Φόρμα αναζήτησης

Ψηφίζει Λαγκάρντ την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ένα βήμα πιο κοντά στην προεδρία της ΕΚΤ θα φέρει την Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητά της στην ολομέλεια του Στρασβούργου.

Συγκεκριμένα, συζήτηση και μυστική ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ έχει ήδη στηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Λαγκάρντ, έπειτα από τη σχετική ακρόαση την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνωμοδοτεί για την καταλληλότητα των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, ενώ την τελική απόφαση θα πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το ”ξέπλυμα”

Οι ευρωβουλευτές θα υπενθυμίσουν επίσης στα κράτη μέλη ότι δεν εναρμονίζουν την εσωτερική τους νομοθεσία με το κοινοτικό δίκαιο στο «ξέπλυμα» χρήματος ούτε συνεργάζονται ικανοποιητικά μεταξύ τους οι εθνικές αρχές.

Το ΕΚ ετοιμάζεται να ζητήσει από τα κράτη μέλη να εναρμονιστούν και να εφαρμοστούν τάχιστα οι κανόνες για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων σε συζήτηση με την Επιτροπή και το Συμβούλιο την Τετάρτη.

Οι ευρωβουλευτές θα παροτρύνουν τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν τους ήδη συμφωνημένους κανόνες εναντίον της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο εθνικό τους δίκαιο.

Θα υποδείξουν, επίσης, την έλλειψη συνεργασίας και την κακή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εθνικών αρχών ως τα κύρια εμπόδια για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» και της χρηματοδότησης παράνομων δραστηριοτήτων σε όλα τα κράτη μέλη.

Το ΕΚ αναμένεται επιπλέον να τονίσει την ανάγκη για την ενίσχυση των πόρων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, δηλ. του αρμόδιου ελεγκτικού μηχανισμού της ΕΕ. Το ψήφισμα θα υποβληθεί στη σύνοδο της ολομέλειας την Πέμπτη.

Την ολομέλεια θα απασχολήσουν επίσης οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και θα δοθεί έμφαση στις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις καταστροφές των δασών.

Το νέο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι τα δάση φιλοξενούν το 80% της βιοποικιλότητας στην ξηρά, υποστηρίζουν τον βιοπορισμό περίπου ενός στους τέσσερις ανθρώπους παγκόσμια, ενώ είναι κρίσιμης σημασίας για την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.