Φόρμα αναζήτησης

Σχέδια για μετά το Εστία

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στη χθεσινή του τοποθέτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, αλλά έστειλε σαφή μηνύματα, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και για τη διαχείριση της οικονομίας.

Το Εστία

«Οι τράπεζες, και όχι ένα νέο σχέδιο Εστία, θα δώσουν τις λύσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσων δανειοληπτών θα μείνουν εκτός του σχεδίου», σημείωσε ο κ. Ηροδότου.
«Θα αναμένουμε την πρόταση των τραπεζών μέσω του τριετούς τους πλάνου για τη διαχείριση των ΜΕΔ, αλλά και τον χειρισμό τους γι’ αυτό ειδικά το χαρτοφυλάκιο δανείων», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου σχέδιου.
«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πλάνο, γι’ αυτό ο κόσμος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο σχέδιο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ηροδότου, μόλις 1.050 από τους 13.800 δυνητικούς δανειολήπτες έχουν καταθέσει αίτηση για το σχέδιο (και μάλιστα δεν όλες πλήρως συμπληρωμένες). Ο αριθμός αυτός καλύπτει δάνεια 260 εκατ. ευρώ από τα 2,7 δις που δυνητικά θα μπορούσε να καλύψει.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Όσοι δεν αξιοποιήσουν το σχέδιο Εστία θα κληθούν να βρουν μια λύση με την τράπεζά τους. Η Τράπεζα Κύπρου στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννιαμήνου του 2019 είχε σχετική αναφορά:

«Το σχέδιο αναμένεται να επιλύσει μέρος του επιλέξιμου χαρτοφυλακίου για το Εστία, να βοηθήσει να εντοπιστούν οι μη βιώσιμοι πελάτες για τους οποίους εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις και να επιτρέψει την αντιμετώπιση του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου, κυρίως μέσω εκποιήσεων, συναινετικές και μη».

Ο μηχανισμός

Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία ο υπό μελέτη μηχανισμός εξέτασης παραπόνων από συνεργάσιμους δανειολήπτες. Στόχος είναι να έρθει σε μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή πριν από το τέλος του χρόνου. Ο διοικητής αναγνώρισε πως το νομοσχέδιο έχει καθυστερήσει, καθώς ο αρχικός στόχος ήταν αυτό να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, ωστόσο τόνισε την περιπλοκότητα του εγχειρήματος και το γεγονός πως θα πρέπει να έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Οι τεχνοκράτες μου και εγώ βρισκόμαστε σε επαφή με την ΕΚΤ και συζητούμε εκτενώς τον μηχανισμό που έχουμε σχεδιάσει. Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθούν», δήλωσε.

Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι η Κεντρική Τράπεζα απαιτεί από τις τράπεζες τη δίκαιη και σωστή εφαρμογή της Οδηγίας για τη διαχείριση των καθυστερήσεων, καθώς και του Κώδικα συμπεριφοράς που περιλαμβάνεται σε αυτήν.
«Η απαίτηση αυτή επαναβεβαιώθηκε μέσω της εγκυκλίου που στείλαμε προς τις τράπεζες (ημερομηνίας 21/11/2019), μέσω της οποίας οι τράπεζες καλούνται επίσης να υποβάλουν στην Κεντρική Τράπεζα πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο που χειρίστηκαν παράπονα που έχουν λάβει από τη 1η Ιανουαρίου 2018 και εντεύθεν», είπε.

Με την εν λόγω εγκύκλιο, η Κεντρική Τράπεζα εφιστά την προσοχή των τραπεζών στα ακόλουθα:
– να προσφέρουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις ώστε να επιτυγχάνεται μείωση των
υπολοίπων των χορηγήσεων σε μεσοπρόθεσμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
– να εφαρμόζουν μία δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική.
– να λαμβάνουν όλα τα δέοντα μέτρα ώστε οι χρεώσεις που επιβάλλουν σε ΜΕΧ να
είναι εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου σε σχέση με α)τον ανατοκισμό β) τον υπολογισμό του ημερήσιου επιτοκίου και γ) σε σχέση με τον τόκο υπερημερίας.

«Η άποψή μου παραμένει ότι εκεί όπου αποδεικνύεται ότι οι τράπεζες συμπεριφέρθηκαν εκτός συγκεκριμένων πλαισίων, τότε πρέπει να καλούνται να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους», υπογράμμισε.

Το νομικό πλαίσιο

Τέλος, τόνισε την τεράστια, όπως τη χαρακτήρισε, σημασία ενός σταθερού νομικού πλαισίου το οποίο θα διέπει τους εξωδικαστικούς πλειστηριασμούς παράλληλα με την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού πλαισίου αφερεγγυότητας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο
στόχος της μείωσης των ΜΕΧ.
«Πρέπει», τόνισε ο κ. Ηροδότου, «να διασφαλιστεί ότι εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν στρατηγικά να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο. Επίσης, το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης πρέπει να εκσυγχρονιστεί με τρόπο ώστε οι αποφάσεις να παίρνονται εντός σύντομου χρονικά διαστήματος. Μόνον έτσι θα ενδυναμωθεί η κουλτούρα τήρησης των υποχρεώσεων και θα προσελκυστούν ξένες επενδύσεις στην Κύπρο».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.