Φόρμα αναζήτησης

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Έστειλε πίσω στη Βουλή τις αλλαγές για τις εκποιήσεις

Σε σίριαλ εξελίσσεται για μία ακόμα φορά το θέμα των εκποιήσεων αφού, όπως αναμενόταν, ο Πρόεδρος ανέπεμψε την Παρασκευή τις αλλαγές που επέφερε πριν από μία εβδομάδα η Βουλή στο νομοθετικό πλαίσιο προκαλώντας ανησυχία στις τράπεζες και την κυβέρνηση.

Στην ουσία ο Πρόεδρος έριξε ξανά την μπάλα για το θέμα στο γήπεδο της Βουλής ζητώντας από το νομοθετικό σώμα να μην επιμείνει στις αποφάσεις του που λήφθηκαν κατά πλειοψηφία προειδοποιώντας, όπως και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και η Κεντρική, για το ενδεχόμενο υποβαθμίσεων κι άλλων αρνητικών συνεπειών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως έγραψε ο «Π», προχώρησε σε αναπομπή τόσο της νομοθεσίας που πέρασε μετά από πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ κι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που άλλαξε το πλαίσιο και τις διαδικασίες για εκποιήσεις, όσο και του νομοθετήματος που εγκρίθηκε με την πρόταση της ΕΔΕΚ για πάγωμα έως τον Οκτώβριο των εκποιήσεων ακινήτων που αποτελούν κύρια κατοικία οφειλέτη, που δυνητικά αποτελεί επιλέξιμο δανειολήπτη προς ένταξη στο σχέδιο Εστία.

Στους λόγους αναπομπής της πρότασης της ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ενώ το Εστία είναι προαιρετικό σχέδιο, ο νόμος που ψηφίστηκε καθιστά την αναστολή υποχρεωτική για όλες τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Επίσης, σημειώνει πως οι ενυπόθηκες εξασφαλίσεις αποτελούν μέρος μιας δανειακής σύμβασης και «διασφαλίζουν τον ενυπόθηκο δανειστή σε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης αδυνατεί να ανταποκριθεί στο συμφωνημένο και από τις δύο πλευρές σχέδιο αποπληρωμής. Αναπόφευκτα αυτό συνεπάγεται νομοτελειακά την εκτέλεση της εξασφάλισης της δανειακής σύμβασης».

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, «ο προαναφερόμενος νόμος επεμβαίνει στους όρους της σύμβασης, θέτει εκ των υστέρων προϋποθέσεις και ουσιαστικά παρεμποδίζει την ενάσκηση των δικαιωμάτων που δημιουργούνται δυνάμει υφιστάμενης σύμβασης», ζητώντας από τη Βουλή να μην εμμείνει στην απόφασή της ως προς τη θέσπιση του εν λόγω νόμου αποδεχόμενη την αναπομπή.

SOS για υποβαθμίσεις

Για την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ κι άλλων κομμάτων με την οποία άλλαξε το πλαίσιο για εκποιήσεων, ο ΠτΔ εμφανίζεται πιο ανήσυχος στην αναπομπή του προειδοποιώντας και για το ενδεχόμενο υποβαθμίσεων. Ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό χθες και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκτιμώντας πως οι αλλαγές είναι πιστωτικά αρνητικές (credit negative) για τις κυπριακές τράπεζες αφού δυσκολεύουν τη μείωση του υψηλού ακόμα επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Στην αναπομπή του ο Πρόεδρος αναφέρει για το θέμα πως ο νόμος που ψηφίστηκε «καθιστά το πλαίσιο εκποιήσεων αναποτελεσματικό και χρονοβόρο, με αρνητικό αντίκτυπο αξίες των εξασφαλίσεων, επιβαρύνοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών και οδηγώντας σε εποπτικές απαιτήσεις για αύξηση των προβλέψεων και για νέες κεφαλαιακές ανάγκες».

Στην αναπομπή του ο ΠτΔ αναφέρει ακόμα πως ο νόμος που ψήφισε κατά πλειοψηφία η Βουλή, την οποία καλεί να ανακαλέσει την απόφασή της, «καθιστά πιθανή την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων και περιορίζει τη δυνατότητα παραχώρησης νέου δανεισμού, με αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη». Δημιουργεί επίσης, προσθέτει ο Πρόεδρος, «αντικίνητρα στην προσέλκυση δυνητικών επενδυτών και εγείρεται ο κίνδυνος υποβαθμίσεων είτε των τραπεζών είτε και του κράτους».

Μεγάλη Δευτέρα

Μετά την προώθηση την Παρασκευή στη Βουλή των δύο αναπομπών του Προέδρου για το θέμα των εκποιήσεων, έγινε γνωστό πως αυτές θα εξεταστούν από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα 29 Ιουλίου για να τεθούν ενώπιον έκτακτης συνεδρίασης της ολομέλειας του Νομοθετικού Σώματος που θα γίνει την ίδια ημέρα. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία της Βουλής επιμένει στις αποφάσεις της, τότε ο Πρόεδρος είτε θα δεχτεί τις νομοθεσίες και τις αρνητικές συνέπειες που ο ίδιος αλλά και οι τράπεζες εκτιμούν πως θα υπάρξουν, είτε θα επιχειρήσει να κάνει αναφορά των νόμων στο Ανώτατο επικαλούμενος αντισυνταγματικά κυρίως ζητήματα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.