Φόρμα αναζήτησης

Προβλήματα υγιεινής και καθαριότητας


Δημήτρης Εργατούδης

Όταν την 1.4.2018 δημοσίευσα στον «Πολίτη» το άρθρο «Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού – ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές», επίτηδες δεν άγγιξα αυτό το λεπτό και πολύπλοκο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα.

Πρόσφατα όμως μου τηλεφώνησε ένας φίλος ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται και ζήτησε τη γνώμη μου για το εξής πρόβλημα: Υπάρχει ένας υπάλληλος (από τώρα και στο εξής η λέξη «υπάλληλος» καλύπτει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες) που εργάζεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα, ο οποίος εκπέμπει δυσάρεστες «ευωδίες». Οι συνάδελφοί του διστάζουν να του μιλήσουν σχετικά, φοβούμενοι μήπως τον προσβάλουν. Ο προϊστάμενος του τμήματος ανέφερε το θέμα στην Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού, ζητώντας συμβουλή για το πρακτέο. Δεν είναι μόνο οι «μυρωδιές» που ενοχλούσαν τους συναδέλφους του αλλά και ο φόβος μήπως όσοι επισκέπτονται το εν λόγω τμήμα θεωρήσουν ότι τις «ευωδίες» εκπέμπει κάποιος από αυτούς.

Εξήγησα στον φίλο ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς. Είναι από τις περιπτώσεις που στο τέλος μπορεί να πει κάποιος πως «ό,τι κάνεις είναι λάθος». Μεγαλύτερο λάθος όμως είναι να μην κάνεις τίποτε.

Είπα στον φίλο ότι η Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού μόνο συμβουλευτικά μπορεί να παρέμβει, αφού το θέμα θα πρέπει να το χειριστεί ο ίδιος ο προϊστάμενος του τμήματος, στον οποίο θα πρέπει να δοθούν οι εξής οδηγίες:

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τηρηθεί ο χρυσός κανόνας που διέπει τις παρατηρήσεις προς τους υπαλλήλους: Ποτέ δεν γίνονται παρατηρήσεις δημοσίως. Ούτε να βλέπουν άλλοι, ούτε να ακούνε, ούτε να υποψιάζονται.

Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει ο προϊστάμενος να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του προβλήματος, τη σοβαρότητά του και τη διαχρονικότητά του. Αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο συμβάν που διήρκεσε λίγες μέρες και δεν είχε συνέχεια, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε. Αν όμως το πρόβλημα είναι σοβαρό και διαρκές, ο προϊστάμενος θα πρέπει να ενεργήσει ως εξής:

• Αναφορά σε υγιεινή και καθαριότητα
Σε μία από τις τακτικές συγκεντρώσεις του προσωπικού, ο προϊστάμενος να κάμει μια γενική αναφορά σε θέματα υγιεινής και καθαριότητας, χωρίς οποιονδήποτε υπαινιγμό για το συγκεκριμένο πρόβλημα και, προπαντός, χωρίς να κοιτάζει τον υπάλληλο που προκαλεί το πρόβλημα.
Αν μετά την πιο πάνω αναφορά, το πρόβλημα εξακολουθήσει να υπάρχει, ο προϊστάμενος θα πρέπει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

• Ποιος θα μιλήσει στον υπάλληλο
Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υπαλλήλου πρέπει να είναι άριστες και να ανήκουν στο ίδιο φύλο. Αν δεν ισχύουν αυτά, είναι καλύτερα να του μιλήσει κάποιος άλλος που να τηρεί αυτές τις προδιαγραφές. Διαφορετικά η αντίδραση του υπαλλήλου θα είναι μεγαλύτερη.

• Έναρξη συζήτησης
Ο υπάλληλος καλείται ιδιαιτέρως στο γραφείο του αξιωματούχου στον οποίο ανατέθηκε το ψυχοφθόρο αυτό καθήκον και ο τελευταίος του εξηγεί το πρόβλημα. Στη συνέχεια ακούει τυχόν δικαιολογίες του υπαλλήλου. Αν από τις δικαιολογίες αυτές ο αξιωματούχος πειστεί ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και θα λυθεί σε λίγες μέρες, δεν χρειάζεται να κάμει οτιδήποτε άλλο. Διαφορετικά προχωρεί στο επόμενο βήμα.

• Τι δεν πρέπει να λέγεται ποτέ
Ποτέ δεν πρέπει να λέγεται στον υπάλληλο ότι το πρόβλημα το έχουν εντοπίσει και οι συνάδελφοί του. Εφόσον ο προϊστάμενος επιβεβαίωσε ο ίδιος την ύπαρξη και τη διαχρονικότητα του προβλήματος, δεν χρειάζεται να επικαλεστεί ενισχυτική μαρτυρία. Διαφορετικά η συζήτηση θα εκτροχιαστεί, με τον υπάλληλο να επιμένει να μάθει ποιοι συνάδελφοί του τον κατήγγειλαν. Όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα αυτόν. Αν ο υπάλληλος παρεκτραπεί και αρνείται επίμονα ότι όσα του ανέφερε ο αξιωματούχος ήταν αληθή, μπορεί ο τελευταίος να επικαλεστεί το γεγονός ότι και κάποιοι υπάλληλοι έχουν εντοπίσει το πρόβλημα, χωρίς να τους κατονομάσει.

• Πώς θα παρουσιαστεί το πρόβλημα
Στις περιπτώσεις αυτές, όπως και σε άλλα παρόμοια λεπτά θέματα, ο αξιωματούχος πρέπει να είναι ξεκάθαρος, ακριβής και συμπονετικός. Δεν πρέπει να υποβαθμίσει το πρόβλημα, ούτε όμως και να το εξογκώσει. Αν προηγήθηκε η σχετική αναφορά σε θέματα υγιεινής που αναφέρθηκε προηγουμένως, καλό θα ήταν να αρχίσει από αυτήν, χωρίς να συνδυάσει τα δύο θέματα. Δηλαδή δεν πρέπει να του πει ότι η διάλεξη έγινε λόγω του δικού του προβλήματος.

• Η αντίδραση του υπαλλήλου
Είναι φυσικό να υπάρξει κάποια αντίδραση από τον υπάλληλο. Μπορεί να τηρήσει αμυντική στάση ή ακόμη και να παρεκτραπεί. Ο αξιωματούχος πρέπει να το γνωρίζει αυτό και να είναι προετοιμασμένος. Πρέπει να δείξει υπομονή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιτρέψει στον υπάλληλο να μετατρέψει τη συζήτηση σε μονόλογο επικαλούμενος (ο υπάλληλος) άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που δεν έτυχαν παρόμοιου χειρισμού.

Επίλογος
Χωρίς να υποβαθμίζεται η σοβαρότητα του θέματος, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου. Αποδίδοντας μεγαλύτερη από όσο πρέπει διάσταση στο θέμα, θα προκαλέσουμε ανάλογη αντίδραση από τον υπάλληλο. Κάποιου είδους αντίδραση από τον υπάλληλο πρέπει να είναι αναμενόμενη, όταν όμως αυτός ηρεμήσει και αντιμετωπίσει το πρόβλημα, θα ευγνωμονεί τον αξιωματούχο που του μίλησε, αφού πρόκειται για πρόβλημα που –με τα σημερινά καθημερινά μέσα– αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και μόνιμα. Δυστυχώς η ευγνωμοσύνη αυτή δεν είναι πάντοτε δεδομένη.

*Αφυπηρετήσαντος (2006) ανώτερου διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας και fellow του Ινστιτούτου Τραπεζιτών Λονδίνου

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.