POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα


Ελλάδα, οικονομία

H έκθεση αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι πρόκειται για την τέταρτη έκθεση «που ολοκληρώνεται επιτυχώς, εν μέσω των ισχυρών αναταράξεων που έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η υγειονομική κρίση» του κορωνοϊού.

Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα, «καρπό της σκληρής και συστηματικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της κυβέρνησης», υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, η έκθεση αναγνωρίζει «την άμεση και ορθή παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, από την αρχή της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανέκυψαν».

Επιβεβαιώνει, δε, «την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Αναλυτικότερα, η συνολική αξία των μέτρων ανήλθε στα 23,6 δισ. ευρώ το 2020, εκ των οποίων, τα 15,3 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικές παρεμβάσεις – ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Μέτρα», όπως είπε ο Χρ. Σταϊκούρας, «τα οποία συνεχώς προσαρμόζονται, διευρύνονται και εμπλουτίζονται, ανάλογα με τις ανάγκες, φθάνοντας τα 11,6 δισ. ευρώ για το 2021». Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό είχαν ενταχθεί μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα μέτρα «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, γεγονός που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην αξιοσημείωτη συγκράτηση της ανεργίας και στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων».

Επεσήμανε, μάλιστα, το γεγονός ότι «γίνεται ειδική αναφορά στη σημαντική τόνωση της ρευστότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η κυβέρνηση».

Μεταρρυθμίσεις

Ο πολύπαθος τομέας των μεταρρυθμίσεων αποτελεί ένα επιπλέον σημάδι αισιοδοξίας για το μέλλον καθώς, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, «η έκθεση χαιρετίζει την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σε τομείς όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η εκπαίδευση, η ενεργειακή πολιτική, η δημόσια διοίκηση και το λογιστικό πλαίσιο της γενικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων επενδύσεων».

Ειδικότερα, για τις τράπεζες, στην έκθεση αναγνωρίζεται «η πρόοδος του προγράμματος ‘Ηρακλής’ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την κυβερνητική πρόθεση επέκτασής του».

Κατά τον Χρ. Σταϊκούρα, η έκθεση «πιστοποιεί ακόμα την πρόοδο στην κατάθεση του εθνικού σχεδίου για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η θετική επίδραση των πόρων αυτών δεν έχει ληφθεί υπόψη στις εκτιμήσεις της παρούσας έκθεσης.

Όσο για τα ταμειακά διαθέσιμα, υπογραμμίζεται στην έκθεση ότι κινούνται «σε ασφαλή επίπεδα, αποτέλεσμα της συνετής και διορατικής χρήσης τους, και την επίτευξη ιστορικών χαμηλών στο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου».

Παράλληλα, στην έκθεση επικροτείται «η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους του υπολειπόμενου δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τη χώρα μας».

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «ως υπουργός Οικονομικών, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η προσπάθεια όλων μας -κοινωνίας και πολιτείας- αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, της αβεβαιότητας και των προκλήσεων που εξακολουθούν να υφίστανται».

«Με σκληρή δουλειά, πίστη στις δυνάμεις μας, προσήλωση στον μεταρρυθμιστικό μας σχεδιασμό, και με σταθερό γνώμονα τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής αποτελεσματικότητας, θέτουμε στέρεες βάσεις για την υπέρβαση της παρούσας δοκιμασίας και την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς ανάπτυξης» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.