Φόρμα αναζήτησης

Πρεμιέρα για e-εκποιήσεις – Τη Δευτέρα η νέα πλατφόρμα

Σε έναν με ενάμιση μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ηλεκτρονική εκποίηση ακινήτων, εκ μέρους των ενυπόθηκων δανειστών προς όφελος των οποίων είχε εγγραφεί υποθήκη. Οι ενυπόθηκοι δανειστές μπορούν να είναι πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, λοιπές εταιρείες και ιδιώτες.

Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου η διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί και θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, στον ιστότοπο www.eauction-cy.com θα βγει στον «αέρα» και θα είναι προσβάσιμη από το κοινό.

Σε πρώτη φάση θα ενταχθεί ένας μικρός αριθμός ακινήτων και σταδιακά θα μπουν στο σύστημα περισσότερα ακίνητα.

Πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο διάθεσης περιουσιακών στοιχείων, που ακολουθείται στο εξωτερικό, η υλοποίηση της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον, τόσο από τις ίδιες τις τράπεζες, όσο και από την αγορά ακινήτων. Η αίσθηση τραπεζικών στελεχών είναι ότι οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις θα οδηγήσουν τελικά και σε περισσότερες πωλήσεις ακινήτων. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των δημοπρασιών και των πωλήσεων, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.

Τα ακίνητα

Μέσω του συστήματος θα διατίθενται προς πλειστηριασμό όλων των ειδών τα ακίνητα ως εξής: κατοικία, επαγγελματικός χώρος, κατάστημα, γραφείο, θέση στάθμευσης (parking), αποθήκη, βιομηχανικός-βιοτεχνικός χώρος, οικόπεδο, οικόπεδο με κτίσμα, αγροτεμάχιο, αγροτεμάχιο με κτίσμα, ξενοδοχειακή μονάδα.

Πληροφορίες

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου ετοίμασε έναν αναλυτικό οδηγό, δομημένο με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, προκειμένου να διευκολύνει την ενημέρωση της αγοράς, αλλά και των μέσω μαζικής επικοινωνίας για την εναλλακτική διαδικασία εκποίησης.

Διαβάστε εδώ τον πλήρη οδηγό

Διαχειριστής του ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμού είναι η ACB E-AUCTIONS LTD, η οποία ανήκει στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου.

Η διενέργεια πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων γίνεται δυνάμει του άρθρου 44Ζ του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου (o «Νόμος») και σύμφωνα με τις πρόνοιες του διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμού.

Κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να συμμετάσχει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, είτε ως υποψήφιος προσφοροδότης είτε ως ενυπόθηκος οφειλέτης επιβάλλεται να διαβάσει προσεκτικά το διάταγμα και τον νόμο και να λάβει νομική συμβουλή, αν το επιθυμεί, αναφορικά με οποιοδήποτε θέμα δεν του είναι απόλυτα κατανοητό και αντιληπτό.

Εγγραφή

Όποιος επιθυμεί να μετάσχει στον πλειστηριασμό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οφείλει να εγγραφεί στο σύστημα ως μέλος (Υποψήφιος Προσφοροδότης) του συστήματος, ενώ η περιήγηση για την αναζήτηση ακινήτων δεν απαιτεί εγγραφή.

Η ταυτοποίηση θα γίνεται μέσω των διαδικασιών του συστήματος «Αριάδνη». Συνεπώς θα πρέπει να εγγραφούν και στο σύστημα Αριάδνη.

Η αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθεί μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η εγγύηση συμμετοχής να έχει καταβληθεί μέχρι και τις 15:00, δύο πλήρεις εργάσιμες ημέρες πριν την ορισθείσα ημέρα του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Ποιοι αποκλείονται

Με βάση το νομικό πλαίσιο, δεν μπορούν να λάβουν μέρος στον πλειστηριασμό.

  • Πρόσωπο που κατέχει ποσοστό πέραν του δύο τοις εκατό (2%) του μετοχικού κεφαλαίου του ενυπόθηκου δανειστή που προωθεί τη διαδικασία του εν λόγω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ή συνδεδεμένο με αυτό το πρόσωπο ή αντιπρόσωπός του ή σύζυγός του ή γονέας του ή κατιόντας αυτού μέχρι τρίτου βαθμού.
  • Λειτουργός, διευθυντής ή εργαζόμενος του ενυπόθηκου δανειστή που προωθεί τη διαδικασία του εν λόγω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.
  • Υπάλληλος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για τον εν λόγω ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ή λειτουργός, διευθυντής, αντιπρόσωπος ή συγγενής αυτού μέχρι τετάρτου βαθμού.
  • Εκτιμητής που ετοίμασε την έκθεση εκτίμησης για το υπό πώληση ακίνητο στον εν λόγω ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ή συγγενής αυτού μέχρι τετάρτου βαθμού συγγένειας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.