Φόρμα αναζήτησης

Προληπτικές ενέργειες από τις τράπεζες για νέα ΜΕΔMε αυξημένες προβλέψεις έναντι του κινδύνου αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά τη λήξη του υφιστάμενου μορατόριουμ στην καταβολή δόσεων δανείων έχει προχωρήσει ο τραπεζικός τομέας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της χώρας μετά το πρόγραμμα, τον Μάιο του 2020 ο μέσος δείκτης των προβλέψεων ανήλθε σε 54,7%, από 52,2% έναν χρόνο νωρίτερα, εξέλιξη που αποδίδεται σε αναμενόμενες (δυσμενείς) πιστωτικές εξελίξεις μετά τη λήξη του μορατόριουμ πληρωμών. Το σύνολο των προβλέψεων υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ (47,6% από τον Μάρτιο του 2020) και αυτό αντικατοπτρίζει τη σημαντικά χαμηλότερη ποιότητα των υπόλοιπων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες κινδύνου α) το μέγεθος των δανείων που καλύπτονται επί του παρόντος από το μορατόριουμ πληρωμών (ένα στα δύο εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε αναστολή) και β) την επάρκεια των προβλέψεων για τα δάνεια που θα βγουν από το μορατόριουμ.

«Σύμφωνα με τον κώδικα συμπεριφοράς της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε προληπτική συνεργασία με τους δανειολήπτες για την αναγνώριση προβλημάτων και την εξεύρεση έγκαιρα πιθανών λύσεων», αναφέρεται στην ίδια έκθεση.

Σε αυτό το περιβάλλον η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αυξημένη σημασία. Η έκθεση της Επιτροπής, πάντως, καταγράφει την απροθυμία των τραπεζών να προχωρήσουν σε εκποιήσεις.

«Οι εκποιήσεις έχουν σταματήσει και αναμένεται να παραμείνουν σχετικά χαμηλά τους επόμενους μήνες (…). Γενικότερα, δεν είναι σαφές πόσο πρόθυμες είναι οι τράπεζες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις στο τρέχον κλίμα, ειδικά εάν ανακοινωθεί ένα δεύτερο κύμα περιορισμών (σ.σ. η έκθεση έκλεισε πριν ανακοινωθούν οι τελευταίες αποφάσεις για νέους περιορισμούς) ή εάν οι τιμές των ακινήτων μειωθούν σημαντικά».

Η παρέμβαση

Το Υπουργείο Οικονομικών παρενέβη με ανακοίνωση, στο ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ).

«Τονίζεται η τεράστια σημασία ύπαρξης ενός σταθερού νομικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τους εξωδικαστικούς φυσικούς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, παράλληλα με την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού πλαισίου αφερεγγυότητας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των ΜΕΧ», αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, στην οποία καταγράφεται και η μεγάλη μείωση στον όγκο των ΜΕΧ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το ύψος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μειώθηκε στα  6,703 δισ. ευρώ και ο δείκτης των ΜΕΧ υποχώρησε στο 22,3% στο τέλος Ιουνίου. Την περίοδο 31.12.2014 – 30.06.2020 σημειώθηκε συνολική πτώση στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ύψους 20,6 δισ. ευρώ ή 75,5%».

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι το επίπεδο των ΜΕΧ εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και παραμένει μαζί με τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, επηρεάζοντας την κεφαλαιοποίηση και την κερδοφορία του αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας ευρύτερα.

«Επομένως, οι εξελίξεις στις ΜΕΧ παραμένουν στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής», υπογραμμίζεται.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.