POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Προσδοκίες για ανάκαμψηΟι κοινωνικοί εταίροι συγκλίνουν -αν και με διαφορετικό τόνο- στην απαίτηση το 2021 να είναι χρονιά υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και δράσεων για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας από την πανδημία. Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ζητούν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για να καταστεί η οικονομία πιο ανταγωνιστική, ενώ ΠΕΟ και ΣΕΚ ζητούν ενίσχυση της αγοράς εργασίας και στήριξη της απασχόλησης.

ΚΕΒΕ

«Το μήνυμα του ΚΕΒΕ με την ευκαιρία του ερχομού του νέου χρόνου είναι ξεκάθαρο: εκσυγχρονισμός, αναμόρφωση και βαθιές τομές σε όλο το μήκος και πλάτος του κράτους και της οικονομίας, για μια ανταγωνιστική οικονομία», τονίζει σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

«Αν και ούτε τώρα», σημειώνει, «που η οικονομία βρίσκεται σε στενωπό δεν λάβουμε αυτά τα αναγκαία, επιπρόσθετα μέτρα για να διανοίξουμε νέες διεξόδους στην οικονομία, τότε θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε αρνητική τροχιά τόσο στους δημοσιονομικούς δείκτες όσο και στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Το ΚΕΒΕ καλεί το πολιτικό σύστημα να υπερβεί μικροκομματισμούς και αχρείαστες αντιπαραθέσεις και να δει τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι το νέο έτος είναι χρονιά εκλογών, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εκτρέπει από τους βασικούς στόχους μας, που είναι η ενίσχυση της προόδου και της ευημερίας του τόπου».

ΟΕΒ

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου σημειώνει από την πλευρά του ότι στόχος «για το 2021 πρέπει να είναι από τη μία να εστιάσουμε την προσοχή μας στους μηχανισμούς εκείνους οι οποίοι θα μειώσουν στο μέγιστο δυνατό την οικονομική δυσχέρεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των εργαζομένων και πολιτών μας, και από την άλλη θα θέτουν τις σωστές βάσεις και θα μας προετοιμάσουν κατάλληλα για να επωφεληθούμε από την ανάπτυξη της μετά πανδημία εποχής που θα μας βρει γύρω στα μέσα του 2022».

«Καθήκον», προσθέτει, «για την πολιτεία και τις δυνάμεις της αγοράς είναι η έγκαιρη ενεργοποίηση των αναγκαίων μηχανισμών ώστε η ολική αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και η μετάβαση στην επόμενη μέρα να τρέξουν με υψηλές ταχύτητες και χωρίς εμπόδια».

ΣΕΚ

Η ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να προβούν με νηφαλιότητα, σύνεση και υπευθυνότητα στις ενδεδειγμένες ενέργειες για υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και αφήνοντας ταυτόχρονα τους κοινωνικούς εταίρους να διαχειριστούν οι ίδιοι ζητήματα κοινωνικοοικονομικής και εργασιακής υφής, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Η οργάνωση προσδιορίζει το περίγραμμα των στοχεύσεων για το 2021 στη βάση της γρήγορης ανάκαμψης μέσω της επιτυχούς μετάβασης στην ψηφιοποιημένη και την πράσινη οικονομία.

ΠΕΟ

Η πανδημία ανέδειξε τους περιορισμούς και τα αδιέξοδα που χαρακτηρίζουν το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η ΠΕΟ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, προσθέτοντας ότι οι συνεχόμενες περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και γενικότερα η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους έθεσαν εμπόδια στις δυνατότητες αποτελεσματικής διαχείρισης της πανδημίας. Η οργάνωση θεωρεί επιβεβλημένη τη συνέχιση των σχεδίων στήριξης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.