Φόρμα αναζήτησης

Ψηφιακή φορολογία: Σχέδιο για φόρο 3% τέθηκε σε διαβούλευση

Προσχέδιο νομοσχεδίου για την εισαγωγή και στην Κύπρο φόρου επί ψηφιακών διαφημιστικών υπηρεσιών ύψους 3% έθεσε σε διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς το Τμήμα Φορολογίας. Το θέμα της υιοθέτησης φόρου επί ψηφιακών υπηρεσιών ετέθη το 2018 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και καθόρισε τις βασικές αρχές της φορολογίας.

Τις αρχές αυτές ακολουθεί και το κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση με τον ΣΕΛΚ, την ΟΕΒ, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και το ΚΕΒΕ, ενώ ζητήθηκε και η γνώμη της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Εκπρόσωπος φορέα που μετείχε στη διαβούλευση εξέφρασε στον «Π» την εκτίμηση ότι ο εν λόγω φόρος θα εφαρμοστεί. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας και των παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google, η Facebook, η Amazon και η Apple, εταιρείες που επικρίνονται για τη μη καταβολή φόρων ανάλογων με τη δραστηριότητά τους. Σήμερα διαφήμιση που προβάλλεται στην Κύπρο μέσω της Google τιμολογείται στην Ιρλανδία, όπου και η ευρωπαϊκή φορολογική έδρα της αμερικανικής εταιρείας, με το κυπριακό κράτος να μην έχει έσοδα από οικονομική δραστηριότητα που ασκείται στη Δημοκρατία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών έχουν δώσει νέες κατευθύνσεις για τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Η Κύπρος παρακολουθεί και λαμβάνει μέρος στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των φορολογικών θεμάτων που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση, διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητα του φορολογικού μας συστήματος», τονίζεται σε εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο. Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο ΕΕ οι αποφάσεις για τα ζητήματα της φορολογίας λαμβάνονται με ομοφωνία.

Η πρακτική

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη λάβει αποφάσεις για την επιβολή ψηφιακού φόρου. Στην Ισπανία υπήρχε σε ισχύ (με συντελεστή 3%), ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα τον εφαρμόσει από τον Απρίλιο με συντελεστή 2%.

Στην Αυστρία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2020, η Τσεχία έχει δημοσιεύσει πρόταση για επιβολή ψηφιακού φόρου ύψους 7% με εφαρμογή από τα μέσα της χρονιάς. Η Γαλλία, που έχει ρόλο πρωταγωνιστή εντός της ΕΕ, έχει αναστείλει την εφαρμογή λόγω των αντίμετρων με τα οποία απείλησαν οι ΗΠΑ.

Διαπραγμάτευση

Η έντονη αντιπαράθεση Γαλλίας – ΗΠΑ για το θέμα έφερε τελικά συμφωνία για την αναζήτηση μιας παγκόσμιας λύσης, με συντονιστή τον ΟΟΣΑ. Στόχος είναι ο οργανισμός να παρουσιάσει μια τελική πρόταση μέχρι τα τέλη του 2020 ώστε οι πολυεθνικές με «συνεχή και σημαντική δραστηριότητα» σε μέρη όπου ενδέχεται να μην έχουν φυσική παρουσία να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται ανάμεσα στις 137 χώρες που συμμετέχουν στην Πολυμερή Σύμβαση για την εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS), μέρος της οποίας είναι και η Κύπρος.

Τα μέλη που έχουν δεσμευτεί στην Πολυμερή Σύμβαση BEPS συναντήθηκαν πρόσφατα στο Παρίσι και αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στο Βερολίνο τον προσεχή Ιούλιο, οπότε και θα επιδιωχθεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τη λεπτομερή αρχιτεκτονική της πρότασης.

Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων αποτελεί το πού θα πρέπει να καταβάλλονται οι φόροι και σε ποιο μέρος των κερδών θα πρέπει να φορολογούνται οι εταιρείες.

Το θέμα της φορολόγησης των τεχνολογικών εταιρειών βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη της τελευταίας συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν για «τις φορολογικές προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση, προβαίνοντας σε απολογισμό των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ όσον αφορά την ανακατανομή των κερδών των ψηφιακών επιχειρήσεων και τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.