Φόρμα αναζήτησης

Αφάνισαν κονδύλι για αδήλωτη εργασία

Με σταυρώματα και αποκοπές γενικού αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος και… συμφερόντων εγκρίθηκε χθες με τις 29 ψήφους των παριστάμενων βουλευτών ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020. Λόγω δε του σωστού προγραμματισμού η διαδικασία ολοκληρώθηκε πέντε λεπτά πριν από τις επτά το απόγευμα, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με τον Δ. Συλλούρη να σχολιάζει πως «οι μακρές, ολονύκτιες ψηφοφορίες αποτελούν παρελθόν».

Οι πλείστες από τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν ήταν αναμενόμενες λόγω και των συνολικών ψήφων που συγκέντρωναν τα κόμματα που τις εισηγήθηκαν. Κάποιες ωστόσο ήταν απρόσμενες και προκάλεσαν μάλιστα συζήτηση τόσο στην ολομέλεια όσο και με το πέρας της. Η πρώτη αφορά αρχικά το σταύρωμα (με τροπολογία του ΔΗΚΟ) και εν τέλει τη διαγραφή (με τροπολογία του βουλευτή Ζ. Κουλία που ακολούθησε) οποιασδήποτε δαπάνης που αφορά τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων η οποία σκοπεί στην καταπολέμηση της αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης, καθώς και στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σχετικό νομοσχέδιο ταλαιπωρείται στη Βουλή εδώ και περίπου τρία χρόνια και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η τροπολογία κατατέθηκε μεν από τον κ. Κουλία, ωστόσο ψηφίστηκε και από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ (διαφώνησαν οι βουλευτές Μουσιούττας, Προκοπίου και Βότσης). Ο κ. Φακοντής, βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, παρενέβη μετά την αποκοπή του κονδυλίου, ενώ εξέδωσε και ανακοίνωση καταγγέλλοντας τους 31 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αποκοπής ότι συστρατεύτηκαν με τις απαιτήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων σε βάρος της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τονίζοντας δε πως είναι ευρωπαϊκά κονδύλια που απεκόπησαν αφού από εκεί θα χρηματοδοτείτο το έργο. «Σήμερα έπεσαν οι μάσκες! Με την υπερψήφιση της τροπολογίας ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ ξεκάθαρα ψήφισαν υπέρ των συμφερόντων των εργοδοτών. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών»!

Νέα στέγη Συμφωνικής

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΔΗΣΥ με σεκόντο του ΔΗΚΟ πέτυχε να περάσει τη μοναδική τροπολογία που κατέθεσε ως κόμμα και αφορά τη μεταφορά από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας στη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών των πιστώσεων που αφορούν παροχές προς τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Α. Καυκαλιάς παρεμβαίνοντας άφησε να εννοηθεί ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να κουκουλωθούν τα σκάνδαλα που μαστίζουν το ίδρυμα. «Διερωτόμαστε κατά πόσο αυτή η τροπολογία είναι η απάντησή σας στις καταγγελίες του ίδιου του υπουργείου προς το δ.σ. της ορχήστρας για άκυρες και παράτυπες αποφάσεις του ιδρύματος», σημείωσε, ενώ διερωτήθηκε και κατά πόσο είναι συνταγματικά ορθό η Βουλή να παρεμβαίνει στη διοικητική διάρθρωση της εκτελεστικής εξουσίας.

Απαντώντας ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως αν υπάρχουν σκάνδαλα να εξεταστούν και πως η μεταφορά των κονδυλίων ουδόλως επηρεάζει τον όποιο έλεγχο. Εξήγησε δε πως με την τροπολογία στέλνεται πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση για ετοιμασία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τη Συμφωνική Ορχήστρα, όπως συμβαίνει και με τον ΘΟΚ, καθώς είναι το μόνο νομικό πρόσωπο που διορίζει ανεξάρτητο δ.σ. και έχει ελέγχων λειτουργό κυβερνητικό τμήμα. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Λουκαΐδης είπε πως «πάμε να αναποδογυρίσουμε την αλήθεια» και έκανε λόγο για παράδοξες και παράξενες συμπτώσεις με τη στάση εμπλεκόμενων και για όσα θα αφεθούν να συμβαίνουν, ωστόσο ο κ. Συλλούρης διέκοψε την περαιτέρω συζήτηση.

Ελέγχεται η JCC

ΔΗΚΟ και Οικολόγοι κατέθεσαν τροπολογία έτσι όπως, όμοια πέρσι, αφότου δαπανηθεί το 50% των 5 εκατ. ευρώ που προορίζονται για να καλύψουν την προμήθεια προς την εταιρεία JCC για εισπράξεις με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες από όλα τα κυβερνητικά τμήματα, το υπόλοιπο να σταυρωθεί και προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της Επ. Οικονομικών. Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΣΥ ωστόσο σταυρώθηκε ομόφωνα το 75% του ποσού, με τον κ. Νεοφύτου να εξηγεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία που έγινε με την JCC καθότι τότε ήταν μονοπώλιο. Πρόσθεσε δε πως μέτοχοί της είναι οι τράπεζες. «Σήμερα υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές που μπορεί αν γίνει διαγωνισμός μια νέα συμφωνία να είναι συμφερότερη προς το κράτος», υπέδειξε.

