POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ψάχνοντας για δουλειά μετά την απόλυση/παραίτηση


Δημήτρης Εργατούδης

Μετά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης του 2008, με τα κουρέματα και τη μεγάλη ανεργία του 2013, κανένας δεν πίστευε ότι η οικονομία μας θα ανέκαμπτε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Φυσικά, σ’ αυτό συνέβαλαν και τα «χρυσά διαβατήρια», τούτο όμως δεν αφορά το παρόν άρθρο.

Αναφέρω τα πιο πάνω εκφράζοντας μια αισιόδοξη νότα, ότι και αυτήν τη φορά θα τα καταφέρουμε και σύντομα θα ξεπεράσουμε και την κρίση του κορωνοϊού.

Όσο και να προσπαθήσει η κυβέρνηση να αναχαιτίσει την ανεργία, φαίνεται ότι, στο τέλος, κάποιες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και μια νέα τάξη ανέργων θα προστεθεί σ’ αυτούς που προηγήθηκαν  λόγω και των συνεχών πρόωρων αφυπηρετήσεων, ιδιαίτερα από τις τράπεζες.

Κάποιοι απ’ αυτούς που θα μείνουν χωρίς δουλειά, θα προτιμήσουν την αεργία και δεν θα ψάξουν για νέα εργασία. Οι πιο πολλοί όμως, ίσως οι νεαρότεροι, θα παραμείνουν άνεργοι μέχρις ότου ανατείλουν καλύτερες μέρες, οπότε θα αρχίσουν να ψάχνουν για νέα δουλειά.

Προσωπικές συνεντεύξεις

Σημαντικό ρόλο στην ευόδωση των προσπαθειών ενός απολυθέντος/παραιτηθέντος υπαλλήλου για επαναδραστηριοποίηση, παίζει η προσωπική συνέντευξη που θα έχει με τους εν δυνάμει νέους εργοδότες του. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού πολλοί εργοδότες είναι επιφυλακτικοί στο να προσλαμβάνουν έναν υπάλληλο που έμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα άνεργος. Οι νέοι εργοδότες θα ψάξουν κυρίως για τον λόγο της απόλυσης/παραίτησης. Τους ενδιαφέρουν επίσης τα καθήκοντα που εκτελούσε ο υποψήφιος στην προηγούμενη εργασία του. Τέλος θα θέλουν να μάθουν με τι ασχολείτο ο υποψήφιος κατά τη διάρκεια της ανεργίας του.

Οι λόγοι παραίτησης/πρόωρης αφυπηρέτησης

Η πρόωρη αφυπηρέτηση είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή από τους συνεντευξιαστές. Φτάνει ο υποψήφιος να πείσει ότι θεώρησε ότι ο κύκλος της εργοδότησής του στον προηγούμενο εργοδότη του έκλεισε, γι’ αυτό και εκμεταλλεύτηκε το Σχέδιο Πρόωρης Αφυπηρέτησης και πάτησε το κουμπί με στόχο να ξεκινήσει μια νέα καριέρα κάπου αλλού. Για να είναι πειστικός πρέπει να αποδείξει ότι οι αξιολογήσεις του όσον αφορά την απόδοσή του ήταν θετικές.

Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν πρόκειται για απόλυση και όχι για παραίτηση. Στην περίπτωση αυτήν πρέπει ο υποψήφιος να εξηγήσει με ειλικρίνεια γιατί απολύθηκε, και ειδικά γιατί αυτός και όχι κάποιος άλλος. Αν δεν απολύθηκε λόγω πειθαρχικού παραπτώματος ή λόγω μειωμένης απόδοσης, οι πιθανοί λόγοι που γίνονται αποδεκτοί από τους συνεντευξιαστές είναι η απόφαση του προηγούμενου εργοδότη να μειώσει το εργατικό κόστος, ο τερματισμός της λειτουργίας του τμήματος στο οποίο εργαζόταν ο υποψήφιος, η αλλαγή πορείας του οργανισμού, η πανδημία κ.λπ.

