Φόρμα αναζήτησης

Ραβασάκια σε οφειλέτες

Επιστολές σε νομικά και φυσικά πρόσωπα με μεγάλες οφειλές στον ΦΠΑ, στους οποίους περιλαμβάνονται και 100 φορολογούμενοι που οφείλουν ποσό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ έκαστος, άρχισε να αποστέλλει την περασμένη εβδομάδα το Τμήμα Φορολογίας, ζητώντας τους να διευθετήσουν εντός 30 ημερών τις οφειλές τους, διαφορετικά θα διωχθούν ποινικά.
Στους 100 φορολογούμενους οι οποίοι χρωστούν ποσό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ έκαστος, περιλαμβάνονται και περιπτώσεις που η οφειλή αφορά μερικά εκατομμύρια ευρώ.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο βοηθός έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, αφού σημείωσε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του τμήματος για το 2020 είναι η είσπραξη φορολογικών οφειλών και προς αυτόν τον σκοπό θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκστρατείες, κάλεσε τους φορολογούμενους να επισκεφθούν το Τμήμα Φορολογίας για να εξοφλήσουν τις φορολογικές οφειλές τους.

Διακανονισμός

Σε περίπτωση που αδυνατούν να τις εξοφλήσουν θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε έναν διακανονισμό που θα αφορά το σύνολο των οφειλών τους προς το τμήμα (ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος και άλλων), ο οποίος θα περιλαμβάνει πλάνο εξόφλησης μέχρι και 36 δόσεων.
«Πρόσθεση του τμήματος είναι αυτοί που δεν ανταποκριθούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα που θα τους δοθεί, και το οποίο θα ανέρχεται στις 30 ημέρες, να διωχθούν ποινικά», υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι σύμφωνα με τα άρθρα 46 και 48 του νόμου για τον ΦΠΑ η μη καταβολή του ΦΠΑ και η παράλειψη υποβολής φορολογικών δηλώσεων αποτελούν ποινικά αδικήματα.
Ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι το τμήμα έχει αυτοματοποιήσει τη διαδικασία των ποινικών διώξεων και έχει πλέον την ευχέρεια να διώκει ποινικά περισσότερους φορολογούμενους και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
Πρόσθεσε ότι φορολογούμενος που θα ζητήσει μετά την ποινική δίωξη διακανονισμό, θα πρέπει να καταβάλει προκαταβολή ύψους από 30% μέχρι 50% των φορολογικών οφειλών του προς το τμήμα.

Νέα ρύθμιση;

Στο σημείο αυτό ο βοηθός έφορος Φορολογίας είπε στο ΚΥΠΕ πως φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από τη Βουλή να επανέλθει ο νόμος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, ο οποίος προνοούσε έκπτωση, υπό κάποιες προϋποθέσεις, μέχρι και 95% σε τόκους και επιβαρύνσεις για φορολογίες μέχρι το 2015 και διαβεβαίωσε πως το τμήμα είναι έτοιμο, ανά πάσα στιγμή, αν επανέλθει το σχέδιο αυτό να το υλοποιήσει.
Τέλος, ο κ. Μαρκίδης διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που φορολογούμενος προβεί σε διακανονισμό των οφειλών του προς το τμήμα και στη συνέχεια τεθεί σε ισχύ ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει νέος διακανονισμός, που θα λαμβάνει υπόψη τις πρόνοιες του νόμου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.