Φόρμα αναζήτησης

Πράσινο για χορηγίες στα φωτοβολταϊκά

Την έγκριση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας εξασφάλισε χθες ο προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ο οποίος εκτός απροόπτου θα τεθεί σε ψηφοφορία ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής την 1η Μαρτίου. Αυτό σημαίνει πως αν όντως την 1η Μαρτίου εγκρίνει και η ολομέλεια τον προϋπολογισμό, χωρίς τροποποιήσεις στο τμήμα που αφορά τις χορηγίες, ανοίγει ο δρόμος για το Υπουργείο Ενέργειας να καταθέσει στο Υπουργικό σχέδιο απόφασης για έγκριση των μέτρων προώθησης των οικιακών φωτοβολταϊκών και άλλα μέτρα που αποσκοπούν μέσω χορηγιών να μειώσουν το κόστος ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Προκειμένου να ενθαρρυνθούν η χρήση ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες, ο προϋπολογισμός του ταμείου προβλέπει χορηγίες ύψους 25 εκατ. ευρώ, για την πλειοψηφία των οποίων έγραψε προ καιρού ο «Πολίτης» ότι εφόσον εγκριθούν από τη Βουλή θα ισχύουν αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2018. Πληροφορούμαστε ότι ήδη αρκετοί οικιακοί καταναλωτές έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στέγης και προφανώς θα διεκδικήσουν επιστροφή του ποσού που αντιστοιχεί στη χορηγία.

Τα νέα μέτρα προώθησης φωτοβολταϊκών και εξοικονόμησης:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης των δικαιούχων του σχεδίου θερμομόνωσης οροφών υφιστάμενων κατοικιών το οποίο προκηρύχθηκε στις 8/10/2018.
  • Παροχή χορηγίας για αιτητές που θα προβούν σε επενδύσεις για θερμομόνωση οροφής υφιστάμενης κατοικίας σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε στέγη (net metering).
  • Παροχή χορηγίας για αιτητές που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε στέγη (net metering). Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρισμού. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 250 ευρώ ανά κιλοβάτ.
  • Παροχή χορηγίας σε αιτητές που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στέγης (net metering) με σκοπό τη φόρτιση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in.

Για θερμοσίφωνες

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ προβλέπει για το 2019 δαπάνη 300.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν αιτήσεις που εκκρεμούν από το 2018 για επιχορήγηση της εγκατάστασης ή αντικατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων σε κατοικίες. Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, με τη στήριξη προέδρου της επιτροπής Ανδρέα Κυπριανού (ΔΗΣΥ) και άλλων, ζήτησε να προστεθεί ποσό 300.000 ευρώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του 2019 για τον ίδιο σκοπό. Η πρόταση έγινε δεκτή από το υπουργείο. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.
Με ποσό 2 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ταμείου θα καλυφθούν επίσης 210 υφιστάμενες κατοικίες στο πλαίσιο του σχεδίου «Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω». Οι αιτήσεις αυτές εκκρεμούν επειδή εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός του σχεδίου που είχε εξαγγελθεί εντός του 2018.

Κριτική από βουλευτές για τα ενεργειακά

Με εξαίρεση τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας Ανδρέα Κυπριανού, ο οποίος χαιρέτισε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ είναι πλεονασματικός κατά 25 εκατομμύρια και προβλέπει χορηγίες για πακέτο μέτρων, τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι οι χορηγίες για φωτοβολταϊκά και εξοικονόμηση ενέργειας πέραν του ότι έχουν αποφασισθεί πολύ καθυστερημένα από την κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του έτους και πριν τη συμπλήρωση του χρονοδιαγράμματος της ΕΕ αλλά και να ολοκληρωθούν, όπως είπε, δεν θα καλύψουν τους δεσμευτικούς μας στόχους για διείσδυση των ΑΠΕ στις μεταφορές και το ηλεκτρικό ισοζύγιο με αποτέλεσμα να μας επιβληθεί πρόστιμο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι με βάση τα αποτελέσματα του 2017 καταδεικνύεται αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής να πετύχει τον στόχο του 13% μέχρι το 2020, για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με το συνολικό αποτέλεσμα να αγγίζει μόλις το 9,9%. Ο κ. Μουσιούττας είπε ότι τυχόν μη συμμόρφωση με τους στόχους θα επιφέρει κλιμακωτά πρόστιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία που θα πληρώσουν με φορολογίες οι πολίτες.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι η ΕΔΕΚ βλέπει θετικά τον προϋπολογισμό αυτό αλλά θεωρεί ότι «επιτέλους θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση, να δοθούν επιδοτήσεις για την αγορά αυτοκινήτων ηλεκτροκίνησης ώστε αυτοί οι στόχοι που αναμένουμε να έχουμε στα επόμενα χρόνια να μπορέσουν να καλυφθούν μέσα από αυτή την προώθηση».
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι τα λάθη του παρελθόντος θα τα πληρώσουμε το 2020 γιατί φαίνεται δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι μέσα από τα προγράμματα των ΑΠΕ δεν υπάρχει σωστή στόχευση.