Αναφορά στους προηγούμενους εργοδότες

Επεξηγώντας ο υποψήφιος τους λόγους της απόλυσης/παραίτησής του, είναι αναπόφευκτο να αναφερθεί στους προηγούμενους εργοδότες του.  Όση πίκρα και αν τον διακατέχει για την απόλυση/παραίτησή του, η αναφορά του στους προηγούμενους εργοδότες, συναδέλφους, ανώτερους διευθυντές κ.λπ. πρέπει να είναι ήπια, χωρίς περιττούς χαρακτηρισμούς. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι δεν αποκλείεται οι εν δυνάμει νέοι εργοδότες τους να επικοινωνήσουν με τους προηγούμενους εργοδότες του υποψηφίου, για να επιβεβαιώσουν όσα αυτός ανέφερε κατά τη διάρκεια της προσωπικής συνέντευξης.

Ιστορικό επιτυχιών

Μια συνηθισμένη ερώτηση σε όλες τις προσωπικές συνεντεύξεις πρόσληψης είναι η εξής: «Ποιες θεωρείτε ως τις μεγαλύτερές σας επιτυχίες στις προηγούμενες εργασίες σας;». Εάν ο νέος σας εργοδότης είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο τους συνεντευξιαστές είναι πώς ο υποψήφιος συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγικότητας και των κερδών του προηγούμενου εργοδότη του. Σ’ αυτό πρέπει να επικεντρωθεί ο υποψήφιος, κάνοντας αναφορά σε καινοτόμες ιδέες και εισηγήσεις που υπέβαλε και υιοθετήθηκαν.

Αξιοποίηση χρόνου ανεργίας

Αν η περίοδος ανεργίας ήταν παρατεταμένη, οι συνεντευξιαστές θα θέλουν να μάθουν πώς ο υποψήφιος αξιοποίησε τον χρόνο αυτόν. Στις θετικές απαντήσεις περιλαμβάνονται: η παρακολούθηση επαγγελματικών σεμιναρίων, η μερική απασχόληση σε παρεμφερή εργασία, η μελέτη βιβλίων και άρθρων σχετικά με το επάγγελμα του υποψηφίου, ο εθελοντισμός κ.λπ. Απαράδεκτη θεωρείται η απάντηση: «Απλώς έψαχνα για δουλειά!».

Συστατικές επιστολές

Αν για να προσληφθεί ένας απόφοιτος λυκείου, κολεγίου ή πανεπιστημίου χρειάζονται δύο συστατικές επιστολές (συνήθως τόσες αναφέρονται πάνω στις αιτήσεις για πρόσληψη), στην περίπτωση των υποψηφίων που απολύθηκαν/παραιτήθηκαν  χρειάζονται περισσότερες συστάσεις. Η πιο ισχυρή σύσταση είναι αυτή που υπογράφεται από τον προηγούμενο εργοδότη τους.

Είναι φυσικό, στις περιπτώσεις παραίτησης -και προπαντός απόλυσης- οι νέοι εργοδότες να ανησυχούν για τους λόγους για τους οποίους ο υποψήφιος απολύθηκε/παραιτήθηκε, και είναι υποχρέωση του υποψηφίου να διασκεδάσει αυτές τις ανησυχίες τους, προσκομίζοντας τις απαραίτητες συστάσεις.

Εσωτερικές συστάσεις

Όσο ισχυρές και αν είναι οι πιο πάνω συστάσεις, θα βοηθούσε πολύ τον υποψήφιο αν αυτές ενισχύονταν και από κάποιες συστάσεις προσώπων που εργάζονται στον εν δυνάμει νέο εργοδότη του. Είναι φυσικό, ένας οργανισμός να εμπιστεύεται περισσότερο έναν δικό του άνθρωπο.

Αντί επιλόγου

Αν όλα πάνε καλά και ο υποψήφιος προσληφθεί, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι στην αρχή θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στο νέο εργασιακό του περιβάλλον. Ανεξάρτητα από τους λόγους της μετακίνησής του, θα έρχονται στιγμές που θα αναπολεί με νοσταλγία την παλιά του δουλειά. Αυτό όμως δεν πρέπει να τον παρασύρει να κάνει συνεχώς αναφορά στην προηγούμενη εργασία του λέγοντας «εμείς εκεί κάναμε αυτό κι αυτό». Ο εγκλιματισμός στο νέο περιβάλλον θα έλθει σιγά-σιγά, όμως η αναπόληση της παλιάς δουλειάς ουδέποτε θα εκλείψει, όσον και αν ο υπάλληλος πετύχει στη νέα του δουλειά…

*Ανώτερου διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας και fellow του Ινστιτούτου Τραπεζιτών Λονδίνου

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.