Φόρμα αναζήτησης

Πώς μπορεί η Κύπρος να γίνει χειμερινός προορισμός

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Κύπρο αποτελεί κοινή επιθυμία, τόσο ιδιωτικών όσο και κρατικών φορέων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δηλώνουν υπέρ της ανάγκης προσέλκυσης τουριστών με ειδικά ενδιαφέροντα, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα. Θεωρητικά η Κύπρος μπορεί να καταστεί εύκολα προορισμός εναλλακτικού τουρισμού, αφού διαθέτει πλούσια φυσική ομορφιά, πολιτιστική κληρονομιά, θρησκευτική παράδοση και γαστρονομία. Η προσέλκυση τουριστών τη χειμερινή περίοδο αποτελεί ένα πιο σύνθετο εγχείρημα σε σχέση με το καλοκαίρι. Το κλειδί είναι η ανάπτυξη δραστηριοτήτων και αυτά που ονομάζονται δράσεις εναλλακτικού τουρισμού.

Τι εννοούμε όμως όταν αναφερόμαστε στον εναλλακτικό τουρισμό; Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι μια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές τουρισμού οι οποίες προσελκύουν τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει χαρακτηριστικά, όπως είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η αποφυγή των κλασικών τουριστικών προσφορών, η διατήρηση των οικοσυστημάτων, η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία, η στήριξη αγροτικών περιοχών, και τέλος και η επίλυση του προβλήματος του εποχιακού τουρισμού.

Ο εναλλακτικός τουρισμός απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, κοινωνικών και οικονομικών τάξεων, προσελκύει μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ανθρώπων με ειδικά ενδιαφέροντα και ενισχύει την τοπική οικονομία. Σε αντίθεση με τον μαζικό τουρισμό, έχει ως αφετηρία την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη φυσική ζωή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ορεινός όγκος της Κύπρου αποτελεί ένα βαρύ χαρτί.

Στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος ένας αυθεντικός προορισμός, σχολίασε στον «Π» ο επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, Κώστας Χαμπιαούρης, και αυτός είναι ο στόχος της Εθνικής Στρατηγικής: οι τουρίστες να διαμένουν πολλές μέρες στην Κύπρο και να κάνουν διάφορες δραστηριότητες, δίνοντας έμφαση στις ορεινές περιοχές.

 

 

Οι αριθμοί

Παρά τις λεκτικές διακηρύξεις, το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι πενιχρό και οι αφίξεις τους χειμερινούς μήνες υπολείπονται των αφίξεων της θερινής περιόδου, αν και υπάρχει αύξηση.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019 το σύνολο των αφίξεων τουριστών στην Κύπρο έφθασε τα 279.722 άτομα, καταγράφοντας αύξηση 5% σε σχέση με τις αφίξεις (265.248) τους αντίστοιχους μήνες του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Αναλυτικότερα, τον Νοέμβριο του 2019 είχαμε 169.392 αφίξεις και τον Δεκέμβριο του 2019, 110.330 αφίξεις. Στην περσινή τουριστική περίοδο, το πρώτο τρίμηνο του 2019, δηλαδή τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο που αποτελούν χειμερινούς μήνες τουριστικής περιόδου, οι αφίξεις των τουριστών στην Κύπρο έφθασαν τις 357.475. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο έφθασαν στην Κύπρο 81.970 τουρίστες, τον Φεβρουάριο 105.571 και τον  Μάρτιο 169.934.

Οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Ουκρανία, τη Γερμανία, το Λίβανο, την Πολωνία και άλλες χώρες, με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο Μαραθώνιος της Λάρνακας

Υπάρχουν, όμως, και επιτυχημένα παραδείγματα ανάπτυξης δραστηριοτήτων τη χειμερινή περίοδο, όπως οι διάφοροι μαραθώνιοι. Στον Μαραθώνιο της Λάρνακας, για παράδειγμα, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, συμμετείχαν περίπου 10.000 δρομείς σε όλες τις διαδρομές, από 78 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 δρομείς ταξίδεψαν στην Κύπρο, που σημαίνει ότι μαζί με τους φίλους και τους συγγενείς υπολογίζονται κοντά στις 5.000, ανέφερε στον «Π» ο εκτελεστικός διευθυντής του «Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας», Κώστας Ντάλτας. Το δρομικό κίνημα, το οποίο πραγματοποιείται εκτός τουριστικής περιόδου, προσέλκυσε τουρίστες από τον Λίβανο, τη Σκανδιναβία, ακόμη και από την Αργεντινή, υπογράμμισε ο κ. Ντάλτας. Οι κορυφαίες χώρες σε συμμετοχές είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, η Ελλάδα, η Ουκρανία, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Αυστρία, η Ολλανδία, ο Λίβανος και οι ΗΠΑ.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο στον τουρισμό της Λάρνακας, ο κ. Ντάλτας ανέφερε ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικός. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι την εβδομάδα του Μαραθωνίου, τα ξενοδοχεία της Λάρνακας, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, έφτασαν στο 100% πληρότητας και πολλοί δρομείς ενημέρωσαν ότι αναγκάστηκαν να βρουν ξενοδοχεία στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και στη Λευκωσία. Όλο αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Ντάλτας, έχει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, αφού δούλεψαν σε περίοδο off season σε πλήρεις ρυθμούς, ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα, τονώνοντας σημαντικά την κυπριακή οικονομία.

