Φόρμα αναζήτησης

Πρώτο φως στο τούνελ για ανάκαμψη αγοράς

Τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας μετά την άρση των περιορισμών απομακρύνουν τα σενάρια τρόμου και διευκολύνουν τον σχεδιασμό για τη στήριξη κλάδων που εξακολουθούν να πλήττονται με ένταση από την κρίση, αλλά και τις αποφάσεις των τραπεζών για την παροχή ρευστότητας. Σε μια αγορά που ανακάμπτει διευκολύνονται οι αποφάσεις για παροχή νέου δανεισμού, καθώς βελτιώνεται η βιωσιμότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ταυτόχρονα ο νέος δανεισμός στηρίζει την ανάκαμψη.

Σε αυτό το θετικό σημείο ο τραπεζικός τομέας εμφανίζεται έτοιμος να αξιοποιήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η εικόνα που βγήκε χθες από το Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντηση των επικεφαλής των κυπριακών τραπεζών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών δημιουργεί προσδοκίες ότι οι βιώσιμες επιχειρήσεις δεν θα αφεθούν χωρίς την αναγκαία χρηματοδοτική βοήθεια.

O πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας Γιάννης Μάτσης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου με δηλώσεις τους έδειξαν ξεκάθαρα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ως τράπεζες έχουμε και τη θέληση και τη διάθεση αλλά και τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις. Είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσουμε και να δώσουμε δανειοδότηση», δήλωσε ο κ. Μάτσης, με τη διευκρίνιση ότι θα πρέπει να αξιολογείται η βιωσιμότητα των δανειοληπτών.

«Θεωρούμε», προσέθεσε, «πάρα πολύ καλά τόσο τα μέτρα ενίσχυσης της δανειοδότησης, όπως η επιδότηση των επιτοκίων αλλά και η παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στα υφιστάμενα προγράμματα, τα οποία θεωρούμε ότι θα δώσουν περισσότερη δυνατότητα στις τράπεζες να μπορούν να δανειοδοτήσουν, όσο και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης τα οποία βλέπουμε πάρα πολύ θετικά, όπως την επιδότηση στα αεροδρόμια, το σχέδιο συνδιαφήμισης με τουριστικούς πράκτορες, τη μείωση του ΦΠΑ». Ο κ. Μάτσης εκτίμησε ότι τα σχέδια θα φέρουν αυξημένο όγκο εργασιών στις τράπεζες και υπογράμμισε πως γενικότερα ήδη υπάρχουν αιτήσεις και ήδη δίνονται χρήματα.

«Σήμερα η προσοχή όλων μας πρέπει να στραφεί στην επανεκκίνηση της οικονομίας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Νικολάου. «Η Τράπεζα Κύπρου πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια να ξανασταθούν όρθιοι η μικρομεσαία επιχείρηση και ο αυτοεργοδοτούμενος, καθώς αποτελούν θεμελιώδεις πηγές οικογενειακού εισοδήματος για την πλειονότητα των πολιτών. Προτεραιότητές μας είναι η στήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία των μισθών των εργαζομένων. Ήδη, φέτος, έχουμε παραχωρήσει μέχρι σήμερα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε νέο δανεισμό και έχουμε υλοποιήσει αναστολές δόσεων ύψους περίπου 5,8 δισ. ευρώ με ωφελημένους περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις, αυτοεργοδοτούμενους και ιδιώτες. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό. Στην Τράπεζα Κύπρου είναι αποστολή μας να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική για την επόμενη μέρα», κατέληξε.

Οι παραπάνω δηλώσεις δεσμεύουν τον τραπεζικό τομέα, αν και δεν πρέπει να αγνοείται η επαναλαμβανόμενη αναφορά στην τήρηση του κριτηρίου της βιωσιμότητας κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων για τη χορήγηση δανείων.

Φάση ανάκαμψης

Κυβέρνηση και τράπεζες βλέπουν ότι η οικονομία εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης, εκτίμηση που στηρίζεται στη θετική ανταπόκριση της πραγματικής οικονομίας στη σταδιακή άρση των περιορισμών. Η εκτίμηση αυτή επαληθεύεται και επιστημονικά από τον Σύνθετο Προπορευόμενο Οικονομικό Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, με την προκαταρκτική εκτίμηση για τον Μάιο να δείχνει εξασθένιση της ύφεσης.

«Οι αυξημένες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες σε συνδυασμό με τα χαμηλά ετήσια επίπεδα της τιμής του πετρελαίου τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020 σηματοδοτούν τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας», αναφέρεται στην ανάλυση της ανακοίνωσης του δείκτη, ο οποίος ετοιμάζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου με την υποστήριξη της Ελληνικής Τράπεζας.

«Τα πράγματα αυτή τη στιγμή φαίνονται καλύτερα απ’ ό,τι τα προβλέπαμε μέσα στον Απρίλη και είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι», σχολίασε ο Γιάννης Μάτσης.

«Τα πρώτα σημάδια μετά από τη μερική άρση των περιορισμών είναι πολύ θετικά όσον αφορά την αγορά και την αγορά εργασίας και έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι. Θα ξέρουμε περισσότερα το επόμενο διάστημα, αλλά φαίνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν λειτουργήσει καταλυτικά», ανέφερε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Αγκάθι (μεγάλο) παραμένει ο τουρισμός, καθώς είναι άγνωστο ακόμα το πώς θα κινηθεί η ροή ξένων επισκεπτών μετά την επανάληψη των πτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει γνωστό ότι η στήριξη του τουριστικού τομέα από τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων στις 12 Ιουνίου.

«Αυτό που είπαμε είναι ότι περνώντας σε αυτή τη β’ φάση (της ανάκαμψης) και με την αλλαγή και της ψυχολογίας οι τράπεζες θα κάνουν αυτό που πρέπει ώστε όλοι να στηρίξουμε την οικονομία. Και έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να εξέλθουμε νικητές και από αυτή την κρίση».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.