Φόρμα αναζήτησης

Πως θα παγώνουν οι εκποιήσεις για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες

Μια κακή και μια καλή είδηση «έδωσε» χθες ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών για το σχέδιο Εστία, τις προθέσεις και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την εκπόνηση σχετικού σχεδίου για τα πρόσωπα που δεν δύναται να ενταχθούν στο Εστία, καθώς και για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Η κακή είδηση είναι ότι θα κοπεί από τις Βρυξέλλες ένα σχέδιο για άτομα που μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους. Η καλή αφορά τους δανειολήπτες που θα υποβάλουν αίτηση για το σχέδιο Εστία, αλλά θα απορριφθούν ως μη βιώσιμοι (δεν θα μπορούν να αποπληρώνουν τη δόση του δανείου ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση): θα μπουν σε μια ειδική κατηγορία από την κυβέρνηση (οι αιτήσεις αξιολογούνται από το Υπουργείο Εργασίας) και μέχρι να αποφασιστεί τι μπορεί να γίνει γι’ αυτές τις περιπτώσεις, οι τράπεζες δεν θα προχωρούν σε εκποίηση.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε χθες την προτροπή του προς τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία έχουν εξασφάλιση πρώτη κατοικία, να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο σχέδιο Εστία ανεξάρτητα από το αν πληρούν τα κριτήρια ένταξης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρξει άλλο σχέδιο με τις πρόνοιες του Εστία.

Οι αιτήσεις των μη βιώσιμων θα μπουν σε μια ξεχωριστή κατηγορία από κυβερνητικής πλευράς, ώστε να εξεταστεί περαιτέρω για το τι μπορεί να γίνει.

Οι αιτήσεις αυτές, είπε ο κ. Γεωργιάδης, θα θεωρηθούν ότι εκκρεμούν και δεν θα μπορούν να λαμβάνονται μέτρα από τις τράπεζες για εκποίηση της κατοικίας.

Παράλληλα τόνισε ότι προϋπόθεση για λήψη περαιτέρω μέτρων, είναι οι δανειολήπτες να υποβάλουν την αίτηση μαζί με όλα τα δικαιολογητικά ώστε να ξεχωρίσουν αυτές τις περιπτώσεις στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και να υπάρχει εικόνα για τον αριθμό τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Αν δεν ληφθούν αυτές οι αιτήσεις, διευκρίνισε, δεν μπορεί να καταρτιστεί σχέδιο.

«Η πρόθεση είναι εκεί αλλά δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι μπορεί κάποιοι να μην κάνουν αίτηση και να περιμένουν το λεγόμενο Εστία 2 ή 3. Δεν είναι αυτή η προσέγγιση. Η προσέγγιση είναι μέσω της οδού του Εστία», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Ο διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Μιχάλης Κρονίδης διευκρίνισε ότι η τράπεζα δεν αποφασίζει ποιος εγκρίνεται ή όχι, αλλά μεταβιβάζει στο Υπουργείο Εργασίας την αίτηση, που θα αποφασίσει για την έγκριση ή την απόρριψή της μέχρι τις 15 Μαρτίου 2020.

Οι συνεπείς

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών μέσα από ένα κρατικό σχέδιο, είναι μια ιδέα που συναντά εμπόδια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη το θέμα έχει εξεταστεί, έχουν γίνει κάποιες σκέψεις από το Υπουργείο Οικονομικών και έγιναν διαβουλεύσεις με την Επιτροπή, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εφικτό.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι με χρήματα του φορολογούμενου υλοποιούνται αυτά τα σχέδια και το κράτος θεωρεί ότι αν υπάρχουν κάποιοι πόροι πρέπει να διατεθούν σε άτομα που δεν μπορούν να καλυφθούν από το Εστία. Πρόσθεσε ότι ήδη για άτομα που πληρούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια υπάρχουν σχέδια από το κράτος για επιδότηση δόσης ή ενοικίου.

Ερωτηθείς για τους δανειολήπτες που έκαναν αναδιάρθρωση, ότι ήταν συνεπείς μέχρι το 2017 και τώρα δεν μπορούν να είναι, ο υπουργός είπε ότι παρ’ όλο που η ισχύουσα ημερομηνία είναι μια βασική πρόνοια του Εστία, θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που θα είναι σε μια γκρίζα ζώνη και εισηγήθηκε όπως και αυτοί οι δανειολήπτες κάνουν αίτηση για επανεξέταση.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται πανομοιότυπη με το Εστία ρύθμιση για τους δανειολήπτες στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης και για τα δάνεια μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.