Τι πρέπει να γίνει

Οι μαραθώνιοι δείχνουν πώς προς πρέπει να λειτουργήσει η τουριστική βιομηχανία, αλλά αναδεικνύουν και τα προβλήματα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν υπάρχουν αρκετές πτήσεις από και προς την Κύπρο, παρατηρεί ο κ. Ντάλτας. Επιπλέον, δεν λειτουργεί ικανοποιητικός αριθμός ξενοδοχείων τον χειμώνα για να διανυκτερεύσουν οι τουρίστες που ενδεχομένως θα επισκεφθούν την Κύπρο για εναλλακτικό τουρισμό.

Ειδικοί σημειώνουν ότι για να μπορέσει η Κύπρος να καταστεί χειμερινός εναλλακτικός προορισμός, θα πρέπει να υπάρχει μια σύζευξη κοινών δραστηριοτήτων ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο φορέα του τόπου. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον τουριστικό τομέα, με σκοπό την παραγωγή νέων προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό και την εξειδίκευση των ήδη προσφερόμενων δομών και υπηρεσιών. Επίσης, οι τουρίστες των εναλλακτικών μορφών ταξιδεύουν με βάση ένα ισχυρό, ειδικό κίνητρο και επισκέπτονται μικρής έκτασης υποδομές που δεν δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον, αναβαθμίζοντας το τοπικό τουριστικό προϊόν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Τάκκας, είπε στον «Π» ότι θα πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τον ήλιο και τη θάλασσα και τα αντικαταστήσουμε με τον τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Κύπρο έχουν μεγάλες απαιτήσεις και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να δοθεί έμφαση πρώτα στις υποδομές και μετά απευθυνθούμε στο κοινό. Χρειάζεται, είπε, οργάνωση και υποδομή από το κράτος με την παροχή κατάλληλων αδειών, γιατί δεν έχουμε τα μέσα να προσελκύσουμε τον κόσμο να έρθει στην Κύπρο. Για να προσελκύσουμε εναλλακτικό τουρισμό, χρειάζεται κάτι διαφορετικό από τις υφιστάμενες κατηγορίες τουρισμού. Χρειαζόμαστε ένα συνεδριακό κέντρο, το οποίο δεν έχουμε στην Κύπρο, όπως σημείωσε ο κ. Τάκκας. Επίσης, δεν έχουμε ούτε ποδηλατοδρόμους, ούτε εγκαταστάσεις για ναυτιλιακό τουρισμό, πρόσθεσε. Μπορούμε να προσελκύσουμε αρκετές κατηγορίες τουρισμού, όπως για παράδειγμα το food festival, πρόσθεσε. Μια λύση που πρότεινε ο κ. Τάκκας θα ήταν η δωρεάν μεταφορά των τουριστών από πόλη σε πόλη με δημόσια συγκοινωνία, η οποία θα παρέχεται από το κράτος στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης. Πρέπει να έχουμε τον τουρίστα απασχολημένο συνέχεια με διάφορες δραστηριότητες. Το ερώτημα το οποίο θέτει ο κ. Τάκκας είναι πού θα γίνουν όλα αυτά, δηλαδή σε ποιο χώρο. Συνεπώς, κρίνεται κρίσιμο το πρόβλημα της εποχικότητας και το γεγονός ότι δεν έχουμε χειμερινό τουρισμό, υπογράμμισε.

Ευκαιρία για νέους

Στους τομείς του εναλλακτικού τουρισμού θα μπορούσαν να ασχοληθούν νεαρότερα άτομα με τις νέες θέσεις εργασίας που θα προέκυπταν, όπως ανέφερε στον «Π» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, Βασίλης Σταματάρης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κυπριακή γαστρονομία, όπου θα μπορούσαν να γίνονται μαθήματα μαγειρικής, τόσο στα χωριά όσο και στην ενδοχώρα, υπογράμμισε. Άλλες μορφές τουρισμού, συμπλήρωσε, που ήδη έχει η Κύπρος, είναι οι πλούσιοι βιότοποι και το γεωπάρκο στο Τρόοδος, ο πλούσιος ορυκτός πλούτος, η χλωρίδα, η πανίδα, η άγρια φύση, η παρατήρηση πουλιών (bird watching) και άλλα. Επίσης, υπάρχουν η ορειβασία, οι περιβαλλοντικές, περιπατητικές διαδρομές, οι οικογενειακές περιηγήσεις, αλλά και η ποδηλασία που πρέπει να γίνεται σε ασφαλείς διαδρομές, οι οποίες είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν, υποστήριξε.

