POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Σχέδιο κρατικών εγγυήσεων για τράπεζες: Ρίχνουν στην αγορά 2 διςΤο πακέτο παροχής κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες ύψους 2 δισ. ευρώ έρχεται να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των τραπεζών για τον χειρισμό της πρόσθετης βραχυπρόθεσμης δανειοδότησης που προτρέπονται να διοχετεύσουν στις επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα για να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα στάσης πληρωμών, πτωχεύσεων και απολύσεων.

Η νέα γενναία κρατική παρέμβαση (που δεν προκαλεί άμεσα κόστος στον προϋπολογισμό, καθώς πρόκειται για εγγύηση) θα συζητηθεί σήμερα σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Το μήνυμα που στέλνεται από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη είναι ότι σε αυτή την κρίση οι τράπεζες αποτελούν μέρος της λύσης για την επιστροφή στην κανονικότητα λειτουργώντας ως μηχανισμός διοχέτευσης ρευστότητας στην οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι εποπτικές αρχές θα είναι ευέλικτες όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια που καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις ή από αναστολές πληρωμών που επιβάλλονται από δημόσιες αρχές. Οι εποπτικές αρχές θα δείξουν πλήρη ευελιξία κατά τις συζητήσεις με τις τράπεζες για την εφαρμογή των στρατηγικών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λαμβάνοντας υπόψη τον έκτακτο χαρακτήρα των τρεχουσών συνθηκών στην αγορά, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Το ρίσκο

Ωστόσο οι συστάσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) δεν απαντούν 100% στις επιφυλάξεις των κυπριακών τραπεζών, όπως αναφέρουν στον «Π» τραπεζικές πηγές.

Στα τραπεζικά επιτελεία αντιλαμβάνονται την ανάγκη να διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά προκειμένου να στηριχθεί η πραγματική οικονομία στην αναταραχή που έχει προκαλέσει η λήψη των μέτρων περιορισμού της επιδημία του κορωνοϊού, αλλά ζητούν διασφαλίσεις πριν «υποκύψουν» στην εποπτική και πολιτική απαίτηση να ανοίξουν τα ταμεία τους. Αυτό που ζητούν είναι σαφείς διευκρινίσεις για το τι θα γίνει αν όλη αυτή η ρευστότητα δεν αποπληρωθεί και μετατραπεί σε μη εξυπηρετούμενο δανεισμό.

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει η κυβέρνηση με το Σχέδιο Κρατικής Στήριξης –που κινείται στη λογική του σχεδίου προστασίας περιουσιακών στοιχείων που έχει συναφθεί με την Ελληνική Τράπεζα– το οποίο έρχεται να καλύψει τυχόν μελλοντικές ζημιές.

Ποιους αφορά

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά (ΚΥΠΕ) οι εγγυήσεις αφορούν δάνεια προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενους (1,7 δισ. ευρώ) και μεγάλες επιχειρήσεις (300 εκατ. ευρώ).

Δικαιούχοι του σχεδίου είναι επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι ανεξαρτήτως τομέα χωρίς μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Η εγγύηση καλύπτει νέα δάνεια που θα εκδοθούν από τις 2 Απριλίου 2020 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και η κυβερνητική εγγύηση θα καλύπτει τις ζημιές για περίοδο μέχρι 6 έτη από την ημερομηνία έκδοσης του δανείου. Επίσης η διάρκεια της χρηματοδότησης δεν θα ξεπερνά τα 6 χρόνια.

Η κυβερνητική εγγύηση δεν θα καλύπτει πρόσθετα ποσά δανείων, μετά την αρχική παραχώρηση ποσού από τις τράπεζες, καθώς και οποιεσδήποτε χρεώσεις πέραν του επιτοκίου, συμπεριλαμβάνοντας την κεφαλαιοποίηση τόκων. Οποιαδήποτε πληρωμή από τον δικαιούχο ή ανάκτηση εξασφαλίσεων πιστώνεται στο δάνειο.

Σκοπός της παραχώρησης δανείων λόγω κορωνοϊού είναι η κάλυψη των αναγκών ρευστότητας, κεφαλαίου κίνησης και επενδύσεων.

Το σχέδιο προβλέπει μέγιστη παραχώρηση δανείων κατά πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 25% των συνολικών εγχώριων καταθέσεων, εξαιρουμένων των διατραπεζικών καταθέσεων, του πιστωτικού ιδρύματος κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019. Ωστόσο, το πιο πάνω όριο δύναται να αναθεωρηθεί στη βάση των δηλώσεων συμμετοχής στο Σχέδιο από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Τα νομοσχέδια

Την Πέμπτη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τα νομοσχέδια που αφορούν το πρώτο πακέτο μέτρων που είχαν ανακοινωθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου και την Παρασκευή είναι πιθανό να συνεδριάσει η Βουλή για να τα εγκρίνει. Ο υπουργός Οικονομικών έχει συγκαλέσει σύσκεψη, σήμερα το απόγευμα, με εκπροσώπους των κομμάτων για να συζητήσουν τα μέτρα δημοσιονομικής φύσεως για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων λόγω κορωνοϊού. Νομοθέτηση απαιτεί και το σχέδιο παροχής κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες.

Το ανώτατο ποσό χορηγήσεων και το επιτόκιο

Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου που θα καλύπτει το σχέδιο δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης ή του αυτοτελώς εργαζόμενου (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιβαρύνσεων καθώς και του κόστους του προσωπικού που εργάζεται στον τόπο των επιχειρήσεων, αλλά επίσημα περιλαμβάνεται στη μισθοδοσία των υπεργολάβων) για το 2019 ή για το τελευταίο διαθέσιμο έτος.

Στην περίπτωση Επιχειρήσεων ή Αυτοτελώς Εργαζομένων που δημιουργήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2019 ή μετά, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει τον υπολογιζόμενο ετήσιο μισθό για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του, ή το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης ή του αυτοτελώς εργαζόμενου κατά το έτος 2019 ή σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις και βάσει σχεδίου ρευστότητας που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου για τους επόμενους 18 μήνες σε σχέση με μικρομεσαία επιχείρηση και αυτοτελώς εργαζόμενο και στους 12 μήνες για μεγάλη επιχείρηση.

Επιτόκια

O έκτακτος δανεισμός για τη στήριξη των επιχειρήσεων θα φέρει χαμηλότοκο επιτόκιο, το οποίο θα κυμαίνεται ανάλογα με την ύπαρξη εξασφάλισης και αναλόγως της διάρκειας του δανείου. Αν δεν υπάρχει εξασφάλιση, το επιτόκιο θα είναι αυξημένο κατά 0,50%. Επίσης, υπάρχει κατηγοριοποίηση αναλόγως του αν ο δανειολήπτης είναι αυτοτελώς εργαζόμενος, μικρομεσαία επιχείρηση και μεγάλη επιχείρηση.

Ειδικότερα, το επιτόκιο θα κυμαίνεται από 0,75% για ένα δάνειο με εξασφάλιση διάρκειας ενός έτους για έναν αυτοτελώς εργαζόμενο και θα φτάνει μέχρι και 1% για διάρκεια έξι χρόνων.

Για μια μικρομεσαία επιχείρηση, τα επιτόκια θα κυμαίνονται από 1% για ένα δάνειο ενός έτους και θα φτάνει μέχρι το 1,5% για διάρκεια έξι ετών.

Για μεγάλες επιχειρήσεις, ένα δάνειο με εξασφάλιση με διάρκεια ενός έτους θα φέρει επιτόκιο 1% και θα φτάνει μέχρι 2% για διάρκεια έξι ετών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.