Φόρμα αναζήτησης

Προβληματισμός Κυπρίων για την πορεία της οικονομίας

Τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, της τακτικής εξαμηνιαίας έρευνας κοινής γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κράτη μέλη της Ένωσης, αποτυπώνουν μια διάχυτη απογοήτευση των Κυπρίων για τα τεκταινόμενα στη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία όσο και τη λειτουργία των θεσμών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του φθινοπωρινού Ευρωβαρόμετρου, τα οποία παρουσίασε την Τετάρτη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, η οικονομική κατάσταση της χώρας, η άνοδος των τιμών, η ανεργία και η μετανάστευση ιεραρχούνται ψηλά από τους κατοίκους της χώρας ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος. Μάλιστα το 55% δηλώνει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Οι Κύπριοι γενικά είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους (89%, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με την έρευνα της άνοιξης του 2019). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην Κύπρο οι νεαρότερες ηλικίες δηλώνουν μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης: 15-24 ετών 100% ικανοποιημένοι, 25-39 ετών 92%, 40-54 ετών 87% και άνω των 55 ετών 83%.
Η ικανοποίηση αυτή δεν συμβαδίζει με την εικόνα που έχουν οι Κύπριοι για την κατάσταση της χώρας. Η πλειονότητα των Κυπρίων θεωρεί κακή την κατάσταση στην Κύπρο γενικότερα (51%, +2% από την άνοιξη του 2019). Ειδικότερα, το 53% θεωρεί κακή την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας (-4% από την άνοιξη του 2019), ενώ το 55% θεωρεί καλή την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας (+3% από την άνοιξη του 2019). Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι κάτοικοι των χωρών της ευρωζώνης στην πλειονότητά τους θεωρούν κακή την κατάσταση της εθνικής τους οικονομίας (53%) σε σύγκριση με το 44% των κατοίκων εκτός ευρωζώνης, ενώ αμφότεροι θεωρούν πως η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι καλή (45% και 51% αντίστοιχα). Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι Κύπριοι και Ευρωπαίοι, στο σύνολό τους, κρίνουν καλή την προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση (62%, +11% από την άνοιξη του 2019) καθώς και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (71%, +4%). Οι Κύπριοι ερωτηθέντες είναι διαιρεμένοι σχετικά με την κατάσταση απασχόλησης στην Κύπρο, αφού 49% τη θεωρούν καλή (+9%), ενώ 49% κακή (-8%).

Τα προβλήματα
Ως σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος αυτήν τη στιγμή αναφέρουν την οικονομική κατάσταση (30%) και τη μετανάστευση (29%) και θεωρούν ότι γενικά τα πράγματα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση τόσο στην Κύπρο (55%, ποσοστό αυξημένο κατά 7% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα) όσο και στην EE (45%).
Οι Κύπριοι δηλώνουν ως σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα την οικονομική κατάσταση (30%, -11% από την άνοιξη του 2019 και δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην EE μετά την Ελλάδα), τη μετανάστευση 29% (+13% από την άνοιξη του 2019, δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ) και το κόστος διαβίωσης (22%, +3%).
Τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αυτήν τη στιγμή είναι η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός και το κόστος διαβίωσης (32%, +4% από την άνοιξη του 2019, ΕΕ28: 31%), η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (21%, -11% και τρίτο υψηλότερο στην EE) καθώς και το εκπαιδευτικό σύστημα (17%, +5%, τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ).

Οι προσδοκίες
<+Proti_Lexi_Bold>Η πλειοψηφία<+Text_Normal> των Κυπρίων ερωτηθέντων δεν προσδοκεί πως θα αλλάξουν τα πράγματα τους επόμενους 12 μήνες, θεωρώντας πως θα παραμείνει το ίδιο τόσο η ζωή τους γενικά (61%, +5% από την άνοιξη του 2019), όσο η κατάσταση στην Κύπρο γενικότερα (58%, +8%). Οι περισσότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν επίσης πως θα παραμείνει αμετάβλητη η οικονομική κατάσταση της Κύπρου (57%, +7%) και στο νοικοκυριό τους (67%, +6%), όσο και οι συνθήκες εργοδότησης στην Κύπρο (59%, +11%,) καθώς και η προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση (61%, +5%). Το 62% των Κυπρίων ερωτηθέντων αναμένει και η οικονομική κατάσταση στην EE να παραμείνει ίδια (+11%, ΕΕ28: 46%).
Παρ’ όλα αυτά, ένας στους δύο Κύπριους (55%) λέει πως γενικά τα πράγματα οδεύουν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση στη χώρα τους, σημειώνοντας αύξηση 7% από την άνοιξη του 2019. Την ίδια άποψη έχουν και οι Ευρωπαίοι (56%, +4%). Τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Ευρωπαίοι πιστεύουν περαιτέρω πως τα πράγματα οδεύουν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση και στην EE (45%, +5%, ΕΕ28: 49%) αλλά και στις ΗΠΑ (54%, +11%).

Οι θεσμοί
Από τις απαντήσεις προκύπτει και μια γενική κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, με τον στρατό να είναι ο θεσμός που εμπιστεύεται περισσότερο η πλειοψηφία.
Αναλυτικότερα, η πλειοψηφία των Κυπρίων ερωτηθέντων δήλωσε -ανάμεσα στα υψηλότερα ποσοστά της EE- πως δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα (87%, ίδιο με το Φθινόπωρο του 2018), την εθνική κυβέρνηση (66%, +8%) την εθνική Βουλή (63%, +2%), τις περιφερειακές ή τοπικές δημόσιες αρχές (54%, +1%), τη δικαιοσύνη / το εθνικό νομικό σύστημα (58%, +5%), αλλά ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση (53%, +13%). ούτε τα Ηνωμένα Έθνη (59%, +12%).
Αντίθετα μάλλον εμπιστεύονται τον στρατό (62%) και ακολουθεί η Αστυνομία με 52%.
Σε ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι περισσότεροι Κύπριοι ερωτηθέντες τείνουν να εμπιστεύονται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (58%), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (49%), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (46%) το Συμβούλιο της EE (45%) και το Δικαστήριο της EE (57%). Δεν εμπιστεύονται όμως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (50%).

Ταυτότητα
Η έρευνα διεξήχθη στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα 505 ατόμων. Η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις με τη βοήθεια τυποποιημένου ερωτηματολογίου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη CYMAR Market Research μεταξύ 14ης και 24ης Νοεμβρίου 2019.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.