Έμφαση σε νέες αγορές 

Η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει χειμερινό τουρισμό με την ανάπτυξη νέων αγορών της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου, όπου το κίνητρο της επίσκεψής τους δεν θα είναι ο ήλιος και η θάλασσα, αλλά ως ο πλησιέστερος ευρωπαϊκός προορισμός για τις αποδράσεις τους, σημειώνει από την πλευρά στον «Π» ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων,  Ζαχαρίας Ιωαννίδης. Εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν με υποδομές και άλλα προϊόντα, θα δοθούν ευκαιρίες για συνέδρια και περιφερειακές εκθέσεις, συμπλήρωσε. Η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού και των διαφόρων εξειδικευμένων μορφών τουρισμού θα συμβάλει στην απάντηση της μεγαλύτερης πρόκλησης που έχει η Κύπρος, δηλαδή της εποχικότητας του τουρισμού, μέσα στα πλαίσια της νέας στρατηγικής για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και το επιμέρους σχέδιο δράσης, υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης.

Εναλλακτικές προτάσεις

Υπάρχει ποικιλία εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Κύπρο, όπως η συμμετοχή των τουριστών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε ορεινά παραδοσιακά χωριά, προβάλλοντας τα τοπικά ήθη και έθιμα, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη. Επίσης, οι τουρίστες μπορούν να απολαμβάνουν την κυπριακή φύση και την ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα μέσα από φυσικά μονοπάτια ή διαδρομές του κρασιού επισκεπτόμενοι τα οινοποιεία, προσθέτει. Ακόμη, η συμμετοχή στον συνεδριακό τουρισμό, ο οποίος γίνεται κατά κανόνα σε μήνες εκτός καλοκαιρινής αιχμής, σημειώνει.  Επιπρόσθετα, ένα άλλο είδους εναλλακτικού τουρισμού που αναφέρει, είναι η γαστρονομία και η αυθεντικότητα των κυπριακών προϊόντων, όπως ήδη παρέχεται το γεύμα της κυπριακής κουζίνας και τα καλής ποιότητας κρασιά σε αρκετά ξενοδοχεία στην Κύπρο.

Επιπλέον, η τέλεση των γάμων στην Κύπρο την κάνει, όπως λέει ο κ. Ιωαννίδης, δημοφιλή προορισμό ξένων ζευγαριών, με την παραμονή τους, τόσο φίλων και συγγενών για να γιορτάσουν το γεγονός. Επίσης, ο αθλητικός τουρισμός, όπου πολλές ομάδες επιλέγουν το νησί για τις προπονήσεις τους λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, αναφέρει.

Το Τρόοδος έχει μια ιδιαιτερότητα λόγω της γεωλογικής του σημασίας, υποστηρίζει ο κ. Ιωαννίδης, επειδή έχει αναδυθεί από τα βάθη της θάλασσας και εμφανίζει κοχύλια στα ύψη των βουνών του, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πεδίο μελέτης φοιτητών γεωλογικών πανεπιστημιακών σπουδών. Αυτό θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσα στα πλαίσια της νέας στρατηγικής, και μέσω ενός σχεδίου δράσης να προωθηθεί ως μαγνήτης και πόλος έλξης για ερευνητικές μελέτες, ανά το παγκόσμιο, εξηγεί.

Επίσης, μέσω της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, θα ξεκινήσει αρχές του έτους η διαδικασία κατασκευής του αστεροσκοπείου στο Τρόοδος και τα έργα θα ολοκληρωθούν τέλη του 2021, υπογραμμίζει. Και ολοκληρώνει λέγοντας ότι η Κύπρος λόγω της ποικιλίας των δραστηριοτήτων της είναι ιδανικός ως προορισμός παντός καιρού με όλα τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Μορφές εναλλακτικού τουρισμού

Θρησκευτικός τουρισμός

Αγροτουρισμός ή αγροτικός τουρισμός

Οικοτουρισμός ή οικολογικός τουρισμός

Περιηγητικός τουρισμός

Συνεδριακός τουρισμός ή επαγγελματικός – επιστημονικός τουρισμός

Ιαματικός τουρισμός ή θεραπευτικός τουρισμός υγείας

Θαλάσσιος τουρισμός

Πολιτιστικός τουρισμός

Γαστρονομικός τουρισμός

Αθλητικός τουρισμός

Ορειβατικός τουρισμός

Χιονοδρομικός τουρισμός

Ιατρικός τουρισμός

Μεταλλευτικός ή γεωλογικός τουρισμός

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.