Δηκτικός ήταν ο κ. Νεοφύτου και όταν εγκρίθηκε η τροπολογία –με εισήγηση ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγων–, με την οποία θα πρέπει να… παρελάσουν και το 2020 από την Επ. Οικονομικών τα ονόματα και οι αμοιβές των ειδικών συμβούλων του Προέδρου Αναστασιάδη, των υπουργών, των υφυπουργών και του κυβερνητικού εκπροσώπου και να δοθεί η γραπτή συγκατάθεσή της για να τους καταβληθούν οι αμοιβές τους. Το «σταύρωμα» των συμβούλων γίνεται κάθε χρόνο, πλην όμως για το 2020 άφησαν έξω τους συμβούλους του προέδρου της Βουλής (ο προϋπολογισμός της οποίας αυτονομήθηκε). Υπενθυμίζεται δε πως και πέρσι, όταν σταυρώθηκαν οι αμοιβές των συμβούλων Συλλούρη, ουδείς βουλευτής ζήτησε έστω για σκοπούς κοινοβουλευτικού ελέγχου ή για ίση μεταχείριση με αυτούς της κυβέρνησης τα ονόματα τούς. «Έγινε μια συμφωνία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας για τους συμβούλους. Σέβομαι όμως τη διαφοροποίηση από κάποιες πολιτικές ομάδες», είπε ο κ. Νεοφύτου, εννοώντας και την αύξηση των κοινοβ. συνεργατών.

Σημειώνεται τέλος πως η τροπολογία που βρήκε σύμφωνα τα πλείστα κόμματα, με τον ΔΗΣΥ να αποσύρεται από εισηγητής αφού στο μεταξύ υπήρξε εξέλιξη στον σχεδιασμό, ήταν η δέσμευση του κονδυλίου που αφορά τη βελτίωση της λεωφόρου Ελλάδος στην Πάφο.

Εγκλωβισμένες συμβάσεις και ενοίκια

Όπως και πέρσι –ωστόσο με καλύτερο λεκτικό για να μην υπάρχουν γκρίζα σημεία και ασάφειες– η αντιπολίτευση τράβηξε χειρόφρενο στην κυβέρνηση όσον αφορά τυχόν προθέσεις της για αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, τμημάτων και υπηρεσιών, με συγκεκριμένες όμως εξαιρέσεις: το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το ΧΑΚ, καθώς και οποιαδήποτε πράξη αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης. Σε σχέση με τα κονδύλια που εξαιρούνται, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη που αφορά αποξένωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, δεν θα διενεργείται δαπάνη αν δεν δώσει πράσινο φως η Επ. Οικονομικών.

Σχεδόν σύσσωμα τα κόμματα πέτυχαν χθες μείωση κατά 5% όλων των κονδυλιών που αφορούν συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες, καταγράφοντας μία προς μία συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Την ίδια ώρα οι εναπομείνασες δαπάνες πλην των εξαιρέσεων σταυρώθηκαν, ενώ δεσμεύτηκε και το δεύτερο μισό του ποσού ύψους 33 εκατ. ευρώ που αφορά την εφαρμογή του σχεδίου Εστία.

Περαιτέρω, επιτεύχθηκε αποκοπή κατά 5% του συνόλου των λειτουργικών δαπανών του κράτους (εξαιρουμένων αυτών που αφορούν αγορά ύδατος, φαρμάκων κ.λπ.).
Στο μεταξύ, αντιλαμβανόμενα πως δεν εξυπηρετεί σε τίποτα η δέσμευση των κονδυλίων για άλλα έργα και επιχορηγήσεις (τα γνωστά τσιεκκούθκια υπουργών, συνολικού ύψους 2,62 εκατ.) τα κόμματα άλλαξαν χθες στάση στο ζήτημα αυτό και αποφάσισαν για το 2020 να γίνεται γραπτή ενημέρωση ανά εξάμηνο για τις γενόμενες δαπάνες.

Δέσμια της Επ. Οικονομικών θα είναι και τα 4 εκατ. ευρώ που αφορούν την αγορά υπηρεσιακών οχημάτων για τους αξιωματούχους αλλά και τις ανάγκες της δημόσιας υπηρεσίας. Τέλος, το ΑΚΕΛ πέτυχε και φέτος το οριζόντιο σταύρωμα των δαπανών που αφορούν ενοίκια (όχι όμως αυτά που καταβάλλονται στο εξωτερικό για πρεσβείες), με εξαίρεση τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.