Φόρμα αναζήτησης

Πρόσθετες δαπάνες 230 εκατ. ευρώ

Επιπλέον δαπάνες ύψους 230 εκατ. ευρώ προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2019 τον οποίο ενέκρινε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι δαπάνες αφορούν την υγεία, την άμυνα, την παιδεία και κοινωνικές παροχές, οι οποίες κρίνεται ότι δεν αποκλίνουν από τον στόχο επίτευξης πλεονασματικού προϋπολογισμού για το 2019, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Κλέλια Βασιλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το μεγαλύτερο ποσό των πρόσθετων δαπανών αφορά την κάλυψη εξοπλισμών για την άμυνα (90 εκατ. ευρώ). Στα 53 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες για την υγεία (π.χ. για αναλώσιμα, φάρμακα κ.λπ.), 25 εκατ. ευρώ για κοινωνικές παροχές που έχουν αποφασιστεί σε προηγούμενο στάδιο (επίδομα ορεινών περιοχών, χαμηλοσυνταξιούχοι), ενώ 20 εκατ. ευρώ αφορούν την υλοποίηση της χρηματοδότησης του σχεδίου στήριξης κινηματογραφικών παραγωγών. Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ξένες κινηματογραφικές παραγωγές.

Πρόσθετο κονδύλι 8,5 εκατ. ευρώ αφορά τη χρηματοδότηση της εθελούσιας εξόδου στον ΚΟΤ, ενώ με τις πρόσθετες δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν οι νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών, 377, για την περίοδο 2019-2020.

Τα ταμείο
Το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε την Τρίτη και στη συγκρότηση της Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου Εθνικής Αλληλεγγύης. Πρόεδρος είναι ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και συμμετέχουν επίσης ο βοηθός γενικός λογιστής κ. Γιώργος Παντελή, η κ. Έλενα Παπαγεωργίου, ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας, ο κ. Ανδρέας Χατζηνικολάου, λογιστής, ο κ. Μάριος Γεωργίου Ταννούση, ο κ. Άδωνις Παπακωνσταντίνου, ο κ. Φοίβος Μαυροβουνιώτης και ο κ. Δήμος Δήμου.

Η κ. Βασιλείου διευκρίνισε ότι η σύσταση της επιτροπής έχει συμφωνηθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς καθώς και τους επηρεαζόμενους, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή.