Φόρμα αναζήτησης

Ρευστό από το κράτος στην αγορά ζητούν τα κόμματα

Στην κατεύθυνση της απευθείας επιδότησης επιχειρήσεων και εργαζομένων με χρήματα που θα αντλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία από δανεισμό κινούνται οι προτάσεις κομμάτων προς το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες έχουν ετοιμαστεί στο πλαίσιο της συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για το νομοσχέδιο που προβλέπει την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες ως κάλυψη για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων δανείων σε επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως έχει ανακοινωθεί, οι εγγυήσεις θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ. Η ψήφιση του νομοσχεδίου βρίσκεται σε εκκρεμότητα, με τους φορείς της αγοράς να πιέζουν για την έγκρισή του καθώς θα διευκολύνει τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων σε μια περίοδο που «καίγονται» για ρευστότητα.

«Πρέπει να υπάρξει η αναγκαία συναίνεση στη Βουλή για παραχώρηση των σχετικών κυβερνητικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες (70%/30%) για διασφάλιση της πρόσθετης ρευστότητας που είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί στους επόμενους 12-24 μήνες (αναλόγως του τομέα δρστηριοποίησης) ώστε να καλύψει τις πιεστικές ρευστοτικές ανάγκες των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

«Η πρόσθετη αυτή πίστωση πρέπει να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία με χαμηλό κόστος, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μέσω νέου δανεισμού αλλά και των ανάλογων ρυθμίσεων των δανειακών τους υποχρεώσεων να επαναδραστηριοποιηθούν και να προγραμματιστούν προκειμένου να διατηρήσουν το προσωπικό τους στην εργασία. Η νέα αυτή ρευστότητα είναι απαραίτητη και για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν τις ζημιές που σίγουρα θα υποστούν, οι οποίες θα επηρεάσουν και την ικανότητά τους να επενδύσουν στη συνέχεια», τονίζεται στην ίδια επιστολή.

Οι προτάσεις κομμάτων, πάντως, δεν προκρίνουν την κάλυψη της ρευστότητας με δανεισμό, αλλά με απευθείας κρατική στήριξη. Το μόνο κόμμα που υποστηρίζει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις είναι ο ΔΗΣΥ.

«Πρέπει και εμείς ως πολιτικά κόμματα να λειτουργήσουμε υπεύθυνα όσον αφορά την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ, για έγκριση νέων δανείων από τις τράπεζες προς ενίσχυση της ρευστότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία όπως έχουμε τονίσει αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση με αφορμή την έκδοση ομολόγων με σκοπό την αύξηση της ρευστότητας.

Το ΑΚΕΛ

Η πρότασή μας προνοεί ότι βασικός πυλώνας της στήριξης είναι το κράτος, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. «Σε αυτήν», προσθέτει, «υποδεικνύουμε συνδυασμό συγκεκριμένων εργαλείων για να μπορέσει το κράτος να παρέχει αποτελεσματική στήριξη: τόσο στην περίοδο συνέχισης των έκτακτων μέτρων, για να αποφευχθεί η μαζική ανεργία, όσο και στην περίοδο που θα ακολουθήσει για να μπορέσει το γρηγορότερο η οικονομία να εισέλθει στη φάση της ανάκαμψης και να μην προκύψει παρατεταμένη ύφεση. Στην πρότασή μας υποδεικνύουμε, επίσης, τις πηγές εξεύρεσης πόρων και την κατάλληλη αξιοποίησή τους από μέρους του κράτους. Βασική πηγή, και όχι μοναδική, είναι η έκδοση κρατικού ομολόγου.

Το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών εισηγείται ένα πακέτο στήριξης διπλάσιου ύψους (ως ποσοστό του ΑΕΠ) από την ύφεση που προκαλείται στην οικονομία. Με ύφεση ύψους 10% το ΔΗΚΟ υπολογίζει ότι θα χρειαστεί ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 20% του ΑΕΠ, δηλαδή 4 δισ. ευρώ. Το κόμμα προτείνει τρόπους άντλησης ενός τόσο μεγάλου ποσού, περιλαμβάνοντας και την προσφυγή στον ESM.

Εναλλακτικά, ως προς την παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες, το ΔΗΚΟ προτείνει τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 250 εκατ. ευρώ, η οποία χρηματοδότηση μπορεί να γίνει για την κάλυψη μισθών και άλλων λειτουργικών εξόδων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ενοίκια, εισαγωγές εμπορευμάτων κ.ά.), είτε με απευθείας χορηγία του κράτους, είτε με δάνεια που θα δώσουν τράπεζες, τα οποία όμως θα καλυφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο από το κράτος και θα διαγραφούν.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι πρέπει να βρεθεί ένας ολιστικός τρόπος διευθέτησης, ενώ ζητείται τα υφιστάμενα προγράμματα στήριξης των εισοδημάτων και των εργαζομένων να διευρυνθούν, ώστε να καλύψουν ακόμη περισσότερο τους εργαζομένους, και να επεκταθούν χρονικά, αναλόγως της εξέλιξης σε υγειονομικό επίπεδο.

ΕΔΕΚ

Τα μέτρα στήριξης των πολιτών (αυτοτελώς εργαζομένων, εργαζομένων) και των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία πρέπει να είναι στοχευμένα για κάλυψη λειτουργικών εξόδων (όχι λιγότερο του 60%) και να παραχωρηθούν από το κράτος υπό μορφή ενίσχυσης και όχι από τον τραπεζικό τομέα υπό τη μορφή δανεισμού, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Επιπρόσθετα, στις προτάσεις περιλαμβάνονται κίνητρα για απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να διατηρηθεί ικανοποιητική ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία και να στηριχθούν τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής με τις μικρότερες δυνατές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.