Φόρμα αναζήτησης

Πρόστιμο ρεκόρ €3,7 δις στην UBS για υπόθεση απάτης

Πρόστιμο «μαμούθ» στην ελβετική τράπεζα UBS επέβαλε γαλλικό δικαστήριο, καθώς την έκρινε ένοχη σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχη την τράπεζα για παροχή βοήθειας σε Γάλλους πελάτης, με σκοπό την απόκρυψη δισεκατομμυρίων ευρώ από τις γαλλικές αρχές.

Τα περιστατικά, σύμφωνα με το δικαστήριο, σημειώθηκαν μεταξύ του 2004 και του 2012. Από την πλευρά της η τράπεζα, η μεγαλύτερη της Ελβετίας, αρνήθηκε ότι προέβη σε παρατυπίες.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΒΑ αρχίζει έρευνα για το φερόμενο ξέπλυμα $200 δις από Danske

Σύμφωνα με το France24 σε περίπτωση που η τράπεζα εφεσιβάλει την απόφαση, η δικαστική μάχη ενδεχομένως να διαρκέσει χρόνια. Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης έρχεται ως συνέχεια του διακανονισμού ύψους 688 εκατομμύριων ευρώ στον οποίο είχε καταλήξει η UBS στις ΗΠΑ το 2009, αλλά και στη Γερμανία το 2014 όταν της επιβλήθηκε πρόστιμο 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση, λόγω των αυστηρών κανονισμών για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, οι οποίοι υιοθετήθηκαν μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Αν και το πρόστιμο στην UBS θεωρείται αρκετά υψηλό, βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, εντούτοις στις ΗΠΑ οι ποινές είναι αρκετά μεγαλύτερες. Για παράδειγμα το 2015 αμερικανικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους 7,85 δισεκατομμυρίων ευρώ στην BNP Paribas, καθώς έκρινε ότι παραβίασε τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Σουδάν, της Κούβας και του Ιράν.