Φόρμα αναζήτησης

Ψήφιση για αποφυγή προστίμου από την ΕΕ

Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τελικά χθες αλλαγές στον περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία Νόμο. Αλλαγές που απορρίφθηκαν μόλις τον Ιανουάριο από το σώμα, αλλά αναγκαίες για την πλήρη συμμόρφωση της Κύπρου με ευρωπαϊκή οδηγία της ΕΕ για το θέμα και για αποφυγή προστίμου από την ΕΕ, αφού ήδη η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασίες εναντίον της Κύπρου για το ζήτημα. Σύμφωνα και με την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για το νομοσχέδιο, κυριότερος στόχος του είναι η κάλυψη του εναρμονιστικού κενού που έχει εντοπιστεί από το νομικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω της παράλειψης ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία υποχρεωτικών διατάξεων της σχετικής οδηγίας της ΕΕ, για τις οποίες σημειώνεται ότι έχει ζητηθεί από τη Δημοκρατία η λήψη διορθωτικών μέτρων προς θεραπεία του εναρμονιστικού αυτού κενού.

Πιο αναλυτικά, η εισηγητική έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο αναφέρει πως τα άρθρα 15.2 και 15.3 της Οδηγίας, τα οποία περιλαμβάνονταν στο αρχικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, είχαν διαγραφεί από το κείμενο τού τελικά ψηφισθέντος νόμου με απόφαση της ολομέλειας της Βουλής έπειτα από έγκριση σχετικής τροπολογίας. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, αυτό έγινε κατά παράβαση της Οδηγίας 2014/17/ΕΕ και του άρθρου 288 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Τα διαγραφέντα άρθρα αφορούν:

  • την ενημέρωση του καταναλωτή για τις διακυμάνσεις των προμηθειών, όταν τέτοιες προμήθειες λαμβάνονται από μη συνδεδεμένο μεσίτη πιστώσεων και που καταβάλλονται από έναν ή περισσότερους πιστωτές, και
  • την ενημέρωση του καταναλωτή όταν ο μεσίτης πιστώσεων λαμβάνει αμοιβή και προμήθεια από τον πιστωτή, για τυχόν συμψηφισμό τών εν λόγω αμοιβών και προμηθειών.

Σύμφωνα με επιστολή που προώθησε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή για το θέμα ζητώντας την έγκριση του νομοσχεδίου, το νομικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληροφόρησε το ΥΠΟΙΚ ότι έχει ήδη εισηγηθεί στην ΕΕ να προχωρήσει με καταχώριση προσφυγής εναντίον της Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της ΕΕ, «το οποίο δύναται να επιβάλει στη Δημοκρατία τόσο άπαξ χρηματική ποινή για την καθυστέρηση που θα έχει λάβει χώρα μέχρι τη δικαστική απόφαση, όσο και περιοδική χρηματική ποινή για το μετέπειτα χρονικό διάστημα και έως ότου μεταφερθεί πλήρως η οδηγία στο ημεδαπό δίκαιο».

Ενόψει των πιο πάνω ο υπουργός ενημέρωνε πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά πόσο θα προχωρήσει με καταχώριση προσφυγής, αναμένεται να ληφθεί στις 7 Μαρτίου 2019 και ζητούσε μέσα σε αυτό το πλαίσιο τη συζήτηση και έγκριση του νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.