POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πράσινη συμφωνία, πράσινη ευκαιρίαΣτην πρόσφατη ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε διεξοδικά στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μία από τις βασικές συνιστώσες της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Η Πράσινη Συμφωνία -το Green Deal- είναι ο δρόμος που οδηγεί σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη, εύρωστη και βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και δεκαετίες, έχει ηγετικό ρόλο παγκοσμίως στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Από το 1990 έως το 2018, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 23%. Και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το πετύχαμε χωρίς οικονομικό κόστος – κάθε άλλο. Στο ίδιο διάστημα, το ΑΕΠ της ΕΕ μεγεθύνθηκε κατά 61%.

Και συνεχίζουμε και στο μέλλον. Ο κύριος στόχος της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι να αναδειχθεί η Ευρώπη ως η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Για να το πετύχουμε αυτό και, συγχρόνως, για να κάνουμε την οικονομία της ΕΕ περισσότερο βιώσιμη πρέπει να μετατρέψουμε τις περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις σε ευκαιρίες, σε όλους τους τομείς.

Έτσι, η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ο στόχος που είχαμε θέσει για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αναβαθμίζεται και γίνεται πιο φιλόδοξος. Όταν παρουσιάσαμε την Πράσινη Συμφωνία στόχος ήταν μέχρι το 2030 οι εκπομπές να μειωθούν κατά 40% σε σχέση με το 1990. Τώρα, ο νέος στόχος είναι να μειωθούν κατά 55%. Και, παράλληλα, θέλουμε να αυξήσουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση. 

Ο νέος κλιματικός στόχος για το 2030 είναι να τονώσει τις επενδύσεις σε μια αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων οικονομία, να προωθήσει την καινοτομία στην καθαρή τεχνολογία, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας. Για τη στήριξη των αναγκαίων επενδύσεων, η Επιτροπή ενέκρινε τους κανόνες για έναν νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε αυτόν τον τομέα.

Το χρονοδιάγραμμα της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Τον Ιανουάριο του 2020 παρουσιάστηκε το επενδυτικό σχέδιο της συμφωνίας και του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης και τον Μάρτιο του 2020 προτάθηκε η θέσπιση του ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα που κατοχυρώνει και θεσμικά την υποχρέωση να είναι η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Τον ίδιο μήνα καταθέσαμε πρόταση για την κυκλική οικονομία και τον Μάιο παρουσιάσαμε τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», για πιο βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, και το σχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Το επενδυτικό σχέδιο για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας προβλέπει την κινητοποίηση τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ σε διάστημα 10 ετών, χάρη στον συνδυασμό κεφαλαίων από τους προϋπολογισμούς της ΕΕ και των κρατών μελών και δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, για να εξασφαλίσουμε ότι η μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία πραγματοποιείται με δίκαιο τρόπο, χωρίς να μένει κανείς στο περιθώριο, έχουμε ιδρύσει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο θα κινητοποιήσει έως και 150 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Μηχανισμός Ανάκαμψης

Παράλληλα, ο νέος Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η απάντηση της ΕΕ στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, θα παράσχει μεγάλης κλίμακας χρηματοδοτική στήριξη σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κράτη μέλη. Κάθε κράτος θα πρέπει να καταθέσει εθνικό σχέδιο για να μπορέσει να πάρει τα κονδύλια που του αναλογούν και το 37% των δαπανών που θα περιλαμβάνει το σχέδιο θα πρέπει να έχουν στόχο την πράσινη ανάπτυξη – και ένα άλλο 20% την ψηφιακή μετάβαση.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στα μέτρα για την κυκλική οικονομία που προβλέπουν τη μείωση των αποβλήτων, με την αύξηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου, την ανάληψη δράσης για τα μικροπλαστικά και τη σταδιακή κατάργηση των προϊόντων μίας χρήσης – όλα αυτά σε συνδυασμό με την προώθηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων που ανταμείβουν τη μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων, την εκ νέου χρησιμοποίηση και την ανακύκλωση προϊόντων, το τρίπτυχο Reduce – Reuse – Recycle.  

Τα οφέλη που θα έχει ο πολίτης, που θα έχουμε όλοι μας από την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, είναι προφανή: πιο οικολογική και μακροπρόθεσμα πιο οικονομική χρήση ενέργειας στα κτήρια και τα μέσα μεταφοράς, καλύτερη ποιότητα του αέρα, του νερού και του εδάφους, πιο υγιεινά τρόφιμα, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και χαμηλότεροι λογαριασμοί. Από τη μείωση των εισαγωγών ενέργειας και μόνο προσδοκούμε την επόμενη δεκαετία να εξοικονομήσουμε 100 δισ. ευρώ και άλλα τόσα από τη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης χάρη στη βελτίωση της διατροφής και των συνθηκών διαβίωσης. Προσθέτοντας σε αυτά και τη δημιουργία εκατομμυρίων νέων, πράσινων θέσεων εργασίας καταλαβαίνουμε γιατί η Πράσινη Συμφωνία είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη και ευημερία.

*Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.