση του ακινήτου και συντήρησή του».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στη βάση των πιο πάνω αξιολογείται και το αίτημα του κοινοτικού συμβουλίου Πέρα Ορεινής για το οποίο η βουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε σχετική ενημέρωση με ερώτησή της στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Περαιτέρω ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει με τη γραπτή απάντησή του πως η Τεχνική Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους γ.δ. τριών υπουργείων (Οικονομικών, Εσωτερικών και Μεταφορών) η οποία εξουσιοδοτήθηκε να αξιολογήσει τα σχετικά αιτήματα για διάθεση ακινήτων της πρώην Συνεργατικής έχει ως όρο εντολής να υποβάλει μέχρι τις 30/4/2019 σχετική εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου το θέμα να υποβληθεί εκ νέου στο Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη τελικών αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα ακίνητα όπως και τα ΜΕΔ της ΣΚΤ πέρασαν στην ΚΕΔΙΠΕΣ ως ενέχυρο για την κρατική βοήθεια των 3,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην τράπεζα προκειμένου μέσω της διαχείρισή τους να αποπληρωθεί/ επιστραφεί η ενίσχυση αυτή.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.