Φόρμα αναζήτησης

Προϋπολογισμός με δύο σενάρια για την ΕλλάδαTις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την κατανάλωση αλλά και την ανεργία το 2021 στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο έλεγχος των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο, προβλέπεται ανάπτυξη 5,5% για το 2021, ενώ ο πήχης ανεβαίνει κατά δύο μονάδες, στο 7,5%, με δεδομένο ότι θα εισρεύσουν τους επόμενους 12 μήνες τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι συνέπειες της πανδημίας δεν μπορούν να εκτιμηθούν συνολικά αυτήν τη χρονική στιγμή αναγκάζει την κυβέρνηση να ενσωματώσει στο προσχέδιο την πρόβλεψη δυσμενών εξελίξεων, που περιορίζει την ανάπτυξη στο 4,5% με 5%.

Όσον αφορά τις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα φτάσουν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Ελαφρύνσεις

Όπως έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση, στο προσχέδιο περιλαμβάνονται συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτές είναι η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες. Παράλληλα, παρατίθεται ένας κατάλογος μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνολικού ύψους 21,5 δισ. ευρώ για φέτος.

Για το 2021, οι σχετικές δαπάνες περιορίζονται αισθητά σε 2,7 δισ. ευρώ, ενώ ενσωματώνονται αυξημένες δαπάνες περί τα 2,5 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα.

Έσοδα και δαπάνες

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 53,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,5 δισ. ευρώ ή 7,1% έναντι των εκτιμήσεων του 2020.

Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού για το έτος 2021 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 63,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 4,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2020.

Επιπλέον, προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 6,75 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων. Η κατανομή της συνολικής δαπάνης μεταξύ των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν αφορά πόρους ύψους 6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδότηση ύψους 750 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Ανεργία

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπεται ότι η ανεργία από 18,6% φέτος θα υποχωρήσει στο 16,5% το 2021. Παράλληλα, η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 5,2% μετά από υποχώρηση 4,7% φέτος, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 5,8% μετά από πτώση 6% και η δημόσια κατανάλωση, αντίστροφα, θα περιοριστεί κατά 1,8% μετά από φετινή άνοδο κατά 1,7%.

Επενδύσεις

Το 2021 το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μεγάλη άνοδο των επενδύσεων κατά 30,4% μετά από πτώση 10,9% φέτος. Ακόμη, προβλέπεται αύξηση εισαγωγών κατά 18% έναντι μείωσης 15,1% φέτος και άνοδο των εξαγωγών κατά 22,2% έναντι μείωσης 24,7%.  

Επιπρόσθετα, διατηρείται, για λόγους ασφάλειας, το ειδικό αποθεματικό που δημιουργήθηκε το 2020 για τη νόσο COVID-19 ώστε να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης αναγκών που μπορεί να δημιουργηθούν τόσο από τις υγειονομικές όσο και από τις οικονομικές πτυχές της πανδημίας τους πρώτους μήνες του 2021.

Έλλειμμα

Οι συνέπειες της ύφεσης του 2020 και οι ανάγκες του 2021 οδηγούν σε πρόβλεψη πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 1%.

Το ποσοστό προκύπτει από τη συνέχιση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με την αναγκαία όμως σύνεση που απαιτεί η διασφάλιση της μακροχρόνιας ισορροπίας της ελληνικής οικονομίας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί και θα κινηθεί στην περιοχή του 3% στην περίπτωση του δυσμενούς μακροοικονομικού σεναρίου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.