Φόρμα αναζήτησης

Πόρτα Ζέτας σε ξενοδόχους για τους αλλοδαπούς φοιτητές

Δύσκολη αποδεικνύεται η επίλυση του προβλήματος που φαίνεται όλοι να αναγνωρίζουν όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία.
Αυτό απόδειξε και η χθεσινή συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής η οποία σημαδεύτηκε και από εντάσεις που υπήρξαν όταν η υπουργός Εργασίας απέρριψε, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο, την ικανοποίηση του αιτήματος των ξενοδόχων για εργοδότηση φοιτητών από τρίτες χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο. Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε, πάντως, πως θα μπορούσε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα μετά όμως από την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη ο οποίος έκανε λόγο για εκβιασμό. «Αισθάνομαι ότι ήρθαμε εδώ για να υποστούμε εκβιασμό», είπε. Η υπουργός, πάντως, αντέδρασε με τη σειρά της σημειώνοντας πως οι υπουργοί δεν εκβιάζουν και πως αυτό που είπε ήταν απλώς μια έκκληση.

Η ίδια, πάντως, φαίνεται να αναγνωρίζει το πρόβλημα όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού στον τομέα αφήνοντας όμως να εννοηθεί πως θα πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες επίλυσής του δεδομένης της υψηλής ακόμα ανεργίας πριν αλλάξει το διάταγμα όσον αφορά τα επαγγέλματα στα οποία θα μπορούσαν να εργαστούν οι φοιτητές από τρίτες χώρες οι οποίοι ήδη βρίσκονται στην Κύπρο.
Σε αυτό το πλαίσιο άφησε να εννοηθεί πως κάποιες λύσεις θα μπορούσαν να προταθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ανανέωση της σύμβασης στα ξενοδοχεία που έληξε χθες και οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει.
Εξάλλου είναι γνωστή και η θέση των συντεχνιών και επαναλήφθηκε και χθες πως η έλλειψη ενδιαφέροντος από Κύπριους αλλά και από Ευρωπαίους εργαζομένους για εργοδότηση στα ξενοδοχεία οφείλεται στους χαμηλούς μισθούς και στους όρους εργοδότησης που δεν είναι καθόλου ελκυστικοί.

Παραδοχή προβλήματος

Πάντως το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που φαίνεται να αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία φαίνεται να αναγνωρίζει και το Υφυπουργείο Τουρισμό. Ο υφυπουργός Τουρισμόυ Σάββας Περίδος κατέθεσε μάλιστα χθες στοιχεία ανεβάζοντας τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό στις 150 χιλ. για το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Κύπρος έχει τον υψηλότερο αριθμό τουριστών σε αναλογία με το εργατικό δυναμικό και πληθυσμό της που διαθέτει σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ίδιος, πάντως, είπε πως η λύση για αντιμετώπιση του προβλήματος δεν πρέπει να είναι η εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες και κάλεσε τους ξενοδόχους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση κοινοτικών.

Αναγνώρισε πάντως πως τροχοπέδη για εργοδότηση κοινοτικών και όχι μόνο είναι και τα υψηλά ενοίκια. Για το θέμα όμως υπάρχει ήδη διάλογος σε εξέλιξη προκειμένου μέσω πολεοδομικών κινήτρων οι ξενοδόχοι να κτίσουν εργατικές εστίες.

Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε πως το θέμα παραμένει ανοικτό και θα συζητηθεί εκ νέου στην επιτροπή τα μέλη της οποίας έχουν ζητήσει από την υπουργό Εργασίας, τον υφυπουργό Τουρισμού, τις συντεχνίες και τους άλλους εμπλεκόμενους να έρθουν σε συνεννόηση για να βρεθούν οι λύσεις που από τη μια θα δοθούν περαιτέρω κίνητρα προς τους εργαζόμενους και από την άλλη να δοθούν οι δυνατότητες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία να εργοδοτήσει προσωρινά είτε ξένους φοιτητές είτε αιτητές πολιτικού ασύλου για να επιλυθεί το άμεσο πρόβλημα. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο εργοδότησης αιτητών πολιτικού ασύλου δεν αντιμετωπίζεται θετικά, ούτε και από τους ίδιους τους ξενοδόχους.