Φόρμα αναζήτησης

Προετοιμασία για ένα ”no deal” από την Λευκωσία

Το ζήτημα του Brexit είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου [...]

Read More...

Το ζήτημα του Brexit είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, σε μια συγκυρία που είναι όλα ανοιχτά για την πορεία των πραγμάτων, χωρίς να αποκλείεται και το πιο ”κακό” σενάριο που είναι να συντελεστεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου.

Η Κύπρος, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ένωσης, προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Ο ”Π” πληροφορείται ότι το θέμα έχει εξεταστεί ήδη σε επίπεδο Υπουργικού Συμβούλιου και έχει ζητηθεί από τα υπουργεία να ετοιμάσουν και να υποβάλουν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία (διαδικασία που είναι σε εξέλιξη) σχέδια νόμου για τη διαχείριση της κατάστασης στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit. Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί προβλέπει τη διατήρηση των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που ζουν στη Δημοκρατία, ώστε να μην αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογη ρύθμιση έχει προχωρήσει και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάγκες θα προκύψουν και στη διαχείριση τελωνειακών και φορολογικών διαδικασιών, ενώ το ζήτημα των αερομεταφορών –κρίσιμο για την Κύπρο λαμβάνοντας υπόψη ότι το 1/3 των τουριστικών αφίξεων προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο– θα ρυθμιστεί κοινά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μη διατάραξη της αεροπορικής κίνησης είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Άλλα θέματα που αναμένεται να ρυθμιστούν σε επίπεδο ”27” είναι οι συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή και ζητήματα δικαστικής συνεργασίας.

”Γίνεται προεργασία, παρακολουθούμε τις εξελίξεις”, ανέφεραν στον ”Π” αξιωματούχοι με γνώση της προετοιμασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αν επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να ψηφιστούν τα νομοσχέδια του Brexit.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την ατζέντα των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής των ”7”, είχε αναφέρει πως υπάρχει κοινή θέση των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

”Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στη Βρετανία. Το θέμα συζητείται συνεχώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι θεωρώ πολύ σημαντικό για την ΕΕ, ειδικότερα σήμερα με όλα τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση σε επίπεδο 27 κρατών μελών”, επεσήμανε.

Τα σενάρια

Το πρόβλημα με την ετοιμασία των νομοσχεδίων είναι ότι η εκπόνησή τους γίνεται χωρίς να είναι γνωστό τι θα γίνει στο τέλος, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αποφασίσει τι θέλει, γι’ αυτό και τα κείμενα που έχουν ετοιμαστεί αποτελούν προσχέδια, τα οποία θα οριστικοποιηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Οι 27 –και η Κύπρος– λειτουργούν με την υπόθεση ότι θα εφαρμοστεί ως έχει η συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Τερέζα Μέι.

”Για εμάς ισχύει η συμφωνία”, τόνισε στον ”Π” Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τι θα γίνει;

Το σενάριο της παράτασης των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2019 κερδίζει έδαφος. Αν και η παράταση δίνει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση Μέι, για την οικονομία θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα καθώς θα παρατείνεται μια κατάσταση αβεβαιότητας. Και η αβεβαιότητα δεν είναι ο καλύτερος φίλος της οικονομίας.

Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, οι πιο ευαίσθητοι τομείς της κυπριακής οικονομίας είναι ο τουρισμός και ο εξαγωγικός, με αιχμή το χαλλούμι. Μια υποτίμηση της στερλίνας θα καταστήσει ακριβότερο το κυπριακό τουριστικό προϊόν και γενικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Στο τραπέζι σχέδια έκτακτης ανάγκης σε ΕΕ και Βρετανία

Πριν τις εορτές των Χριστουγέννων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σχέδιο δράσης «έκτακτης ανάγκης» για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Σε παρόμοια κίνηση προχώρησε και η Βρετανία, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε στο Plan B για την περίπτωση ενός «άτακτου» Brexit.

Το σχέδιο της Επιτροπής περιλαμβάνει 14 μέτρα σε έναν συγκεκριμένο αριθμό τομέων, όπου ενδεχόμενο Brexit ”χωρίς συμφωνία” θα δημιουργήσει μεγάλες διαταραχές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ των 27.

Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι αεροπορικές μεταφορές, η τελωνειακή πολιτική και η πολιτική για το κλίμα.

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν «γενναιόδωρα» μέτρα για τη χορήγηση καθεστώτος διαμονής και την ασφάλιση των εργαζομένων εφόσον υπάρχει η ίδια προσέγγιση και από τη βρετανική πλευρά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητο και επείγον να υιοθετηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή στις 30 Μαρτίου 2019, έτσι ώστε να περιοριστούν οι ζημίες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Είναι σαφής ποια είναι η σειρά προτίμησής μας. Το προτιμότερο για την αποφυγή αναταράξεων είναι η παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ. Αλλά έχει αποφασιστεί το Brexit και σ’ αυτήν την περίπτωση η αποχώρηση με συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Και στο σενάριο της μη συμφωνίας είναι καλύτερο να έχουμε προετοιμαστεί παρά να είμαστε απροετοίμαστοι», είχε αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

H Ιρλανδία

Σε ένα περιβάλλον μη συμφωνίας το πιο δύσκολο θέμα είναι αυτό της Ιρλανδίας.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας δήλωσε χθες πως η Βρετανία έχει μια υποχρέωση βάσει της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, ανεξάρτητα από το Brexit, και ένα αναπόσπαστο τμήμα αυτής είναι να προστατεύει τα «αόρατα σύνορα» ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Σε ό,τι μας αφορά δεν σχεδιάζουμε σύνορα, δεν σχεδιάζαμε ποτέ σύνορα, επειδή δεν είναι κάτι που μπορούμε να επιτρέψουμε», δήλωσε η Χέλεν Μακέντι στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

 

Send this to a friend